Nedavno objavljeno

Povratak manekenke koja je odabrala vjeru umjesto mode

Nakon trogodišnje pauze i naglog odlaska iz mode, somalijsko-američka manekenka Halima Aden vratila se na naslovnicu arapskog Voguea. Ali ovaj put pod svojim uslovima, i nikada ne zaboravljajući odakle dolazi

Majsko izdanje arapskog Voguea slavi povratak bivše manekenke Halime Aden (25) na naslovnicu ovog časopisa nakon njezinog odlaska iz svijeta modelinga 2020. godine. Na plavoj pozadini Chefchaouena, čarobnog marokanskog sela, Aden kreće s novom pričom.

Halima Aden prva je žena s hidžabom koja se pojavila na naslovnici Voguea od njegovog osnivanja 1916. godine. Bilo je to 2017. za arapsko izdanje najvažnijeg modnog časopisa u svijetu, a godinu dana poslije našla se, s još osam manekenki, i na naslovnoj strani britanskog Voguea. Ovo je dočekano s odobravanjem u cijelom svijetu, a žene s hidžabom konačno su se osjetile zastupljenima na naslovnoj stranici jedne tako uticajne publikacije kakav je Vogue.

Somalijsko-američka manekenka rođena je u Keniji, u izbjegličkom kampu. Tamo je živjela do svoje sedme godine, a zatim se preselila u Ameriku. Kad je imala 19 godina, postala je prva žena koja je nosila hidžab i burkini na izboru za Miss Minnesote. Nakon toga je postala uspješan međunarodni model, u u dobi od 21 godinu ušla je u istoriju tako što je postala prva žena koja je nosila burkini u časopisu Sports Illustrated.

Međutim, u roku od nekoliko godina, Halima Aden je donijela odluku da prestane s manekenstvom zbog svojih vjerskih uvjerenja, te u postovima na Instagramu opisala kako ju je rad u modnoj industriji odvojio od njenog identiteta.

FOTO: VOGUE ARABIA

U razgovoru s glavnim urednikom Voguea Arabia Manuelom Arnautom, Halima Aden govorila je o razlozima koji su je doveli do toga da odabere vjeru umjesto mode. Neki od njih su nedostatak privatnosti u svlačionicama za modele, raspored koji je podrazumijevao ponekad i 45 letova u mjesec dana, kao i njeni unutrašnji konflikti. Također, kazala je kako se kaje zbog svojih objava na Instagramu o tome kako napušta pistu jer je modna industrija prisiljava da se odrekne svojih religijskih uvjerenja.

“Moja poruka je odjeknula među ljudima jer sam bila poštena, ali sam bila i mlada. Da mogu vratiti vrijeme, nikad ne bih to napisala.”

Latest Posts

Raport

spot_img