Nedavno objavljeno

Sestre koje su oživjele turizam u Kreševu

Sestre Milijana, Marija, Vedrana i Valentina Miličević izgradile su u selu Rakova Noga, nadomak njihovog rodnog Kreševa, turističko naselje Hobbiton, po uzoru na kućice iz Gospodara prstenova, privukavši veliku pažnju posjetitelja iz cijelog svijeta

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimci Privatni album

Kroz godine smo javnosti, vama našim čitateljima i čitateljicama, predstavljali i promovirali uspjehe iz malih sredina, znajući koliko je važno da dobiju na vidljivosti. I stoga naša misija i dalje ima svoj određen cilj: uvijek pronalaziti i praviti priče o “običnim“ ljudima koji čine neobične i hvale vrijedne poduhvate.
Evo, razgovaramo sa Marijom Miličević, pokretačkim duhom turističkog naselja Hobbiton utemeljenom u selu Rakova Noga nadomak Kreševa. Inspiraciju su sestre Miličević dobile u filmskom serijalu Gospodar prstenova, u kojem mala bića Hobbiti žive u rupama u zemlji, i riješile dio te magične atmosfere prenijeti u svoje rodno mjesto.

Podrška i oduševljenje

Naselje Hobbiton čini pet kućica iz filmske fantazije, nastale po epskom romanu koji je napisao engleski akademik i filolog J. R. R. Tolkien. Dvije kućice su sestre potpuno završile, a svih pet će biti gotove do ljeta. “Kao i prošle godine, najavit ćemo dan otvorenih vrata i zvanično ih otvoriti. Dođite nam!”, srdačno nas poziva Marija.

Filmska saga

Inspiraciju jesu pronašle u fantastičnoj filmskoj sagi, ali su sestre Miličević u svoje kućice odlučile uvesti originalnost, te u njihove nazive i uređenje unijeti duh i tradiciju Kreševa. Marija je dugo maštala o vlastitom i posebnom turističkom sadržaju, a kad je došla na ideju Hobbit-kućica, sestre su je zdušno podržale. Prvi je ovo sadržaj ovakve vrste u BiH, a na podršku i oduševljenje su nailazile na svim stranama, što ih je dodatno ohrabrilo da nastave dalje. “Posjetioci svakodnevno pristižu, tako da je u nas sezona uvijek”, kaže Marija.

Ali, evo, zašto baš Hobbiton, moramo je pitati otkud takva ideja? “Najčešće pitanje i nekako najteži odgovor. Volim da putujem i istražujem autentična mjesta i smještajne jedinice, volim reći ‘ljudsku kreativnost’. Zahvaljujući društvenim mrežama, imala sam mnogo ideja. Odlučila sam se na ‘rupe’ u zemlji, i znala sam da će biti veliko oduševljenje za sve. Zapravo, sve ono što mene oduševi, nekako znam da će i druge. I zaista se držim toga”, kaže nam Marija.

Različita zanimanja

Naša sugovornica inžinjerka je geologije i direktorica privatnog kamenoloma Vrela. Ujedno je vlasnica Hobbitona, a zajedno sa sestrama radi na uređenju i čišćenju kućica. “Posebno kad se umorim od poslovnih obaveza na kamenolomu”, kroz smijeh dodaje Marija.
Najstarija sestra Milijana radi u porodičnoj građevinskoj firmi kao arhitektica te rukovodi svim projektima, a njen zadatak bio je da iscrta i napravi projekat kućica. Vedrana, koja vodi punionicu vode Nevra, što je, kako kaže Marija, izuzetno kvalitetna kreševska izvorska voda, diplomirana je ekonomistica i vodi glavne finansije u Hobbitonu. A najmlađa, Valentina, buduća je doktorica: privodi studije medicine kraju, pa je, veli Marija, najčešći model za slikanje i snimanje reklama za Hobbiton.

Ljubav sve pokreće

A kako izgleda kad se nađemo kao gosti u Hobbitonu? Jedna kućica ima 25 metara kvadratnog prostora i prima četiri osobe. Mali dnevni boravak je pregradom odvojen od kreveta, a kućica ima i mini kuhinju, trpezariju i toalet. Gosti se griju na drva koja se lože u starinskoj pećici, a svaki od ovih neobičnih objekata ima vlastito dvorište te uz predivni pogled na okolinu možete roštiljati i kuhati na otvorenom. Tu su još i šetačka staza kroz čarobnu šumu, kućice za kućne ljubimce te koliba “Golišan” za organiziranje proslava.
Još je puno planova pred njima, o tome će tek kasnije govoriti, a završavamo ovu storiju jednom posebnom asocijacijom, na drugo književno djelo, koji može imati poveznicu sa sestrama Miličević.

Male žene

Naime, njih četiri odlikuje velika povezanost i sestrinska ljubav, baš poput junakinja klasika američke književnosti Male žene, romana Louise May Alcott iz 1868. “Mi smo u čitavu priču unijele toliku ljubav da nam se to i vraća. Do ljeta ćemo u Hobbitonu biti sve četiri u punom kapacitetu. Mislim da smo uspjele oživjeti turizam u našem malom mjestu. Gosti dolaze iz čitave Evrope, ali i dalje, a odlaze vidno oduševljeni i zadovoljni.”

Ovaj tekst je nastao uz finansijsku podršku Federalnog ministarstva okoliša i turizma u okviru Gracijinog projekta pod nazivom “Žensko poduzetništvo u razvoju novih turističkih ponuda”.

Gracija 433, maj 2023.

Latest Posts

Raport

spot_img