Nedavno objavljeno

SHANNEN DOHERTY: Borba s rakom

Glumica Shannen Doherty, koja je slavu stekla kultnom tinejdžerskom serijom iz devedesetih Beverly Hills, skoro dvije godine bori se sa zloćudnom bolešću, a detalje ovog najtežeg životnog iskušenja objavljuje na Instagramu

Priredila Mersiha Drinjaković
Snimci: AG

“Ponekad se čini da kemoterapija nikad neće završiti. Nekad se pitaš imaš li hrabrosti da se suočiš s rakom i svime što ta bolest nosi. Kopajte dublje. Hrabrost, snaga, čvrstina su u svima nama.” Ovo je najnoviji zapis s Instagrama glumice Shannen Doherty (45), koja od marta 2015. vodi borbu s rakom dojke, koji se proširio i na druge dijelove tijela. Shannen je svoju životnu bitku podijelila sa svijetom nekoliko mjeseci nakon što je saznala za dijagnozu, i to u ispovijesti za magazin People, u augustu 2015. Otad joj je dokumentovanje na Instagramu skoro svakog koraka u borbi za ozdravljenje postalo jedan od načina borbe – koji pomaže kako njoj tako i mnogima koji su u sličnoj situaciji.

Uz glumicu su sve vrijeme njezina majka Rosa Doherty, muž Kurt Iswarienko, prijateljica Anna Marie Kortright, onkolog dr. Lawrence Piro, ali i brojni drugi prijatelji. A Shannen se ne boji ogoliti svoje muke pred milionskim auditorijem na društvenim mrežama. “Ponekad jednostavno poželiš kolabirati na svom ležaju i gledati televiziju sa svojom majkom. Mama, volim te”, napisala je u jednoj od objava.

Terapija uz životinje

Shannen Doherty slavu je stekla igrajući lik Brende Walsh u kultnoj tinejdžerskoj seriji Beverly Hills 90210, koja se počela prikazivati 1990., a potom i kao Prudence Halliwell u seriji Čarobnice. Kad joj je početkom prošle godine dijagnosticiran rak, nije se libila otkriti to javnosti, pričajući iskreno kako se nosi sa teškim iskušenjem i kako joj bolest utiče na karijeru. “Čini mi se kao da ljudi misle kako zbog bolesti ne mogu ništa raditi pa tako ni glumiti. Naravno, trebat će mi vrijeme za oporavak, a i samo tijelo se promijeni od lijekova i kemoterapije. Udebljaš se i ne postoji način na koji to možeš promijeniti. Mislim da sve te stvari utiču na moju karijeru, ali one nisu jedino što je važno u vezi sa mnom, postoji mnogo više od te površne vanjštine”, ispričala je Shannen, koja će igrati majku Charlesa Bukowskog u biografskom filmu Bukowski, u režiji Jamesa Franca. Također je dobila ulogu u filmu Mallrats 2 Kevina Smitha. Shannen je veliki borac i to pokazuje skoro svaki dan svojim pratiteljima na Instagramu, a veliku utjehu pruža joj i druženje sa kujicom Miss Bowie, za koju tvrdi da je prva osjetila znakove bolesti u njenom tijelu. “Opsesivno je njušila moju desnu stranu u predjelu dojke još puno prije negoli sam saznala za bolest. I to njeno ponašanje imalo je smisla kad sam dobila dijagnozu.”

“Dan nakon kemoterapije nije uvijek dobar, nekad ne možeš jesti, a nekad ne možeš ni razmišljati o sljedećem danu”

Uz Miss Bowie, njezine dane, kad nije na kemoterapiji,upotpunjuju odlasci u azile za životinje, odakle također objavljuje fotografije apelujući na udomljavanje. “Pozdravite Delilah – ova prekrasna mala curica je pronađena premlaćena i obješena, ali se izvukla… Ona je samo jedan od mnogih pasa spemnih na udomljavanje. Delilah je stara manje od godinu dana, doživjela je strašne torture od ljudi, pa ipak mi je ukazala svoje povjerenje. Treba joj dom, prekrasan dom pun ljubavi”, napisala je Shannen.

Postala sam nova osoba

Krajem oktobra ove godine, Shannen Doherty je u emotivnoj ispovijesti u TV intervjuu koji je dala voditeljici Chelsei Handler, inače svojoj prijateljici, ispričala kroz kakve sve muke prolazi. “Ono što je teško, a istovremeno i zanimljivo jest da te rak u isto vrijeme i spusti i izgradi u jednu sasvim novu osobu. Osoba za koju sam mislila da trebam biti ili za koju sam mislila da sam bila prije samo šest mjeseci, nestala je. U jednom trenutku sam shvatila kako sam vjerovala da sam hrabra i graciozna, a zapravo sam se samo skrivala. Ponekad mislim da neću uspjeti, ali pokušavam ostati jaka.”

“Kurt je moja stijena u bolesti i obasipa me s više ljubavi nego ikada. S tim ću čovjekom hodati bilo kojim putem”

Glumica je priznala kako je veoma brine način na koji njezina bolest utiče na njoj bliske ljude, pogotovo na supruga Kurta. “Bilo mi je jako teško. Teško u smislu da sam se sjetila ko sam bila i ko sam sada te u kakvim se uslovima snalazim. Treba snage za to prihvatiti. Ponekad pogledam u supruga i pomislim: čovječe, oprosti”, sa suzama u očima ispričala je Shannen.

Podršku joj pružaju i kolegice Sarah Michelle Gellar, koja joj je inače bliska prijateljica, te Tori Spelling, s kojom je igrala u Beverly Hillsu. “Hrabro je to što ne skriva sa čime se suočava i što je to uz pomoć fotografija odlučila podijeliti”, kazala je Tori.

A Shannen, uprkos svakodnevnim iskušenjima, ne dopušta da joj bolest stane na put u obilježavanju važnih datuma. Tako su polovinom oktobra ona i suprug otputovali u Meksiko, gdje su proslavili petu godišnjicu braka. Kurt je njezin veliki oslonac i Shannen mu često posvećuje objave na društvenim mrežama, kao što je bilo ovog septembra: “Naše je vjenčanje bilo posebno, ne samo zato što je to bio veliki događaj, već zato što smo se obećali jedno drugom i u dobru i u zlu, zdravlju i bolesti, da ćemo brinuti jedno o drugom. Ti zavjeti mi danas znače mnogo više nego tada. Kurt je moja stijena u bolesti i obasipa me s više ljubavi nego ikada. S tim ću čovjekom hodati bilo kojim putem, za njega bih primila metak i borila se sa zmajem. On je moja srodna duša, moja druga polovina.”

A da su joj dani puni uspona i padova, ne krije od javnosti. Tako je objavila  fotografiju na kojoj nakon kemoterapije leži sklupčana u krevetu. “Dan nakon kemoterapije nije uvijek dobar, nekad ne možeš jesti, a nekad ne možeš ni razmišljati o sljedećem danu. Ponekad se čini da jednostavno nećeš uspjeti. To prolazi. Ponekad dođe sljedeći dan, nekad dva dana kasnije, a nekad treba šest dana, ali uvijek prođe i onda se može kretati. Možeš se nadati. Možeš moći. Za sve koji boluju od raka i koji pate, budite hrabri, budite jaki, budite pozitivni.”

Latest Posts

Raport

spot_img