spot_img

Zašto nije preporučljivo konzumirati vodu za vrijeme obroka

Ako ste žedni, popijte vodu ili 15 minuta prije obroka i pokušajte da je ne uzimate barem sat vremena poslije.

Iako je veoma važno svakodnevno hidrirati organizam i u sebe uneti minimum dijve litre tečnosti, ovo ne važi za ispijanje vode za vreme obroka.

Iako je tečnost veoma važna za normalno varenje, ukoliko se ona unosi zajedno s hranom, može da poremeti nivo koncentracije kiseline i žuči u želucu, koje su ovom organu neophodne da bi pravilno svario hranu.

Ovo posebno važi za ohlađenu vodu, jer ona može da uspori čitav proces prerade hrane i da zbog toga imate dodatni osećaj težine u stomaku. Ako ste žedni, popijte vodu ili 15 minuta pre obroka i pokušajte da je ne uzimate barem sat vremena poslije.

Ukoliko je jelo baš bilo slano ili suho i morate da uzmete tečnost, uzmite samo par gutljaja vode zagrijane na sobnu temperaturu, u koju možete nakapati malo limuna ili jabukovog sirćeta, jer je kiselina blagotvorna za varenje, a na taj način ćete isprati i sav višak hrane koji se nakupio u ustima.

Takođe, umjesto vode, dobro će vam doći i neki biljni čaj, recimo od kamilice, nane ili majčine dušice, jer oni umiruju želudac.

Možda vas zanima

Stay Connected

108,862LikesLikes
4,944SljedbeniciPratite

Nedavno objavljeno