spot_img

Da li kafu trebamo piti uz čašu vode

Većina ljudi sa šoljicom kafe započinje dan. Ali važno je pitanje da li jutarnju kafu treba piti sa čašom vode, kako se inače služi kafa u kafeterijama?

Pored toga što često volimo da “zalijemo” kafu vodom, za ovo postoji i zdravstveno obrazloženje.

“Kofein je sam po sebi diuretik, što znači da vas tjera na mokrenje i, dok količina vode u šoljici čaja, na primer, može da nadoknadi ovaj gubitak tečnosti, rekao bih da vrijedi popiti čašu vode istovremeno sa kafom”, objašnjava dr Filipa Kej, ljekar opšte prakse, a prenosi Metro.co.uk.

“Najvažnije je da pijete dovoljno vode da nadoknadite sve tečnosti koje se izgube urinom, znojem i varenjem. Ako pijete vodu, manja je verovatnoća da ćete dehidrirati, a čak i blaga dehidracija može uticati na vaše fizičke i mentalne performanse. Osećaćete se budnije, ovo će poboljšati varenje i sprečiti zatvor. Takođe pomaže vašem metabolizmu”, kaže dr Kej.

Dr. Filipa ističe da, iako je piti vodu ujutru zdravije od konzumiranja pića sa kofeinom, pomalo je mit da vodu morate prvo da popijete ujutru, piše Telegraf.

“Nekima bi, na primjer, možda bilo bolje da popiju čašu mlijeka, jer ima proteina i masti, a možda neće moći da jedu ujutru. Voda nije jedina tečnost koju možete da pijete, a kofein nije strašan. Glavno je da se tečnost popije”, objašnjava dr Kej.

Možda vas zanima

Stay Connected

108,859LikesLikes
4,924SljedbeniciPratite

Nedavno objavljeno