Nedavno objavljeno

Medvjeđi luk ili srijemoš

Kada se probude iz zimskog sna, vjeruje se da medvjedi odmah traže divlji bijeli luk, u našim krajevima poznatiji kao srijemoš. Bogat vitaminom C i karotenom, utiče na jačanje imuniteta, a čuven je i po tome što blagotvorno djeluje na proces starenja. Trebalo bi ga koristiti u svježem stanju tokom cijelog mjeseca, najbolje svakodnevno. Odličan je kao dodatak salatama, ali i kuhanim jelima, pitama i puri. Preporučljivo ga je dodavati u namaze i sendviče.

Srijemoš je samonikla jestiva biljka koja ima širok spektar djelovanja na ljudski organizam, a i izuzetne je ljekovitosti. Smanjuje nadražaj disajnih organa, snižava visok krvni pritisak, holesterol i trigliceride, normalizuje cirkulaciju krvi, čisti crijeva i želudac, detoksicira organizam, čisti kožu i sprečava aterosklerozu. Najbolje je koristiti svježe listove ubrane tokom marta, aprila i maja, ili tinkturu koja se može koristiti tokom cijele godine. Ne preporučuje se upotreba srijemoša za vrijeme trudnoće i dojenja, osobama koje koriste lijekove protiv zgrušavanja krvi i niskotlakašima.


Medina so

Od srijemoša, pored ostalog možete napraviti i so koju ćete koristiti kao dodatak jelima ili umjesto bijelog luka. Potrebno vam je: 150 g medvjeđeg luka i 600 g soli. Štapnim mikserom izradite 150 g soli sa sitno nasjeckanim lukom dok ne dobijete gustu kremastu smjesu. Dodajte ostatak soli i miješajte viljuškom dok sva so ne dobije zelenu boju. Ostavite da se posuši dan-dva i napunite tegle.


Palačinke od srijemoša

Sastojci: 100 g srijemoša, 400 ml mlijeka, 4 јаја, prstohvat soli, brašna po potrebi da bi tjesto bilo dovoljno gusto za palačinke.
Priprema: Uklonite peteljke od srijemoša. Nasjeckajte listove grubo, stavite ih u blender, dodajte mlijeko i blendajte dok ne postane glatko. Dodajte jaja, so i brašno te nastavite sa blendanjem. Ispecite palačinke i poslužite uz sir ili kuhane šparoge s umakom ili s dinstanim gljivama.


Tinktura protiv hipertenzije

Očistiti 250 grama lukovica i staviti jednu po jednu u staklenu flašu, u koju je prethodno usuto tri do četiri prsta rakije komovice jačine 40 stepeni. Lukovice usput treba da se gnječe drvenom kašikom, a onda se dobijena kaša prebacuje u flašu od tamnog stakla, nalijevajući ostatak rakije do jednog litra. U flaši treba da ostane dovoljno mjesta za povremeno protresanje i miješanje štapićem. Nakon 14 dana stajanja na sobnoj temperaturi proces je završen i tada sadržaj treba procijediti kroz gazu, po mogućnosti čuvati u frižideru u zatvorenoj flaši. Preporučuje se uzimanje jedne kašičice (10 do 20 kapi) tinkture ujutru i uveče, pomiješane sa pola čaše mlijeka ili jogurta. Ako se uzima mlijeko, ono ne smije biti vruće.

Latest Posts

Raport

spot_img