spot_img

Naomi Watts o radostima menopauze

“Prestanite se izvinjavati, slavite život!”, poručuje 54-godišnja britanska glumica govoreći za francuski Elle o ključnoj fazi u životima miliona žena

spot_img

Glumica Naomi Watts, s 90 filmova u karijeri, krasi naslovnicu novog broja francuskog Ellea. Ona ne dolazi u središte pažnje ovog časopisa kako bi govorila o braku sa svojom dugogodišnjom ljubavi, američkim glumcem Billyjem Crudupom, za kojeg se udala ovog juna. Ne govori ni o štrajku u Hollywoodu.

Naomi Watts, koja sada ima 54 godine, želi razgovarati o menopauzi. Kako je sama napisala na Instagramu: “Dodajem ovo na popis stvari za koje sam mislila da nikad neću učiniti: krasiti naslovnicu ELLE France, a sve to dok govorim o radostima menopauze.”

Od oktobra 2022. Naomi Watts je kao poduzetnica pokrenula brend Stripes čija je linija proizvoda namijenjena zdravlju žena u menopauzi. Kako kaže, Stripes ima posebnu misiju destigmatiziranja “ponekad problematične teme menopauze”.

“Rekla sam samoj sebi da ako je moje iskustvo menopauze bilo teško, ne bih trebala biti jedina koja će patiti od toga. Moja je misija podržati druge žene i promijeniti njihovu priču.” Misija je to u kojoj ne nedostaje humora i prirodnosti pa neki od proizvoda koji se prodaju na stranici nose namjerno ironična imena poput mlijeka za tijelo The Full Monty ili vaginalnog gela You Sexy Thing.

Razgovor sa sinovima

Kada je Naomi Watts prvi put govorila o menopauzi svojim sinovima, Samuelu Kaiju i Sashi, bilo je to usred pandemije. Zahvaljujući lockdownu, konačno je odlučila provesti u djelo ideju koja joj je bila u glavi nekoliko godina: pokrenuti namjensku platformu i iskreno se pozabaviti ovom ključnom fazom u životima miliona žena širom svijeta.

“Da bih osmislila projekat, morala sam izgovoriti riječ ‘menopauza’ sedam hiljada puta! Tako sam jednog dana pitala svoje dječake ‘znate li šta je to menopauza?’. Moj najstariji sin je odgovorio: “Zar se to ne događa kada stare žene umiru?” Objasnila sam mu da sam u menopauzi i da ne umirem. Barem ne još… Ali njegov me je odgovor isprovocirao. Počela sam razgovarati s njima o seksu u školi, o tome šta se događa kad im polude hormoni i kako to potiče nova iskustva, ali ništa o kraju procesa. A onda mi je moj drugi sin, malo svjesniji ovih stvari, rekao: ‘Je li to kad namočiš krevet?’ Pa sam pojasnila: ‘Da, dušo… A kad ti uđeš u moj krevet, još se više znojim.’ Ukratko, jedan od razloga koji me potaknuo da provedem ovaj projekt bio je popunjavanje nedostatka informacija o tom pitanju. Pogotovo jer će polovina stanovništva u jednom trenutku doživjeti ovo iskustvo”, kazala je Naomi Watts za Elle.

Inače, ova se glumica suočila s ranom menopauzom u 36. godini “Proći kroz menopauzu u tako mladoj dobi nije bilo lako, pogotovo u vrijeme kada je o tome bilo tako malo informacija. Promjene raspoloženja, noćno znojenje, migrene… Osjećala sam se kao da mi život izmiče kontroli”, ispričala je nedavno za magazin Hello!

“Prolazak kroz ovo putovanje doveo me do dubljeg razumijevanja sebe, prebrodila sam ga osjećajući se autentičnije svoja. Mnogo slobode došlo je nakon samopriznanja. Sve mi je govorilo da se žene u menopauzi odbacuju, ali u isto vrijeme ta misao postala mi je motiv postati autentičnija, više svoja, odmaknuti se od nevidljivog zida priznajući sebi ono što su svi vjerovatno mogli pogoditi”, opisala je kako je izgledalo njeno prihvatanje ulaska u ranu menopauzu.

Možda vas zanima

Stay Connected

108,938LikesLikes
4,887SljedbeniciPratite

Nedavno objavljeno

spot_img