Nedavno objavljeno

VOZITE LI BICIKL? Zadovoljstvo i zdravlje u jednom

Vožnja bicikla dobra je za sve: prevenira kardiovaskularne bolesti, povećava izdržljivost, jača srce, poboljšava metabolizam i opskrbu pluća kiseonikom...

Mnogi tek dolaskom lijepih i sunčanih dana izvade svog dvotočkaša iz podruma ili garaže i počnu uživati u vožnji. Iako tada možda jeste i ljepše i ugodnije, sve je stvar navike, a vožnja bicikla je tako zdrava da je se ne bismo trebali odricati ni za hladnijih dana. Zdrava za sve, a za žene pogotovo. Važno je poštovati saobraćajna pravila i imati na umu određene stvari kako bismo sigurno okretali pedale.

UTICAJ NA ZDRAVLJE 

Najprije treba pomenuti pozitivan uticaj na psihičko zdravlje: vožnja na otvorenom, uz obavezno izbjegavanje gustog saobraćaja, izuzetno je ugodna i daje osjećaj blagostanja, a smanjuje nivo napetosti. Bicikl je prava zamjena za bavljenje nekim sportom korisnim za primarnu i sekundarnu prevenciju kardiovaskularnih oboljenja. To znači da biciklizam, i na amaterskom nivou, ima dvostruku funkciju. S jedne strane pomaže u preveniranju kardiovaskularnih bolesti kod osoba koje, naprimjer, imaju genetsku predispoziciju ili puše, a s druge je istinska rehabilitacijska terapija za osobe koje već imaju kardioloških problema. Objašnjenje leži u činjenici da je biciklizam sport izdržljivosti. Okretanjem pedala srce postaje jače, poboljšavaju se opskrba pluća kiseonikom i mišićni metabolizam.

Ispočetka je važno ne pretjerivati s vremenom provedenim u vožnji, kao ni s tempom, pogotovo ako niste u kondiciji, imate zdravstvenih problema ili preko 30 godina. Prije nego počnete s aktivnostima, najbolje se podvrgnuti specijalističkom pregledu, inače bi se vremenom moglo desiti, i da toga nismo svjesni, da se obična vožnja biciklom transformira u sve zahtjevniji i mučniji zadatak. Kako biste izbjegli svaki eventualni rizik, preporučuje se barem uraditi EKG snimak srca.

KAKAV BICIKL VOZITI I U ČEMU 

Važno je izabrati bicikl koji veličinom odgovara vašoj građi, dakle proporcionalan je visini, težini i dužini nogu. Ne mora biti nov, ali mora biti u dobrom stanju, sasvim ispravan. Važna je i prikladna odjeća: nije vam potrebna profesionalna oprema, dovoljna je pamučna trenirka, tanja za toplije, a deblja za hladnije vremenske prilike. Farmerke, suknje i haljine su potpuno neprikladne, mada ima žena koje smatraju da je trenirka presportska za njih, te po svaku cijenu nastoje biti elegantne i tokom rekreacije. Važno je da obuća bude udobna i lagana, zabranjene su cipele s kožnim đonom i visokom petom, obavezna je sportska obuća, uz pamučne čarape. Ne zaboravite sunčane naočale, veoma je važno da u svakom trenutku dobro vidite kuda idete, bez obzira da li vozite kroz prirodu ili gradskim i prigradskim ulicama, a štite oči od prašine i eventualnih insekata. Preporučljivo je i nošenje kacige, ali ćete istu viđati uglavnom na dječijim ili glavama stranaca.

ŠTA JESTI

Prije nego krenete na vožnju biciklom jedite ugljikohidrate, i to sat ili dva ranije, nemojte se pretrpavati. Ponesite sa sobom vodu i pijte tokom vožnje. Ne dozvolite da organizam dehidrira, što je veoma lako zbog pojačanog znojenja i visoke vanjske temperature. Neka vožnja ispočetka traje od 20 do 25 minuta, dvaput sedmično. Vremenom, kad osjetite da ste izdržljiviji, pređite na tri do četiri puta sedmično. Osnovni princip planiranja je da najprije povećavate broj sedmičnih treninga, zatim trajanje vožnje, tj. kilometražu, a na kraju intenzitet treninga. Uživanje, relaksiranje, sagorijevanje masnoća i boravak na zraku, sve to pruža obična vožnja bicikla.

ZAŠTO VOZITI BICIKL?

Umorni ste i bezvoljni?

Istraživanja pokazuju da vožnja bicikla povećava energiju za 20%, a smanjuje umor za 65%, jer se u mozgu pojačava lučenje dopamina, neurotransmitera povezanog s energijom. Ne pretjerujte s intenzitetom: spor do umjeren tempo triput sedmično daje sjajne rezultate

Bolje od trčanja

Nalazimo se u sjedećem položaju, te nema pritiska na zglobove, koljena i kičmu, a manja je i mogućnost povrede zbog pretjeranog naprezanja.

Najbrže sagorijeva kalorije

Žena teška 60 kg će za sat vremena potrošiti od 480 do 600 kalorija, vozeći umjerenom brzinom, a oko 900 vozeći 35 km na sat.

2 u 1

Ako ne stanujete predaleko od radnog mjesta, možete svakodnevno ili barem dvaput sedmično na posao ići biciklom. Izbjegli ste vožnju automobilom ili javnim prevozom i usput se rekreirali.

Izgled

Pozitivno utiče na cijelu figuru jer se mišići jačaju i zatežu, pogotovo bokovi, butine i listove, ali i leđni mišići.

 

Latest Posts

Raport

spot_img