Nedavno objavljeno

Bioplastic Toys – bh. igračke od biorazgradive plastike

Slijedi još jedna priča koje mnogo volimo objavljivati: ova je o uspjehu nove inovativne kompanije u BiH – koja ostavlja prostora za nadu da u našoj zemlji postoje mladi ljudi koji rade sjajne i, što nam je jako važno, za prirodu korisne stvari. Start-up “Bioplastic Toys BiH” je 2021. osnovao Kenan Piro. Ovo je eco-friendly kompanija koja proizvodi didaktičke igračke od biološke plastike (bioplastike). Bioplastika je potpuno siguran materijal, jer se proizvodi od šećerne trske, soje ili kukuruza. Pred Orea Art Market  11. juna u Botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja u Sarajevu razgovaramo sa osnivačem i direktorom kompanije Bioplastic Toys BiH, Kenanom Pirom, koji nam objašnjava šta ga je motiviralo da pokrene ovaj brend.

Kenan Piro, osnivač i direktor kompanije Bioplastic Toys BiH

Predstavite nam svoj brend. Bioplastic Toys BiH je inovativni brend koji se bavi proizvodnjom igračaka od biorazgradive bioplastike. Naš moto je da sačuvamo planetu od zagađenja. Proizvodimo didaktičke igračke iz obnovljivih izvora kao što su kukuruzni škrob i šećerna trska. Fokusirani smo na biorazgradive materijale i razvoj finih motoričkih sposobnosti i socijalno-emocionalnih sposobnosti.

Šta vam je inspiracija? Igračke koje proizvedemo su unikatnog dizajna, samim tim inovacija u regiji i šire. Inspirišu nas činjenice da smo pioniri u ovom poslu i da proizvodi koje dizajniramo svojim svojstvima štite mališane i okolinu.  

Koje materijale koristite za proizvodnju i kako to utječe na cijenu proizvoda? Koristimo biorazgradivu bioplastiku, popularniju pod nazivom PLA. Materijal je jako kvalitetan, pogodan za proizvode u zatvorenom i otvorenom prostoru, igračke sa ponosom nose značku life time proizvoda. Sama cijena proizvodnje je nešto veća za razliku od konvecionalne plastike. Naš sistem proizvodnje je zasnovan na principu cirkularne ekonomije odnosno obnovljivim izvorima. Ovaj sistem se zasniva na principima cirkularne ekonomije, koja ima za cilj eliminisanje otpada i promovisanje ponovne upotrebe, recikliranja i regeneracije materijala.

Šta nam donosite na OREA Art market? Osim standardnih modela Ali’s Tractor, Bio Plane i Bio Buggy Set donosimo i nove didaktičke modele, Biobip, Fruits, Bio Blocks Tower i Bio Leaf Game.  

Latest Posts

Raport

spot_img