spot_img

BASQUIAT I WARHOL: Slikanje u četiri ruke

Gracijina saradnica posjetila je Fondaciju Louis Vuitton koja je predstavila zajednički rad dva velikana savremene umjetnosti: Jean-Michela Basquiata i Andyja Warhola

spot_img

Snimila Aja Čengić

Fondacija Louis Vuitton otvorila je u Parizu početkom aprila izložbu “Basquiat x Warhol. Painting 4 Hands”, koja istražuje izvanrednu seriju slika dvaju jedinstvenih umjetnika. Pet godina nakon velikog uspjeha izložbe “Jean-Michel Basquiat”, koja je privukla 700.000 posjetilaca, Fondacija se nastavila baviti ​radom američkog umjetnika kroz kreativni tandem s Andyjem Warholom.

Između 1984. i 1985., Jean-Michel Basquiat (1960. –1988.) i Andy Warhol (1928. – 1987.) stvorili su oko 160 slika zajedno, “četveroručno”, uključujući neka od najvećih djela proizvedenih tokom njihovih karijera. Američki umjetnik Keith Haring (1958. – 1990.), koji je svjedočio njihovom prijateljstvu i saradnji, govorio je o “razgovoru koji se odvija kroz sliku, umjesto kroz riječi”, te o dva uma koja se spajaju kako bi stvorili “treći osebujni i jedinstveni um”.

“Basquiat × Warhol. Slikanje u četiri ruke” (4. april – 28. august 2023.) najvažnija je izložba ikad posvećena ovom iznimnom opusu i okuplja više od tristo radova i dokumenata uključujući osamdesetak platna koja zajednički potpisuju dva umjetnika. Također su predstavljeni pojedinačni radovi svakoga od njih kao i niz radova drugih velikih umjetnika, kao što su Keith Haring, Jenny Holzer i Kenny Scharf, kako bi dočarali energiju njujorške umjetničke scene 1980-ih.

Zajedničko kreativno putovanje

“Andy bi započeo jedno (slikanje) i stavio nešto vrlo prepoznatljivo na to, ili logo proizvoda, a ja bih to na neki način unakazio. Zatim bih ga pokušao natjerati da još malo poradi na tome, pokušao bih ga natjerati da napravi barem dvije stvari”, objasnio je Basquiat.

“Očito je da su Basquiat i Warhol imali isto široko razumijevanje umjetnosti i kulture”, rekao je Bernard Arnault, predsjednik Fondacije Louis Vuitton. “Obojica su proizveli izuzetno lična djela. Svaki je donio jedinstvene perspektive, ali sada njihove kreacije govore cijelom svijetu. I iz ove se lekcije može mnogo naučiti.”

Između 1984. i 1985. Warhol i Basquiat su zajedno stvorili oko 160 slika “četveroručno”

Warhola i Basquiata prvi je upoznao Warholov galerista, Bruno Bischofberger, koji je legendarnom umjetniku redovno organizirao susrete s mladim kreativcima. Warhol je često završavao te susrete slikajući portret osobe koju je upoznao, ali ovom prilikom je Basquiat bio taj koji je požurio kući da naslika dvostruki portret njih dvojice zajedno – predstavljajući ih kao savremenike, jedan uz drugog – i predao ga Warholu samo dva sata kasnije. Warhol je bio impresioniran i nadahnut Basquiatovom brzinom, virtuoznošću i slobodom, dok se Basquiat divio Warholu kao starijem, vodećoj ličnosti u svijetu umjetnosti i njegovom revolucionarnom uticaju na pop kulturu.

Fondacija Louis Vuitton je muzej umjetnosti i kulturni centar koji sponzoriše grupa LVMH i njene podružnice, a zgradu je projektirao arhitekt Frank Gehry

Izložba se otvara upravo ovim dvostrukim portretom, nastavlja serijom portreta Basquiata od Warhola i Warhola od Basquiata, te prati njihovo zajedničko kreativno putovanje. Završava se Basquiatovom dirljivom posvetom Warholu, nakon umjetnikove smrti u februaru 1987. Sam Basquiat umro je godinu dana kasnije od predoziranja heroinom u dobi od 27 godina.

Možda vas zanima

Stay Connected

108,938LikesLikes
4,887SljedbeniciPratite

Nedavno objavljeno

spot_img