spot_img

Građani Sarajeva: Kako je odvajanje otpada postalo naša rutina

Postavljanje zelenih otoka na više od 275 lokacija u Kantonu Sarajevo novost je ovog ljeta koja nailazi na sveopće odobravanje građana. Kompleti (plavi, žuti, zeleni) kontejnera, razmješteni na lokacijama širom grada, unaprijedit će sistem odvojenog prikupljanja otpada, što će donijeti dalekosežne prednosti za život u gradu, okoliš i održivu ekonomiju

spot_img

Zahvaljujući zelenim otocima koji se mogu naći u mnogim sarajevskim naseljima, kao i kantama (plava, žuta, crna) u padinskim dijelovima grada, stanovnici sada mogu jednostavnije odvajati kućni otpad i odlagati ga u odgovarajuće kontejnere.
U plave kontejnere i kante odlaže se kartonska ambalaža, časopisi, kancelarijski papir i ostali nezaprljani papirni otpad; žuti kontejneri i kante namijenjeni su za odlaganje plastičnih boca i ambalaže, limenki, najlona, pakovanja za detedžente i sličnog plastičnog otpada, dok se u velika zelena “zvona” mogu odlagati staklene boce, tegle i drugi stakleni ambalažni otpad.
Sav reciklažni otpad prikupljen na ovakav način odvozi se u sortirnicu Smiljevići, gdje se ručno razdvaja, grupiše i priprema za reciklažu. Na ovaj način će se generalno smanjiti količina komunalnog otpada, produžiti životni vijek sanitarne deponije Smiljevići.

Nije teško reciklirati!

Zahvaljujući podršci Vlade Republike Češke, u Sarajevo je za odvojeno prikupljanje reciklažnog otpada dopremljeno 770 kontejnera, 4.800 kanti i 1.848 kompostera za organski otpad.
Brojni građani i građanke izražavaju zadovoljstvo uspostavljanjem efikasnijeg sistema upravljanja otpadom. Među njima je i Valida Vilić, građanka Sarajeva, koja u svom domaćinstvu svakodnevno provodi praksu odvojenog prikupljanja otpada.

“Kada sam uspostavila sistem prikupljanja plastike, papira i stakla u svom domaćinstvu, shvatila sam kako je zapravo mali procenat organskog otpada”, kaže Valida Vilić

“Sve je krenulo spontano kada sam shvatila da imam preko stotinjak odvojenih staklenih tegli. Jednostavno, ne mogu staklo da bacim u kontejner s ostalim otpadom kad znam da se može stopostotno reciklirati. Tada sam putem Facebooka kontaktirala KJKP RAD, koji su mi se u roku od nekoliko sati javili. Tako je krenulo. Kada sam uspostavila sistem prikupljanja plastike, papira i stakla u svom domaćinstvu, shvatila sam kako je zapravo mali procenat organskog otpada. Ako mi smanjimo količinu komunalnog otpada i u startu odvojimo ono što se može ponovno koristiti, automatski smanjimo i količinu otpada koja završi na deponiji. Toliko sam se navikla i toliko mi je to ušlo u rutinu da zaista ne bih mogla više ne razdvajati otpad”, govori Valida Vilić.
Brojna domaćinstva već su usvojila praksu poznatu pod tri slova “R”: Reduce – Reuse – Recycle (smanjenje otpada, ponovna upotreba i reciklaža). Daniela Gogić je građanka koja ovu praksu provodi već godinama.

Daniela Gogić: “Moj je princip da već prilikom kupovine pokušavam smanjiti količinu ambalaže”

“Moj je princip da već prilikom kupovine pokušavam smanjiti količinu ambalaže. Sve što možemo da ponovo iskoristimo treba da tako tretiramo. Jako mi je drago kada mogu da sačuvam svaku teglu, sve boce. Nekada smo zaista tako i živjeli, a onda odjednom smo postali ljudi koji ne razmišljaju o tome šta će biti poslije nas. Nije teško reciklirati! Onog trenutka kada je ispraznite, bocu jednostavno ne bacite u kantu zajedno sa ostalim smećem, nego je odložite na odvojeno mjesto gdje prikupljate plastiku. Isto je i sa staklom. Kada se spremnici napune, ispraznite ih u određene kontejnere ili odnesete u reciklažno dvorište. Osjećate se dobro i korisno kada to uradite”, izjavila je Daniela Gogić.
Da svijet ostaje na mladima primjer su sestre Alma i Ela, učenice iz Sarajeva, koje kažu da je za njih razdvajanje otpada prva faza reciklaže.

“Ljepše je živjeti kada znamo da smo pomogli prirodi”, kažu sestre Alma i Ela

“Otpad nije smeće jer ga možemo reciklirati i opet upotrebljavati. U našoj kuhinji ispod sudopera imamo tri kese, naša baka ih je sašila. U njih odvajamo staklo, plastiku i papir, a kada se napune istresemo ih u raznobojne kontejnere. Ljepše je živjeti kada znamo da smo pomogli prirodi”, kažu Alma i Ela.
Projekat “Efikasan sistem upravljanja otpadom u KS” implementira međunarodna organizacija “People in Need” u partnerstvu sa KJKP RAD d.o.o. Sarajevo i Dekonta, a uz finansijsku podršku Vlade Republike Češke vrijednu 2,6 miliona KM.

Gracija 436, august 2023.

Možda vas zanima

Stay Connected

108,941LikesLikes
4,888SljedbeniciPratite

Nedavno objavljeno

spot_img