Nedavno objavljeno

Nesvakidašnji horor triler Papin egzorcist pretpremijerno u svim kinima od 5. aprila

Oskarovac Russell Crowe na velikom ekranu oživljala glavnog egzorcista Vatikana u horor trileru koji je isnpirisan njegovim životnim memoarima

Od srijede, 5. aprila, u sva BH kina i bioskope pretpremijerno stiže horor triler koji je već uzburkao Crkvu, ali i uzbudio gledatelje širom svijeta. Oskarovac Russell Crowe u prvoj svojoj horor ulozi ima priliku igrati jednog od najosebujnijih kršćanskih službenika, oca Gabrielea Amortha – nekonvencionalnog, zabavnog, gotovo buntovničkog egzorcistu Rimske biskupije, a samim tim i Vatikana. Film je inspirisan stvarnim spisima Amortha gdje je zabilježio svoje jezive, zastrašujuće i napete slučajeve, ali i svoju motivaciju, vjeru i optimizam u borbi protiv zla.

Amorth je rođen 1925. godine u  Modeni, zaređen je 1954., a u 61. godini života postaje egzorcist Rimske biskupije. Godine 1990. osniva Međunarodno udruženje egzorcista i predsjeda do 2000. Nakon toga, posvetio se gore navedenim memorarima koji su poslužili kao inspiracija za ovaj nadnaravni horor triler.

Russell Crowe imao je samo riječi hvale za stvarni lik i djelo koje je utjelovio. “Bez sumnje, on je čovjek snažne vjere, ali isto tako – svoj čovjek. Odlučan je prihvatiti novo i neobično, ne boji se ljudskih grijeha i pogrešaka. Prihvaća sve slabosti i dovitljivosti ljudi. Takva jedna razina iskrenosti, prirodnosti omogućavala mu je da radi svoj posao.”

Oskarovac dodaje, “Iako je radio zaista mračan posao, Amorth nikada nije gubio svoj vedri smisao za humor.” Upravo taj smisao za humor čini ovaj film nesvakidašnjim, neobičnim osvježenjem podžanra egzorcizma. Amorth je poznat po tome kako je nekad razvedravao svoje kolege i pomagače za vrijeme egzorcizama te kako se često šalio s demonima da ih isprovocira i istjera. Crowe komentira kako je Amorth to radio jer “đavo ne voli šale”.

Pored Crowea, kojeg pamtimo po nezaboravnim ulogama u biografskim filmovima „Blistavi um“ i „Cinderella Man“ te klasiku „Gladiator“ za kojeg je i nagrađen Oskarom za najbolju mušku ulogu u ovom napetom hororu gledamo legendarnog talijanskog glumca Franca Nera (Django., Umri muški 2, John Wick 2) u ulozi pape a u nesvakidašnjoj suradnji s australijskim starom slušamo popularnog negativca Ralpha Inesona (Harry Potter, Černobil, Igra prijestolja, Vještica) koji daje svoj hrapavi, duboki glas jezivom demonu u tijelu dječaka.

Film koji će vas zasigurno držati na rubu sjedišta od početka do kraja režirao je Julius Avery (Operacija Overlord, Samaritanac), a scenario su pisali Michael Petroni i Evan Spiliotopoulos (Herkules, Lovac i ledena kraljica, Nečastiva).

Radnja filma kreće kada, kao glavni egzorcista Vatikana, prekaljeni otac Gabriele Amorth, biva pozvan da istraži opsjednutost jednog dječaka. Znajući da 98% slučaja zahtjeva samo kvalitetnu psihološku pomoć, ostaće iznenađen kad otkrije da dječaka zaista opsjeda demon, ali i da demon s Vatikanom dijeli dugo skrivanu misteriju te da su mu namjere puno gore nego što je Amorth očekivao…

Film „Papin egzorcist“, u distribuciji C2 film, zvaničnog zastupnika studija Sony za BiH u svim kinima starta 6. aprila, ali požurite na pretpremijeru 5. aprila kako biste prvi pogledali kakvu su ekranizaciju zabavnog Amortha i njegovih zastrašujućih memoara pripremili Russell Crowe i producenti. C2 film za naredni mjesec već najavljuje otvaranje kultnog akcionog spektakla „Sisu“ te romantične komedije „Love Again“.

 Papin egzorcist – Od 05.aprila pretpremijerno u BH kinima i bioskopima!

Latest Posts

Raport

spot_img