Nedavno objavljeno

TOPLA VODA I LIMUN: Doručak za mršavljenje?

Iako vam pomisao na šolju tople vode možda neće otvoriti apetit, ipak ćete razmisliti dva puta nakon saznanja da biste uz pomoć nje mogli izgubiti koji kilogram. Postoje tvrdnje da ukoliko dan počnete sa šoljom tople vode i limuna, možete poboljšati probavu, pa čak i izgubiti na težini. Postavlja se pitanje ima li u tim tvrdnjama istine?

Priredila Elma Tahirović

Godine 2008., bivša konsultantica za zdravlje i fitnes Theresa Cheung objavila je knjigu The Lemon Juice Diet, u kojoj se tvrdi da limun i slično voće mogu pomoći “da izgubimo onih nekoliko kilograma viška i zauvijek ostanemo u dobroj formi.” O čemu se radi? “Limunov sok stimulira lučenje pljuvačke i ostalih sokova neophodnih za varenje, a i odličan je digestivni agens”, piše Cheung.

Jutarnje ispijanje šolje tople vode sa limunom možda i nije tako loša ideja za one koji žele započeti sa zdravim načinom života. Pektin, vlakno koje se nalazi u voću, pomaži pri smanjenju rizika od nastanka kardiovaskularnih bolesti. A za one koji traže nešto uz pomoć čega bi oslabili, studija iz 2007. pokazala je da nas pića koja sadrže pektin duže drže sitim.

“U vrijeme kada pretilost i prekomjerna težina poprimaju razmjere epidemije, teško da će topla voda i limun značajno poboljšati nečije zdravlje, posebno jer je kod takvih osoba prisutno veoma kompleksno metaboličko stanje”

Ali, da li će vam to pomoći da smršate? Eksperti se ni danas, godinama poslije, ne slažu oko ove tvrdnje.

Bez naučnih dokaza

“Nisam uspjela pronaći relevantno naučno istraživanje koje je pokazalo da topla voda i limun imaju uticaj na smanjenje tjelesne težine ili poboljšanu probavu”, pojasnila je dijetetičarka Amy Jamieson-Petonic, glasnogovornica Američkog dijetetskog udruženja. “S obzirom da naše tijelo 60-70% čini voda, razumljivo je mišljenje da unos veće količine vode, umjesto konzumiranja nekih drugih pića, bogatih kalorijama, može dovesti do manjka unosa dodatnih kalorija i na taj način poboljšati vaše napore da smršate.”

Suzy Weems, profesorica zdrave ishrane na Univerzitetu Baylor u Texasu, također smatra da nedostatak dokaza cijelu tvrdnju čini upitnom. “Nekada se ovakav tretman preporučuje od strane naturalista, osoba koje prakticiraju narodnu medicinu, ili vam ih nekada preporučuju prijatelji i komšije kao jutarnji, pa čak i večernji ritual. Tvrdnje da voda i limun pomažu nisu naučno dokazane, pa se njima lako manipulira.”

Ali u poređenju s kafom, koja kada se u nju dodaju mlijeko i šećer povećava unos kalorija, voda i limun su ipak bolja opcija za one koji vode računa o tome koliko su teški. “Voda i limun se nisu pokazali korisnim kada je u pitanju značajno mršavljenje. Ipak, oni koji to žele, ovu kombinaciju mogu koristiti kako bi njenom upotrebom smanjili unos nekih drugih pića ili hrane koji imaju više kalorija te na taj način izgubiti par kilograma”, kaže John D. Hernried, internista koji je specijalizirao kontrolu težine i ishrane. “U vrijeme kada pretilost i prekomjerna težina poprimaju razmjere epidemije, teško da će topla voda i limun značajno poboljšati nečije zdravlje, posebno jer je kod takvih osoba prisutno veoma kompleksno metaboličko stanje.”

Ukoliko je gubitak kilograma vaš jedini cilj, Jamieson-Petonic preporučuje ispijanje većih količina vode, ali u nju ne morate dodavati limun, osim ako ne želite poboljšati ukus. “Voda je moj prvi izbor kada želim nešto popiti, a da bi bila ukusnija, u nju najčešće dodajem bosiljak, mentu, jagode, limetu ili krastavac.”

Latest Posts

Raport

spot_img