spot_img

Nedavno objavljeno

 FUSION FIESTA FESTIVAL Suštinska inkluzija je zabavna i zbližava  

U treći decembar u kojem se obilježava Dan osoba s invaliditetom, UNFPA-a BiH ulazi sa sadržajima i aktivnostima što su proteklih nekoliko mjeseci bile realizirane u sedam bh. gradova, kroz manifestaciju nazvanu Fusion Fiesta Festival a koje su na suštinski način napravile veliki pomak ka inkluzivnom društvu i poslale poruku: Nikog ne ostavljamo iza sebe

Napisala Mersiha Drinjaković

U protekle četiri godine u BiH, pod vođstvom Johna Kennedyja Mosotija, predstavnika UNFPA za Bosnu i Hercegovinu, ovaj Populacijski fond UN-a posvećen  je stvaranju svijeta u kojem se ostvaruje potencijal svake mlade osobe. UNFPA se fokusira na rodnu ravnopravnost, seksualno i reproduktivno zdravlje i razvoj stanovništva, jer su ove oblasti, kako kaže Mosoti, ključne na individualnom i društvenom nivou. “Pojedinačno, ističemo slobodu od diskriminacije i nasilja, kao i pravo na lični izbor i postizanje ispunjenja. Zajedno, naš cilj je da podstaknemo harmoničan, održiv i inkluzivan rast ljudskog kapitala u zemlji. Kao primarna UN-ova agencija za podatke, UNFPA je uložio značajna ulaganja u sveobuhvatno razumijevanje izazova sa kojima se suočavaju građani BiH. Naše istraživanje obuhvata različita kpitanja, uključujući uzroke i posljedice nasilja nad ženama, motive migracije mladih i projekcije stanovništva. Kroz ovo opsežno mapiranje podataka, UNFPA je identifikovao jasan put naprijed: ulaganje u današnje mlade. Naš fokus je na mobilizaciji osnovnih resursa, znanja i inovativnih ideja, te njegovanju nade, uz čvrsto uvjerenje da se život u Bosni i Hercegovini može i da se hoće poboljšati“, kaže nam John Kennedy Mosoti na početku razgovora za Graciju.

Predstavnik UNFPA za BiH John Kennedy Mosoti

I ovdje dolazimo do ključnog datuma – ovog dana, 3.12. u kojem se obilježava Dan osoba s invaliditetom, a u koji UNFPA-a ulazi sa sadržajima i aktivnostima što su proteklih nekoliko mjeseci bile realizirane u sedam bh. gradova, kroz manifestaciju nazvanu Fusion Fiesta. “Razlog zašto ovo radimo je zato što su to suštinske vrijednosti UN-a: da niko nije izostavljen niti isključen, to su vrijednosti inkluzivnosti, a u konačnici to znači da svako može ostvariti svoj potencijal. Jedan od prioriteta UNFPA je da računamo na svaku osobu, da li se radi o mladima, djeci, ženama, osobama s invaliditetom, marginaliziranim osobama, Romima… I evo u trenutku kad obilježavamo Dan osoba s invaliditetom, trebamo više angažmana kad su oni u pitanju. I zato je od velike važnosti da radimo na inkluzivnim aktivnostima zajedno sa Specijalnom olimpijadom BiH”, priča za Graciju John Kennedy Mosoti.

Kreirati atmosferu u kojoj će osobe sa invaliditetom i one koje ga nemaju zajedno bez razlike učestvovati u sportskim i ujedno zabavnim aktivnostima – jedna je od važnijih stvari kojima u UNFPA žele posvetiti posebnu pažnju.  Zato su i kreirali manifestaciju Fusion Fiesta Festival, u okviru projekta “Zbližimo se”.

Fusion Fiesta Festival održan je u sedam bh. gradova

Evo i zvaničnih informacija: UNFPA se zajedno sa Specijalnom olimpijadom BiH udružila sa sedam gradova — Banja Lukom, Bosanskim Petrovcem, Brčkom, Bijeljinom, Tuzlom, Sarajevom i Istočnim Sarajevom — kako bi se na djelu pokazalo i dokazalo da je održivi razvoj izvodljiv samo kada se iskoriste svi raspoloživi resursi i prevaziđu društvene podjele. Italijanska ambasada je bila jedan od ključnih partnera u ovom projektu, te naš sugovornik izražava veliku zahvalnost za svu pomoć koju su UNFP-a i Specijalna olimpijada BiH dobili u ovom inkluzivnom procesu koji je imao 730 direktnih učesnika, od čega je 45 posto žena, a 55 muškaraca, u ovu statistiku ulazi i činjenica da je u inkluzivne aktivnosti bilo uključeno 42 posto mladih osoba s invaliditetom, te 15 posto pripadnika romske populacije.

“Kad se vratiš kući i osjećaš da si napravio nešto dobro za društvo, da si uspio doprijeti do onih kojima u uobičajenim okolnostima nije data prilika da pokažu svoj potencijal, eto o tome se radi ovdje. Ove brojke su zapravo osobe i to je ono što je važno“, riječi su Johna Kennedyja Mosotija.

A ovakvo razumijevanje inkluzivnosti i ostvarivanje potencijala naišlo je a odličnu reakciju i kod Davida S. Evangeliste, predsjednika i direktora Specijalne olimpijade za Evropu i Euroaziju.“Dok se u svijetu obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom u BiH postoji izvanredna platforma koja pruža najbolju praksu i pozicionira jednu od najmarginaliziranijih grupa stanovništva kao autora ključne inovacije koja uključuje inkluziju tamo gdje je najpotrebnije. Prema vodećim izvještajima UN-a, djeca i mladi s intelektualnim i razvojnim teškoćama  i dalje su možda najmarginaliziranije populacije u svijetu danas”, kaže nam Evangelista, koji dodaje: „Fiesta Fusion Festival, UNFPA i Specijalna olimpijada BiH pomogli su pozicioniranju napora za društvenu inkluziju na nacionalnom nivou“.

Inkluzija kroz sport i zabavu

I pritom, Fusion Fiesta predstavlja ono najznačajnije – a to je da je više od posebnog projekta koji se odvija jednom godišnje i pokazuje da inkluzija može – i treba – biti sastavni dio društvenog razvoja, obrazovanja, razvoja sporta, osnaživanja mladih i još mnogo toga.

„Od nogometnog terena do učionice do sportskih klubova širom Bosne i Hercegovine, tema socijalne inkluzije dobiva značajan zamah i nudi svijetu najbolju praksu za primjer. Neka Međunarodni dan osoba sa invaliditetom 2023. godine vidi kako svijet iskoristi snagu ovih primjera, ojača ih i na taj način osnaži mlade za sve sposobnosti da svijetu donesu istinski ujedinjenu generaciju“, poručuje Evangelista.

Partnerstvo UNFPA sa sedam bh. gradova je strateško i odražava različite geografske, etničke, kulturne i starosne aspekte naše zemlje. „Naš cilj je da zajednički identifikujemo zajedničke izazove, razvijemo i isprobamo jedinstvena rješenja, te promoviramo održive strategije usmjerene na rješavanje značajnih, ali neriješenih pitanja koja utiču na građane zemlje, posebno mlade i osobe sa invaliditetom. Saradnja sa ovim gradovima je bila pravi primjer: gradske administracije su pokazale izuzetnu otvorenost i saradnju, pružajući pomoć, podršku i učestvujući u svemu kad god je to bilo moguće. To je zato što prepoznaju važnost pružanja opipljivih koristi svim građanima, posebno marginaliziranim grupama kao što su mladi i osobe s invaliditetom, kako bi zadržali nadu i spriječili emigraciju.“

Holistički pristup inkluzivnosti

Saradnja sa Specijalnom olimpijadom BiH traje već nekoliko godina i manifestacija Fusion fiesta je krunska aktivnost kojom se na suštinski način obilježava Dan osoba s invaliditetom, ne datumski već terenski, sa puno detalja u kojima se vodi računa da osobe koje učestvuju u svim aktivnostima budu s punim pravom tu gdje jesu, a nema boljeg načina da se to realizira nego  kroz sportske aktivnosti (od odbojke, košarke, stonog tenisa…) koje su ujedno i zabavan način inkluzije.  “Ovo partnerstvo promoviše holistički pristup inkluzivnosti, te spaja ciljeve Specijalne olimpijade na fizičko i rekreativno osnaživanje sa fokusom UNFPA na zdravlje, rodnu ravnopravnost i razvoj mladih, baveći se različitim aspektima socijalne isključenosti“, govori nam Kennedy Mosoti. Dio atmosfere sa Fusion Fiesta Festovala možete pogledati na linku u nastavku:

Programi koje sprovodi Specijalna olimpijada BiH kao što su: Mladi sportaši, Inluzivna takmičenja,  Zdravstveni programi, Programi za roditelje  usko su vezani sa aktivnosima UNFPA sa posebnim fokusom na rodnu ravnopravnost, seksualno i reproduktivno zdravlje, uklanjanje svih oblika diskriminacije, osnaživanje marginalizranih grupa s naglaskom na žene, adolescente i mlade (posebno djevojčice).

I na kraju, inkluzivna manifestacija Fusion Fiesta Festival je završena košarkaškim turnirima, održanim u sedam bh. gradova, te je ekipa naše zemlje, sastavljena od najboljih igrača, otputovala na završni inkluzivni turnir ovog projekta u Albaniju prvog decenbra. Projekat je, tokom nekoliko mjeseci trajanja, okupio više hiljada učesnika iz svih dijelova Bosne i Hercegovine i omogućio promociju jednakosti i inkluziju, posebno na sportskim terenima. Projekat su zajednički implementirali UNFPA i Specijalna olimpijada BiH, uz saradnju brojnih sportskih kolektiva iz gradova domaćina, te njihovih sportskih ekipa. Fusion Fiesta je održana uz svesrdnu podršku Ambasade Italije u Bosni i Hercegovini. Na čelu ekipe koja predstavlja BiH u Albaniji je direktorica SO BiH Kada Delić Selimović, te treneri Asim Topalović i Vedad Čengić. Reprezentaciju SOBiH u 3×3 inkluzivnom basketu predstavljaju Vesna Mišić, Dragana Mašić, Amel Šodić i Elvedin Dedić.

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img