Nedavno objavljeno

Rezultati konkursa za stipendiju

Ovogodišnja dobitnica stipendije “Lejla Hairlahović-Hušić” je Tatjana Žarković, doktorantica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Ove godine se za stipendiju, koju Muzej ratnog djetinjstva dodjeljuje u saradnji sa Fondacijom “Lejla Hairlahović-Hušić”, prijavilo 57 doktorantica i doktoranata sa 30 fakulteta koji djeluju u okviru 16 univerziteta iz osam država. U pažljivo dizajniranom procesu selekcije sudjelovali su članovi tima Muzeja ratnog djetinjstva, dok je konačnu odluku donio stručni žiri koji su ove godine činila dva akademika, prof. dr. Nerzuk Ćurak i prof. dr. Senahid Halilović.

“Iz sažetka istraživačkog projekta očigledno je, prvo, da je posrijedi teorijski odlično zasnovano sociološki usmjereno istraživanje iznimno značajne teme i, drugo, da nositeljica projekta posjeduje punu kompetenciju, da je dorasla ovako zahtjevnom naučnom zadatku”, navodi se između ostaloga u obrazloženju akademika Halilovića. U svom obrazloženju akademik Ćurak navodi da će ovaj rad “ako u konačnici bude završen, na način kojim je to obećano znanstvenim obrazloženjem budućeg istraživanja, mogao bi biti značajan doprinos našim društvenim znanostima.”

Muzej ratnog djetinjstva podržat će jednokratnom stipendijom u iznosu od 3.000 KM istraživački rad Tatjane Žarković na temu “Prostorne prakse, javni prostori i građanstvo u kontekstu migracija”. Istraživački prijedlog ocijenjen je kao visokokvalitetan, i najbolji u konkurenciji velikog broja izvrsnih aplikacija.

Muzej ratnog djetinjstva zahvaljuje se svim doktoranticama i doktorantima na dostavljenim prijavama. Pozdravljamo njihovu posvećenost naučno-istraživačkom radu i djelovanju, te smo uvjereni u njihov budući doprinos akademskoj zajednici i bh. društvu u cjelini.

Stipendija “Lejla Hairlahović-Hušić” namijenjena je doktoranticama i doktorantima koji provode istraživanje u nekoj od oblasti društvenih nauka, a ove godine dodijeljena je drugi put u spomen na prerano preminulu istraživačicu Muzeja ratnog djetinjstva Lejlu Hairlahović-Hušić (1983–2020).

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport

spot_img