Nedavno objavljeno

Kako sam popila svoju prvu bosansku kafu – s aparata

Napisala i napravila kafu: Mersiha Drinjaković

Kako misliš aparat za kafu? Pa znaš da ne pijem ovu s aparata, samo bosansku?

Pa na tu i mislim – možeš praviti svoju kafu kući, ali na aparatu! Ima Grand kafa sad u ponudi aparat za domaću kafu.

Eto tako je tekao dijalog koji me je vodio ka novoj praksi, meni jako važnoj, jer ritual spremanja kafe u kućnoj atmosferi, sa sve džezvama i malim šoljama je poseban meni, ali znam i mnogima drugim. Prvo sam nepovjerljivo pregledala Bekov aparat za pripremu domaće kafe, kako bih otkrila kako funkcionira. OK, nema nikakvih komplikovanih procesa, u sastavu aparata je džezva, mjerica za doziranje i dugme kojim proces spremanja kafe stavljam u pogon – i to je to. Iza mene je dugogodišnje uživanje u kafi ali i jednako toliko godina njeno spravljanje kući. Još nisam popila bosansku kafu iz aparata, pa evo da vidim i kako to čudo izgleda.

Postavila sam aparat, uključila u struju, dodala svoju omiljenu Grand kafu i vodu i, kao i puno godina prije – stajala pored u pripravnosti – da ne prekipi. E to je bilo prvo prepoznavanje simpatija: aparat se oglasi zvučnim signalom u trenutku vrenja, onom ključnom momentu koji mi je znao promaći kad bih kafu pripremala na plinskoj peći – pa bih onda umjesto instant uživanja u kafi, prvo morala prebrisati šporet – jer nisam pazila. Dobro, na ovo bih se mogla navići, ali šta je sa okusom, nije baš da će biti kao moja, iz džezve? S dozom opreza prelila sam vrelu tekućinu u šoljicu i pomirisala – pa nije loše čini mi se, prvi je utisak. Prije samog kušanja kafe prisjetila sam se svih popijenih espresso kafa u raznim prigodama i trenutka kad mi je bilo dosta i kad sam odlučila piti samo onu koju sama spremim ili ako neko baš nudi upravo tu, bosansku kafu.

Nisam neki ters, ali eto od kafe očekujem puno, ona mi je pokretač na početku dana, ona mi je način okupljanja dragih ljudi, oko nje se dešavaju lijepe stvari i dugi razgovori, ona je neka vrsta utjehe kad je teško… Dakle, ljestvica je podignuta visoko. Pažljivo otpih prvi gutljaj, ne znajući šta me čeka. OK, ovo stvarno nije loša kafa. Nazovem B. koja me je i nagovorila na ovaj eksperiment: “Ovo ti je bila dobra ideja, da znaš!”. Iako znam pružati otpore stvarima na dugme koji mi iz ruke izbijaju drage i znane rituale, na ovaj nisam imala prigovor, posebno kad se užurbano spremam ujutro i nemam baš vremena bdjeti nad džezvom da ne prekipi na šporetu. Što se mene tiče ovo je početak jednog dugog prijateljstva.


Grand kafa je omogućila da se aparat može kupiti po posebnoj akcijskoj cijeni sve do 14.05.2023. ili do isteka zaliha. Da li ćete upotpuniti svoj kuhinjski enterijer i sebi osigurati dodatno jutarnje vrijeme ili nekoga obradovati ovim savršenim poklonom, aparat možete kupiti putem linka Aparat za domaću kafu – Grand Kafa.

Latest Posts

Raport

spot_img