Stres nakon povratka sa odmora 

Istina je da nam odlazak na odmor, bijeg od svakodnevnih poslova, obaveza i problema, čini dobro, kako fizički tako i psihički. Osjećamo se opuštenije, smirenije i veselije. Ali, prije ili kasnije, stići će nas “tužan” trenutak povratka kući

spot_img

Kako se osjećate kada nakon sedmice, dvije ili cijelog mjeseca mira i relaksa uslijedi neizbježan povratak u svakodnevnicu? “Skok” iz jedne sredine u drugu je drastičan i uz njega ide i povećan rizik od depresije.

10 zlatnih pravila za prevazilaženje stresa

1. Poboljšati prirodnu odbranu Probajte sa plavim voćem (šljive, borovnice, grožđe, kupine) koje izaziva najpozitivnije vibracije. Također pomaže u umanjivanju šoka izazvanog promjenom okoline. Temperatura, vlaga, smog i drugačiji atmosferski pritisak značajno djeluju na prirodni ritam našeg organizma.

2. Predvidjeti barem dva dana odmora kod kuće prije odlaska na posao Vašem organizmu je potrebno neko vrijeme da se prilagodi, zato ne počinjite odmah raditi po povratku kući. Dva dana će biti dovoljno da se pripremite za ponovne, uobičajene ritmove i stresove.

3. Walnut, cvijet promjena Jedan od 38 Bachovih cvjetova daje nam snage da se suočimo sa promjenama. Dobiven iz cvijeta oraha, stvara jednu vrstu zaštitne opne koja omogućava da budemo uravnoteženi u trenucima promjena. Zajedno sa još jednim pod imenom Hornbeam, koji pomaže kod umora, posebno je efikasan kod glavobolje i peckanja u očima. Preporučena doza: 4 kapi 4 puta dnevno.

4. Ruzmarinovo ulje Probajte staviti na rukavicu za tuširanje nekoliko kapi ulja od ruzmarina i pažljivo ga utrljajte po cijelom tijelu, od stopala naviše, a posebno na područje oko pupka (tačka kojom prolaze brojni limfni i krvni sudovi). Odmah ćete osjetiti novu i ugodnu “navalu” pozitivne energije.

5. Biljkama protiv umora Ako nakon samo dva-tri dana po povratku osjetite umor, apatiju i bezvoljnost, apsolutno je potrebno pomoći nadbubrežnim žlijezdama u stvaranju hormona koji se bori protiv stresa. Probajte sa 10 kapi ACTH D6 (homeopatski pripravak), dvaput dnevno i ne duže od mjesec dana. Ako ste uz to i loše raspoloženi, dodajte Ypsiloheel, bolje ćete i spavati.

6. Hlorofil za bolje disanje Jedna od najlošijih stvari sa kojima se naš organizam mora suočiti nakon dvije sedmice čistog zraka je ponovno udisanje onog onečišćenog gradskog. Smog, ustvari, ne dozvoljava da dišemo punim plućima, osim što izaziva čitav niz negativnih posljedica. Da biste poboljšali disanje probajte sljedeće: u čaši vode rastvorite kesicu zelene pšenice u prahu (dovoljna je jedna dnevno). Ovaj preparat sadrži hlorofil, poznat po svom detoksikacijskom djelovanju.

7. Pronađite ravnotežu i harmoniju uz pomoć kristala Poznato je da kristali mogu osloboditi svoju pozitivnu energiju i pomoći nam da umanjimo stres – dovoljno ih je stezati i gladiti prstima. Da biste odabrali upravo one koji vama odgovaraju, obratite se stručnjaku za kristaloterapiju i držite dragocjeno kamenje uvijek nadohvat ruke, na radnom stolu i pored kreveta. Crveni kvarc i hematit su namijenjeni za ponovno vraćanje energije, prozirni kvarc je koristan u borbi protiv stresa, dok tormalin ublažava štetno djelovanje kompjuterskog zračenja.

8. New age terapija Radi se o jednoj tehnici karakterističnoj za new age filozofiju i veoma je korisna kod situacija neugodnosti i netrpeljivosti, kao kada vas antipatične i iritantne kolege ne žele ostaviti na miru i kada ste pri kraju sa strpljenjem. Takozvana tehnika plavog jajeta koristi upravo u takvim situacijama, a čini je snaga imaginacije: probajte zamisliti da je sve oko vas, ambijent koji vas okružuje, predmeti i ljudi, prekriveno neopipljivom plavom vrpcom u obliku jajeta. Ovakva mentalna barijera će vam pomoći da držite na distanci krizne situacije i negativne vibracije koje ometaju vaš duševni mir.

9. Masaža za dobro raspoloženje Mnogo je onih koji zapostavljaju stratešku važnost zdravlja i unutrašnje ravnoteže kao rezultate masaže, slijedeći savjete refleksologije. Stručnjaci preporučuju masažu barem 10 minuta svakog dana – rezultati će biti iznenađujuće dobri. Savijte treći prst na nozi dok ne ugledate ispupčenu unutrašnju kost i masirajte odmah ispod ispupčenja. Masirajući u smjeru kazaljke na satu punite se energijom, a u suprotnom smjeru se opuštate.

10. Nastavite misliti na svoje dobro Misliti na sebe samo 15 dana godišnje nema mnogo smisla, rezultati će biti slabi i kratkotrajni. Potrebno je svakodnevno učiniti nešto dobro za sebe, za svoje zdravlje i ljepotu. Mnogo je načina pomoću kojih možemo biti u formi tokom cijele godine i potrebno je tako malo da bismo se uvijek osjećali kao na odmoru.

 

Možda vas zanima

Stay Connected

108,957LikesLikes
4,889SljedbeniciPratite

Nedavno objavljeno