Nedavno objavljeno

Rituali za ljepši početak dana

Od izuzetne je važnosti da dan započnete na pravi način kako biste se razvijali, osjećali se sretnije i bili produktivniji. Evo nekoliko savjeta kako na najbolji način započeti dan

Živimo u vremenu brzog življenja, kada mnogi od nas rade i preko 40 sati sedmično. Kako bismo se uspješno nosili sa ovakvim stilom života, neophodno je dobro rasporediti i vrijeme i energiju. Zdrave jutarnje navike zaista mogu imati pozitivan učinak na cijeli dan. Nisu svi svjesni toga da ono što radite i način na koji razmišljate u jutarnjim časovima, može uticati na raspoloženje, motivaciju, energiju i sve ostalo što radite tokom dana.

Rano lezite, rano ustanite…

Ukoliko zaista želite poboljšati dan i uvesti nekoliko zdravih jutarnjih navika, za to će vam trebati dodatno vrijeme. Njega ćete dobiti ranijim ustajanjem. Ako ste jedna od onih osoba koje vole mir i tišinu koju pruža kasna noć, onda ćete voljeti i mir i tišinu koju vam mogu ponuditi rana jutra. Ustajanje prije ostalih ne samo da će vam pružiti određenu satisfakciju, već i višak vremena koji možete ispuniti jutarnjim ritualima prije nego odete na posao.

Istezanje

Mnoge osobe se nakon buđenja i ustajanja iz kreveta osjećaju ukočeno. Ovo se može veoma lako riješiti sa nekoliko vježbi istezanja, i to odmah po ustajanju. To može biti nemjerljivo korisno po vaše zdravlje, ali samo ukoliko istezanje prakticirate redovno. Ukoliko niste sigurni kako se pravilno istezati, mnoštvo savjeta možete pronaći na YouTubeu. Odabrite one vježbe za koje mislite da najviše odgovaraju vašim potrebama, i radite ih svakog jutra. Ubrzo ćete osjetiti značajnu promjenu nabolje.

Slušajte muziku

Slušanje omiljenih pjesama ujutru odličan je način da popravite raspoloženje i pripremite se za uzbuđenja koja vam donosi novi dan. Ovo će učiniti da pozitivno razmišljate tokom cijelog dana, te vam dati elana za obavljanje obaveza koje su pred vama. U zavisnosti od onoga što vas konkretnog dana očekuje, možete prilagoditi muzički žanr sa kojim želite započeti dan. Ukoliko ste toga dana planirali relaksaciju, u tom slučaju će laganija i tiša muzika biti pravi izbor za vas. Ali ipak, izbor je na vama.

Popijte čašu tople vode sa limunom

Svakog jutra, nakon buđenja, tijelo vam je dehidrirano jer niste unosili tečnost bar osam sati, koliko u prosjeku svi spavamo. Zbog toga je važno da unesete tečnost, i to odmah nakon ustajanja. Ukoliko izbjegavate ovakvu naviku, te prvo počinjete sa doručkom, trebate znati da to nije dobro, jer prva stvar koju vaše tijelo treba jeste voda. Ispijanje jedne čaše tople vode sa svježe iscijeđenim limunom savršen je početak dana. Ovo piće će pomoći vašem probavnom sistemu da se pripremi za obroke koji slijede tokom dana. Plus, limun će vodu učiniti ukusnijom. Možete dodati kašiku meda kako biste vodu zasladili te izbjegli kiseli okus limuna ukoliko niste njegov fan.

Čistite jezik

Osim što perete i četkate zube, činite to i sa jezikom jer je to odličan način da poboljšate higijenu usne duplje. Kada jednom probate, više nećete htjeti prestati. Ne samo da ćete se tako riješiti neugodnog jutarnjeg zadaha, već će vam i hrana biti ukusnija s obzirom da ćete se osloboditi “filma” koji će se zadržati na jeziku čak i nakon pranja zuba. Za pranje jezika možete koristiti četkicu za zube koja na poleđini ima gumu za pranje jezika. Ukoliko  četkica nema taj dodatak, možete se poslužiti običnom kašičicom.

Zeleni smoothie

Ukoliko dan želite započeti tako da u tijelo unesete pregršt vitamina i minerala, onda je zeleni kašasti sok, iliti smoothie, jedan od najboljih izbora za doručak. Podići će vam imuni sistem, kao i energiju, i pritom utažiti glad. Priprema je vrlo jednostavna. U blender ubacite špinat, kelj i ostalo lisnato voće i povrće, i gotovo! To je lagan i odličan način da u svoj organizam unesete neophodna vlakna, fitonutrijente i minerale. Zapamtite da nako toga ne trebate jesti ništa narednih 30 minuta. Probajte, sigurni smo da ćete primijetiti promjenu u načinu na koji se vaše tijelo osjeća tokom dana.

 

Rekreirajte se uz pomoć trampoline

Odličan početak dana bi bio odskočiti 100 puta na trampolini. To bi u potpunosti razbudilo tijelo, poradili biste na ravnoteži, poboljšali pokretljivost udova, te poradili na svakoj grupi mišića. Ovo bi dobro djelovalo i  na rad štitne žlijezde, umanjilo bi stres i tako u nedogled. Nakon 100. skoka primijetit ćete da vam je tijelo zategnutije, a um potpuno budan.

Smijte se ispred ogledala

Nevjerovatno je kako sitnica poput osmjehivanja samom sebi u ogledalu može da vam promijeni dan. Ovo će poslati signale mozgu da stimulira lučenje hormona od kojih se osjećamo sretnije. Također će podići samopouzdanje, te ćete biti odlučniji u ostvarivanju ciljeva. Riječ je o vrlo jednostavnom načinu na koji ćete ohrabriti sebe da ostvarite zacrtani plan. Kada vam pređe u naviku, bit ćete zapanjeni kakav pozitivan učinak ova jednostavna vježba ima na način na koji razmišljate. Postat ćete pozitivnija i sretnija osoba.

Četkajte svoje tijelo

Riječ je o staroj ajurvedskoj vježbi koja poboljšava cirkulaciju i odstranjuje mrtve ćelije kože. Odaberite četku za piling koja nije previše gruba, ali ni mekana, jer inače nećete postići željeni rezultat. Najbolje je početi sa četkanjem u predjelu srca, ka udovima, a zatim i ka ostatku tijela. Nakon toga se istuširajte i nanesite losion za tijelo. Primijetit ćete da je koža izrazito mekša i ljepša na dodir.

Meditirajte

Jedan od najboljih načina da ujutru razbistrite um jeste da meditirate nekoliko minuta. Zapamtite da ne postoji samo jedan način na koji se meditira, te ne mislite da nešto radite pogrešno ukoliko ne volite sjediti u lotos položaju ili nekoj specifično pozi u kojoj se jednostavno ne osjećate udobno. Bitno je da vam je ugodno i da žmirite nekoliko minuta. Jednostavno pokušajte uživati u tišini, te iz toga izvucite pozitivne učinke.

Odaberite tri najvažnije stvari za obaviti

Previše obaveza može dovesti do toga da zaboravite koje su to najvažnije koje trebate obaviti toga dana. Stoga stvorite sljedeću naviku: napravite listu tri najvažnije stvari koje morate obaviti toga dana jer biste u moru drugih obaveza vrlo lako mogli zaboraviti na njih. Ukoliko svakoga dana uspijete obaviti te tri zacrtane obaveze, to će vam dati osjećaj uspjeha i ispunjenosti, te će vam biti lakše odvojiti važno od nevažnog. Također, krenite od laganijih obaveza, koje ćete vremenom usložnjavati, te ćete na taj način svakodnevno ostvarivati progres i imati više samopouzdanja, uz pomoć kojeg ćete lakše zadatke zamijeniti važnijim.

Latest Posts

Raport

spot_img