spot_img

Završen projekt osposobljavanja za tržište rada, 29 majki steklo radno iskustvo

UNFPA, Populacijski fond Ujedinjenih nacija, s ponosom objavljuje uspješan završetak svoje inicijative Projekta osposobljavanja nezaposlenih majki za tržište rada, u saradnji s Vladom Republike Češke, dm drogerie markt BiH i Fondacijom Mozaik. Projekt, koji je pokrenut u junu ove godine, značajno je utjecao na život 29 nezaposlenih majki i njihovih porodica širom zemlje.

Inicijativa je bila usmjerena na rješavanje problema zapošljavanja s kojima se suočavaju nezaposlene žene u Bosni i Hercegovini, posebno žene koje imaju djecu predškolske dobi. Odabrane kandidatkinje imale su jedinstvenu priliku proći kroz sveobuhvatan tromjesečni program osposobljavanja koji ih je pripremio za ulazak u radnu snagu i povećao njihovu zapošljivost.

Prema nedavnoj studiji Ujedinjenih nacija, postizanje većeg rodnog pariteta unutar radne snage ima značajno veći potencijal za jačanje ekonomske održivosti u društvima koja stare i imaju nisku stopu fertiliteta nego što to ima povećanje stopa fertiliteta bez drugih mjera. U Bosni i Hercegovini, prema trenutnom scenariju, polovina radno sposobnih žena isključena je s tržišta rada i nema prihod kojim bi izdržavala sebe i svoju porodicu. „Uz značajan potencijal više od pola miliona nezaposlenih žena, postoji i kritična potreba za pružanjem podrške ženama kroz unapređenje njihovih vještina i sposobnosti da se brinu za svoju djecu, pružajući im priliku da se aktivno uključe na tržište rada“, naglasio je John Kennedy Mosoti, predstavnik UNFPA u Bosni i Hercegovini.

 

 „Ovo je za mene bila velika prekretnica u životu. Donedavno sam bila majka i domaćica, a zahvaljujući ovom projektu, postala sam poslovna žena koja je svojim radom korisna svojoj porodici, kompaniji u kojoj radi i u društvu općenito, i to me čini jako ponosnom na sebe. S obzirom da sam se prije osnivanja porodice obrazovala i završila fakultet, veoma mi je značilo da sam baš u struci za koju sam se obrazovala dobila priliku da steknem radno iskustvo“, izjavila je Nedžla Karahmet, jedna od žena uključenih u projekt.

Članica Uprave dmBiH Emina Mušinović izjavila je: „Jako smo ponosni na ovaj projekt iz kojeg nosimo vrlo pozitivna iskustva. Majke koje su nam se pridružile u posljednja tri mjeseca oduševile su nas svojim angažmanom, predanošću u radu i željom da savladaju što više novih vještina, a ono što smo mi kao poslodavac shvatili je da nam je svima potrebno što više ovakvih projekata, čak i onih koji će duže trajati. Učešće u ovakvim projektima pomaže poslodavcima da shvate koliko je izuzetnih ljudi izvan kompanije, a istovremeno pojednostavljuje proces pronalaska novih zaposlenika“.

„Vlada Češke Republike prepoznaje veliki potencijal koji leži u uključivanju do sada neaktivnih i nezaposlenih žena na tržište rada i zato smo odlučili podržati ovaj projekt. Nastavit ćemo ga podržavati, kao i nuditi primjere dobre prakse iz naše zemlje koji se ovdje mogu iskoristiti“, izjavio je Josef Zrzavecký, v.d. šef misije Ambasade Češke Republike u Bosni i Hercegovini.

Po ulasku u radnu snagu, ove majke bi osigurale dodatni prihod za svoje porodice, aktivno sudjelovale u socioekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine i ublažile negativan utjecaj sve manje radne snage na zapošljavanje. Uspostavljanje društava koja su otporna na demografske promjene predstavlja najdjelotvorniji pristup u rješavanju demografskih promjena.

Možda vas zanima

Stay Connected

108,858LikesLikes
4,920SljedbeniciPratite

Nedavno objavljeno