Nedavno objavljeno

RIALDA JARKOČ-MEMIŠEVIĆ: U radiju žive dobre vile

Na Radiju 8, uz pomoć svojih kolega i kolegica, vedri i oblači, njegova urednica i voditeljica Rialda Jarkoč- Memišević – donoseći svojim slušateljima pozitivnu energiju, korisne informacije, sjajnu muziku i pažljivo birane darove

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimio Aleksandar Ilić

Ponekad tekstovi u Graciji nastanu samo kroz izmjenu dobre energije, kroz povezanost u kratkim susretima, kroz osjećaj da ste se prepoznali. E takav osjećaj sam imala prvi put kad sam srela radijsku urednicu i voditeljicu Rialdu Jarkoč-Memišević. Izgledala je kao da je upravo pobjegla iz neke bajke, i to one u kojoj je dobra vila i ispunjava svima koji su to zaslužili –najljepše želje. I naravno da sam joj to rekla, što je izazvalo buru smijeha i nježan a snažan zagrljaj. Rialda mi je srcu draga jer radi na radiju – mojoj prvoj ljubavi. “Radio je oduvijek i meni bio ljubav”, kaže, dok se sjeća svojih prvih voditeljskih koraka na školskim priredbama. Završila je, tom logikom, i vlastitom željom u dječijim serijalima na FTV, gdje se nastavila usavršavati. „Ozbiljniji angažman je podrazumijevao kreiranje smjene, komunikaciju sa slušateljima i vođenje programa baš na onom radiju gdje je nekad radila moja mama”, priča nam Rialda. Za vrijeme studija joj se ukazala prilika za angažman u zabavnoj redakciji TV Pink BH, a potom i u nekadašnjoj emisiji Zabranjeni forum, što joj je bilo veliko iskustvo. I odlučila se nakon svih iskustava vratiti svojoj prvoj ljubavi – radiju, koji joj i po temperamentu i senzibilitetu najviše paše. I to na Radio 8 Sarajevo. „Ovako bih to jednostavno opisala, a to je u jednom džinglu koji je snimio za naš radio dobro rekao sjajni glumac Enis Bešlagić: Radio se sluša, radio se voli, Radio 8 Sarajevo. I to je stvarno istina“.
Upravo na Radiju 8 upoznala je ljubav svog života, današnjeg supruga Mirzu i počela raditi posao iz svoje mašte. „Ovdje sam dobila i najvažniju titulu i ulogu u životu – postala sam mama jedne posebne djevojčice Rejjan i velikog šarmera, sina Vedada”.
Za radio kao i za print često prijete da će kao mediji izumrijeti, ali ne samo da ne izumiremo, nego ostajemo i razvijamo se u drugačijim okolnostima. Tako je i Radio 8 u 2023. proslavio 15 godina postojanja, te obilježio brojnim darivanjem slušatelja svoje djelovanje, čija je ideja da pozitivnim vijestima i muzikom za sve generacije boji svjetlijim bojama dane onima koji ga slušaju. “Iako nam nisu davali dobre prognoze, znali govoriti da ljudi ne žele više slušati taj sound osamdesetih, povjerenje naših slušatelja demantovalo ih je i slogan Vaš najbolji prijatelj traje već 15 godina”.
Poziciju glavne i odgovorne urednice zaslužila je posvećenošću poslu i ljubavlju koja se ne da folirati. “Sve ove godine nastojim imati drugarski odnos s kolegama, zajednički pravimo program koji će biti prepoznatljiv i drugačiji. Zajedno kreiramo putanju naše misije: uvijek zadovoljni slušatelji ali i poslovni partneri koji nam iz godine u godinu ukazuju svoje povjerenje.
A Radio 8 sjajnu energiju svojih voditelja prenosi i putem Otvorenog programa. „Prva radijska priča otvorenog programa išla je iz sarajevskog tramvaja, potom smo se selili na okolne planine, a već šest godina radimo i 9 sati programa uživo iz Sarajevo City Centra – tokom novogodišnjih praznika.”
Radio 8, kaže nam Rialda na kraju, ima vlastitu prepoznatljivu muzičku priču, a kad su potrebe tržišta to pokazale kao potrebu – ovoj medijskoj kući pridružili su i jedan drugačiji radijski koncept. “Radio Miljacka – muzika koja teče sa akcentom da 24 sata emitira narodnu muziku i već 5 godina apsolutni lider u svojoj ciljanoj skupini”.

Gracija 441, januar 2024.

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img