spot_img

2.0 WOMEN POWER – WE STAND TOGETHER! – Danas se borimo da bi sutra naše djevojke i žene imale jednaka prava!

Gracija trenutno realizira projekat simboličnog naziva – “2.0 Women power – we stand together!” uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH. Ovo su nova verzija, novi način i novi ljudi koji doprinose borbi žena za njihovo bolje sutra u našem društvu

spot_img

Osim što su kroz projekat “2.0 Women power – we stand together!” ponuđeni edukacija i mentorski program za mlade iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine kako bi se upoznali sa izazovima sa kojima se susreću naše djevojke i žene, također nam je bio cilj da damo glas – glas mladima da kažu svoje mišljenje i viđenje borbe za bolje sutra. U okviru planiranih inicijativa koje realizuju mladi uz podršku mentora, mladi su pisali tekstove za Graciju, ali i svoje riječi pretvorili u videa sa jasnim porukama, koje objavljujemo na našim društvenim medijima.
Jedan od tekstova koje su naši učesnici projekta napisali govori o nasilju nad ženama, a njegova autorica je Lamija Bašović, i ovim putem ga prenosimo u cijelosti.

Reagujmo na vrijeme

“Nasilje nad ženama tema je o kojoj se kroz nekoliko godina počelo aktivno govoriti. Zahvaljujući tome, nasilje se u znatnom broju smanjilo, što nije razlog da prestanemo o njemu govoriti. To je širok pojam i vrlo osjetljiva tematika. U samoj našoj okolini možemo primijetiti veliki broj žrtvi neke od vrsta nasilja. Na njima jednostavno primijetimo traume koje svakodnevno žive i veliku nesigurnost. Kako bismo pokušali još više smanjiti tu stopu, na nama je da se međusobno osvijestimo i edukujemo. Svako na neki svoj način definiše nasilje i nosi se sa tim, imamo različita tumačenja njegovih vrsta – ali najvažnije je da ga znamo prepoznati na vrijeme i pronaći mu rješenje. Rješenje je krajnji i najteži dio nasilja, te kako bismo došli do toga trebali bismo se malo vratiti u prošlost. U tim davninama nasilje nad ženama je pustilo svoje korijene, žene nisu imale nikakva prava i vladao je potpuni patrijarhalni sistem. Godine su se nizale, a žene su bile podređene muškarcu.
Borba sa prošlošću traje i danas, a danas smo mi te koje je vode i bore se za poboljšanje. Kroz historiju stekle smo svoja prava i slobode, te smo danas u društvu mnogo moćnije nego što smo bile prije 250 godina. Zahvaljujući našim današnjim položajima možemo znatno više utjecati na ključne teme koje se odnose na nas – poput nasilja.
Do 2019. godine stopa nasilja je bila u opadanju, zbog čega se veliki broj žena osjećao sigurnije, ali dolaskom pandemije 2020. stopa nasilja je ponovno porasla. Razlog tome su konstantni nužni boravak kući i zabrane kretanja koje su utjecale na mentalno zdravlje čitavog društva. Frustracije su se masovno manifestovale na razne načine i ponovno smo bile ugrožene. To su podaci koji nam pokazuju da je za nasilje potrebno vrlo malo, te da se decenije truda kroz nekoliko mjeseci olako zaborave. Mi, mlade žene, ne smijemo dozvoliti ponovno vraćanje nasilja i konstantnu borbu za osnovno pravo. Reagujmo na vrijeme, prijavimo nasilje i budimo jedne uz druge – jer to je borba koju niko ne treba voditi”, napisala je Lamija.

Gracija 434, juni 2023.

Možda vas zanima

Stay Connected

108,942LikesLikes
4,886SljedbeniciPratite

Nedavno objavljeno

spot_img