spot_img

Međunarodni dan nenasilja

Međunarodni dan nenasilja obilježava se 2. oktobra, u znak sjećanja na rođendan najpoznatijeg zagovornika nenasilja Mahatme Gandija. Generalna skupština UN-a je 2007. godine usvojila rezoluciju kojom se označava ovaj datum kao prilika za "promociju poruke nenasilja" i naglašava "univerzalnu važnost principa nenasilja".

Kada govorimo o “nasilju”, obično mislimo na fizičko nasilje, kao udarce ili istovjetne oblike agresije. Međutim, bitno je napomenuti koliko riječi mogu nanijeti bol. Emocionalno ili psihičko nasilje često je rašireno i gotovo nema osobe koja ga nije doživjela bar jednom. Iako se trudimo skrenuti pažnju na širenje nasilja u društvu i upozoriti na njegovu štetnost, čini se da često zaboravljamo promovisati nenasilje kao alternativu i pružiti ljudima bolje načine za suočavanje s teškoćama.

Mahatma Gandi je proširio model nenasilja od pojedinca do društvene i političke kategorije. Međunarodni dan nenasilja, koji se obilježava 2. oktobra, naglašava važnost iskorijenjivanja nasilja i prekida spirale nasilja umjesto njegove perpetuacije.

Posebno ističemo problem vršnjačkog nasilja među djecom i mladima, što postaje sve češće. Za uspješnu prevenciju nasilja, ključno je uspostaviti reakciju na rane znakove i poticati okruženje u kojem nasilje nije prihvatljivo rješenje problema.

Mediji često senzacionalistički prikazuju ovu temu, fokusirajući se na izolirane incidente, dok nedostaje cjeloviti pristup prevenciji nasilja. Dugoročna prevencija uključuje građanski i zdravstveni odgoj, preventivne programe, podršku mladima i saradnju među odgovornim stranama.

Ključno je raditi na suzbijanju nasilja kroz razumijevanje različitih oblika opresije, kao što su nacionalizam, ksenofobija, rasizam, klasne razlike i rodne uloge.

Možda vas zanima

Stay Connected

108,862LikesLikes
4,941SljedbeniciPratite

Nedavno objavljeno