spot_img

Važnost omega-3 kiselina

spot_img

Omega-3 masne kiseline su esencijalne hranjive tvari koje trebamo unijeti ishranom. Namirnice s visokim udjelom omega-3 uključuju su sljedeće: riba, biljna ulja, orašasti plodovi (pogotovo orasi), sjemenke lana, laneno ulje i lisnato povrće.
Možda najznačajnija uloga omega-3 kiselina je u regulaciji nivoa triglicerida. Naime, povišen nivo triglicerida i holesterola dovodi do stvaranja aterosklerotskih plakova u krvnim žilama koji ih sužavaju i mogu dovesti do srčanog i/ili moždanog udara, a omega-3 kiseline pomažu u njihovom snižavanju.
Pored toga, postoji sve više dokaza da omega-3 kiseline imaju vrlo pozitivan učinak kod Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, kao i depresije.

Možda vas zanima

Stay Connected

108,937LikesLikes
4,889SljedbeniciPratite

Nedavno objavljeno

spot_img