Nedavno objavljeno

Dječija igrališta nisu uvijek sigurna zona za igru

Piše: Safet Mušić

Konvencija Ujedinjenih naroda o pravima djeteta je regulisala da djeca imaju pravo na igru i razonodu primjerenu njihovom uzrastu. Važan dio svakog djetinjstva je upravo igra i ona pridonosi csvekupnom psiho – motoričkom razvoju djeteta. Aktivnosti i igre na dječjim igralištima i igraonicama uveliko pomažu da djeca kroz igru uče svladavati razne izazove. Djeca predstavljaju vrlo ranjivu grupu u društvu i zahtijevaju visok nivo zaštite, stoga je sigurnost djece na višem nivou ako im osiguramo poboljšanje kvaliteta i zaštitu tokom igre, posebno na otvorenom.

Osiguravanjem primjene evropskih standarda i zakonodavstva pruža se i bolja zaštitu djece te u konačnici smanjuje broj nesreća u kojima su uključena djeca.

U Bosni i Hercegovini je zabilježeno na desetine stradanja djece na igralištima u periodu od poslije rata pa do danas. Iako je javnost obavještene o većini tih tragičnih slučajeva, pa su poduzimane i potrebne mjere u cilju osiguranja zaštite djece na igralištima, ali ipak se i dalje dešavaju ti nesretni slučajevi.

Djeca često nisu svjesna opasnosti s kojima se suočavaju

Kao što smo i rekli igra je neophodna za razvoj djeteta, igralište i druga oprema za rekreaciju moraju biti bezbjedni za upotrebu od strane djece. Zato je važno da ovlaštene kompanije i instituti direktno, ali i cijelo društvo i lokalna zajednica indirektno, učestvuju u radu na standardizaciji opreme za igrališta. Glavni dokument koji se primjenjuje u Evropskoj uniji(EU) koji se odnosi na sigurnost dječijih igračaka je Direktiva 2009/48/EZ Europskog parlamenta i Vijeća od 18. maha 2009. godine (SL L 170, 30.6.2009., str. 1–37). Ovaj dokument je doživio i puno nadopuna, odnosno drugih povezanih dokumenata koja se odnose na sigurnost igračaka, ali i uopšte na sigurnost djece u školi,  kući i na igralištima.

Kada govorimo o igralištima i drugoj opremi za rekreaciju, trenutno, oprema za igrališta ne podliježe posebnim propisima i potpada pod Direktivu 2001/95/EC o općoj sigurnosti proizvoda. Sigurnost djece spada među prioritete CEN-a Evropskog odbora za normizaciju. Zbog lošeg stanja na dječjim igralištima CEN je izradio norme koje će poboljšati sigurnost djece za vrijeme njihove igre. Dječja igrališta trebaju omogućavati nesmetanu igru djeci, što pridonosi zdravom razvoju djece. Sprave na dječjim igralištima trebaju pomoći u razvoju kondicije, koordinacije i spretnosti djece.

U Evropi se veliki broj djece ozlijedi prilikom igranja na dječjim igralištima.  Značaj evropskih standarda je u tome da mogu poboljšati zaštitu i dobrobit potrošača, ali samo ako su poznati i korišteni, zato su i usvojene norme za opremu za igrališta 2017. godine, EN 1176-1 i EN 1177.

Dizajn opreme, pravilno održavanje i redovne inspekcije važna su sredstva za sigurnost igrališta. Korištenje primjereno uzrastu i pravilan nadzor također igraju ulogu u prevenciji nezgoda. Vrlo važno pitanje je i preuzimanje odgovornosti za sigurnost dječjih igrališta. Zbog čega je potrebno razlikovati fizičke i/ili pravne osobe koje su odgovorne za održavanje sigurnosnih standarda na igralištima te u skladu s tim kriterijem prepoznate su tri osnovne grupe:

Bosna i Hercegovina i sigurnost igrališta za djecu

Bosna i Hercegovina je na žalost i po parametru nesreća na igralištima za djecu u vrhu liste po broju nesretnih slučajeva u Evropi, često se te nesreće dešavaju u prostorima za čije vlasništvo, postoje definisana pravila prihvatanja odgovornosti. Ipak ni to nije dovoljno osvjestilo ljude koji rukovode školama, vrtićima, igraonicama i drugim prostorima na kojima postoje igrališta za djecu, te se nesreće ponavljaju iz godine u godinu.

Jedan pozitivan primjer koji će svakako unijeti više reda, ali i odgovornosti kako za pravna, tako i fizička lica je svakako  LIND Laboratorija za ispitivanje sigurnosti proizvoda, Odjel u okviru Agencije ZEDA u Zenici. To je jedna od prvih firmi, koja u potpunosti radi po standardima za područje izvođenja mehaničkih ispitivanja namještaja i opreme za dječija igrališta u skladu sa zahtjevima standarda BAS EN ISO/IEC 17025:2018.

Ova laboratorija je nastala kroz projekte Evropske unije i Zeničke razvojne agencije. Postojanje ovakve laboratorije je korak više ka tome da se ova oblast u našoj državi mora uskladiti sa EU standardima i zakonski regulisati, što će pomoći i naručiocima igrališta, (kako pravna tako i fizička lica) da moraju ispoštovati standarde koji uključuju i ispitivanje sigurnosti igrališta i opreme za igrališta.

Pitanja odgovornosti

Shodno važećim zakonskim propisima u Bosni i Hercegovini, kao i drugim normama koje se tiču sigurnosti djece, povreda ili počinjene štete na igralištima definisane su i odgovornosti. Za korisnike igrališta važno je da obrate pažnju na korištenje pojedinih sprava, te vrstu podloga na dječjem igralištu koja može ublažiti posljedice eventualnih padova. Kada se govori o odgovornosti za za štetu koju djeca uslijed igre mogu prouzročiti drugoj djeci dok su pod nadzorom skrbnika ili škole je na skrbniku ili školi. Sa druge strane vlasnici igrališta preuzimaju odgovornost za nastalu štetu ako su na igralištima u njihovom vlasništvu pronađeni otpadni, štetni i opasni predmeti i materijali. Doj su proizvođači opreme odgovorni za nastale ozljede i štetu uslijed igre na igralištima ako je šteta prouzročena neispravnošću proizvoda stavljenog u promet bez obzira na krivnju.

Korisni linkovi:

Latest Posts

Raport

spot_img