spot_img

Nedavno objavljeno

NO NATION FASHION: Wearin’it Together!

U ovom našem posebnom izdanju donosimo nešto jedinstveno: predstavljamo vam modni brend No Nation Fashion iza kojeg stoje ljudi u pokretu i bosanskohercegovački dizajneri i dizajnerice te koji je nastao u prihvatnim centrima. Njihove kreacije nose osobe iz javnog života naše zemlje zajedno s migrantima i migranticama

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimio Nikola Blagojević / Spektroom

Znamo da znate, ali evo: u proteklih nekoliko godina bavili smo se ljudima u pokretu, migrantima, ako hoćete, na puno načina, donoseći priče o njihovim sudbinama ili predstavljajući osobe koje se ovdje, u Bosni i Hercegovini, brinu kako bi se oni osjećali dobrodošli. Ovo je jedna drugačija vrsta teksta. Priznat ćemo vam, ni sami nismo znali kuda će nas ovo odvesti kad smo odlučili predstaviti kreacije brenda No Nation Fashion koje su nastajale u kutkovima za šivanje u prihvatnim centrima u Blažuju, Ušivaku i Miralu… Kako je uopšte došlo do ovoga? U jeku pandemije je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) migrantima pružila priliku da poprave i presvuku svoju odjeću, da naprave zaštitne maske koje spašavaju živote. Od jedne ideje, nastala je druga, u radionicama za šivenje održavani su i terapeutski razgovori, koji su znali biti lijek za napaćene duše onih koji putuju u potrazi za boljim životom.
Šivenje kroz terapiju postalo je nešto mnogo veće: prilika ljudima u pokretu da nam prikažu svoje kulturno naslijeđe. Tradicionalne tehnike šivenja, boje i stilovi iz zemalja porijekla migranata počele su da se ugrađuju u prve nacrte dizajna kroz kreativne radionice, zahvaljujući saradnji s lokalnim dizajnerima. Radionice za šivenje postale su mali modne ateljei, označavajući početak jednog važnog inkluzivnog modnog putovanja. Pokrenuta kroz energiju tima okupljenog oko IOM-a, ova modna bajka je evoluirala u živu stvarnost poznatu kao No Nation Fashion brend. Ovo nam se čini kao dobar uvod u ono što predstavljamo – osobe iz javnog života u našem editorijalu nose kreacije No Nation Fashiona, pozirajući zajedno sa osobama u pokretu. Upoznat ćete ih na jedan drugačiji način, i, nadamo se, stvoriti u glavi drugačije slike o ljudima koji dolaze i prolaze kroz našu zemlju tragajući za svojim mjestom pod suncem.
Ovaj inkluzivni put mode ima i jedinstvenu poruku: “Wearin’it Together!” (Nosimo zajedno ili U ovome smo zajedno, u slobodnom prevodu). Brend No Nation Fashion utjelovljuje stav da je migracija transformativna sila, koja može donijeti nove mogućnosti ne samo za migrante već i za zajednice domaćina. No Nation Fashion nosi univerzalnu poruku da kreativnost nadilazi geografske, kulturne i društvene granice. To je zajednički napor talentiranih osoba iz različitih sredina, koje dijele svoja znanja, vještine i kulturnu baštinu kako bi stvorili nešto značajno i obogaćujuće. No Nation Fashion je svjedočanstvo moći saradnje i raznolikosti u modnoj industriji, pokazujući ljepotu i potencijal koji nastaje kada se različite kulture udruže.

Džejla: šminka: Maja Talović

DŽEJLA I VENUS Manekenka Džejla Glavović Očuz nosi kreaciju koja je nastala kao rezultat saradnje brendova No Nation Fashion i Dresscode by Prevent. Sako nosi potpis bh. kompanije inspirisan pričom i idejom NNF-a, u kombinaciji sa bijelom košuljom čiji je svaki šav detaljno izradio krojač iz Pakistana. Sa Džejlom na fotografiji je Venus, on nosi nomadsku mušku odjeću inspiriranu selidbom naroda s Bliskog istoka. Ovo je više od odjeće, ovo je priča o kulturi i putovanju. Venus je bio stolar i veliki ljubitelj sufizma i filozofije. Kaže nam da ukoliko ustaneš miran i svoj, nema prepreke koja će te zaustaviti.

Zvezdana: Fizura Salon Madame – Belma Klačar šminka MUA- Mateja Hrkalo/Asi: Frizura Nejra Bećirović, šminka MUA- Mateja Hrkalo

ZVEZDANA I ASI Haljina marketinške stručnjakinje Zvezdane Žujo rezultat je mašte i vještine migranata iz Burundija, Maroka i Afganistana. S njom na fotografiji je Asi, koja nosi haljinu s tradicionalnim marokanskim vezom na crnoj svili koju su sašile majka i kćerka iz Maroka. Asi, koja u Ušivku crta i izrađuje kaftane, sanja o svom malom modnom kutku. Zanimljivo, noć prije snimanja za Graciju sanjala je da će biti model, čemu joj se, kaže, muž ujutro smijao, a onda je stigla ponuda da učestvuje u ovome snimanju. Sada zna da njeni snovi mogu postati java.

Frizura: Kert Beauty kozmetički salon, šminka: MUA – Mateja Hrkalo

ŠIŠI Kreaciju koju nosi ova Iranka, svaku šljokicu i vez, izradilo je dvoje migranata iz Irana i Afganistana. Stvorili su zaista nešto jedinstveno. Šiši je ovo bilo neobično i fenomenalno iskustvo, a kazala nam je da bi voljela imati ove fotografije, za uspomenu na boravak u BiH. Rekla nam je ovo dok je nakon snimanja odijevala, dva broja veću, humanitarnu jaknu.

Alex: Frizura Studio EN, šminka MUA – Mateja Hrkalo

ALEKSANDRA I AMIR Modna dizajnerica Aleksandra Lovrić nosi haljinu koja je nastala u sklopu radionice na kojoj su mladi iz BiH kreirali odjevne predmete od second-hand odjeće pod mentorstvom Armina Ćosića, jednog od četiri modna dizajnera-mentora tokom Ljetne škole održive mode.
Aleksandri, također jednoj od mentora, društvo na slici pravi Amir, kojem je iskusni afganistanski krojač napravio pantalone koje pričaju o jednom posebnom segmentu krojačeve sudbine: vještine je, naime, sticao radeći za jednu modnu kuću u Turskoj. Dukserica je nastala kao dio sportske kolekcije i reciklirana je od starih deka. Naš model Amir je maloljetan, pa je na snimanje došao sa starijim bratom, koji je njegov staratelj, i, kako kaže Amir, veliki zaštitnik.

Maja: Frizura i šminka Nejra Bećirović/Naila: Frizura i šminka Nejra Bećirović/Obuća Planika

MAJA I NAILA Ovu prelijepu haljinu koju nosi TV urednica i voditeljica Maja Miralem kreirale su u modnom studiju prihvatnog centra Ušivak dvije sestre iz Afganistana, a svoju “premijeru” imala je na prvoj modnoj reviji brenda No Nation Fahion u sarajevskoj Vijećnici. Iračanka Naila, kojoj je ovo prvi dodir s modom, nosi kreaciju koju je izradila u saradnji sa jednom Afganistankom. Svaki šav ove haljine, ukrašene perjem, stvoren je s ljubavlju. Naila kaže kako joj je ovo neka vrsta bijega od neizvjesne stvarnosti.

Belma: Frizura Studio EN, šminka MUA-Mateja Hrkalo/Füsun: Frizura: Kert Beauty kozmetički salon, šminka MUA – Mateja Hrkalo

BELMA I FÜSUN Direktorica Gracije Belma Pećanin nosi indijski sari, a kreirala ga je jedna afganistanska majka koja je život posvetila upravo stvaranju ovakvih unikatnih komada odjeće. Priliku da prvi put javno predstavi svoj dizajn dobila je na modnoj reviji u Vijećnici. Na fotografiji je i Turkinja Füsun koja nosi pakistansku odoru. Mlada dizajnerica iz Pakistana pripremila je ovaj outfit s posebnom pažnjom za jednu od revija u Sarajevu. Füsun je tokom snimanja ovog editorijala videopozivom svojoj mami u domovini pokazivala kakav je divan dan doživjela na svome putu u bolju budućnost.

Dženan: Foto Angel Martinez

DŽANAN I DENIS Košarkaš Džanan Musa, kojeg smo fotografirali u Madridu, nosi sportsku odjeću za koju je materijale odabrao mladić iz Ugande, majstor unikatnog nakita od kamenčića i perli. Fotomntažom smo ga “spojili” sa Denisom iz Konga, čiji je outfit nastao u radionici u okviru Ljetne škole održive mode. Trenerka spaja različite kulture: rezultat je saradnje s migrantima i European Fashion Passport by Haad, uz mlade dizajnere iz Albanije, Poljske i Hrvatske. A Denis nam kaže da se nimalo ne bi bunio da se u nekom budućem životu bavi manekenstvom.

Latest Posts

Raport

spot_img