Nedavno objavljeno

Sarajevo Olympic Week

Sarajevo će 2024. proslaviti 40. godišnjicu XIV Zimskih olimpijskih igara i 5. godišnjicu Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF), a ovog aprila se promotivnom manifestacijom najavljuje Sedmica olimpijade koja teži postati razlog okupljanja sportista i turista iz regiona i svijeta u bh. prijestolnici

Sarajevo Olympic Week (SOW) ili Sedmica Olimpijade zakazana za 2024. godinu, promovirat će olimpijske vrijednosti i unaprijediti sportski i kulturni život grada. Događaj ima za cilj podizanje svijesti i poštovanje olimpijskih ideala uz podsticanje učešća u sportskim i kulturnim aktivnostima.
Kako bi se priča Sarajevo Olympic Weeka započela, promotivna manifestacija zakazana je za 11. aprila ove godine i to događajem u sarajevskoj Vijećnici s ciljem predstavljanja i promocije festivala.
Sarajevo Olympic Week, kao svojevrsna festivalska smotra, nastoji obogatiti kulturni i sportski sadržaj na olimpijskim planinama i lokacijama, stvoriti tradicionalna takmičenja i postati centralno okupljalište sportista i turista iz regiona i šire.
Obilježavanje 40. godišnjice XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu je značajan događaj za grad. Olimpijske igre su bile transformativni događaj za Sarajevo, a grad je nastavio da prihvaća olimpijski duh u godinama nakon toga. Sarajevski olimpijski festival će se nadovezati na ovo naslijeđe, promovirajući olimpijske vrijednosti i stvarajući mogućnosti za mlade ljude da učestvuju u sportskim i kulturnim aktivnostima.
Festival će obuhvatiti niz događaja, uključujući zimska sportska takmičenja, kulturna dešavanja i aktivnosti za mlade. Posjetitelji će imati prilike da istraže olimpijske planine i lokacije, učestvuju u tradicionalnim takmičenjima, te upoznaju historiju Olimpijskih igara u Sarajevu.
Sarajevo Olympic Week je jedinstvena prilika za proslavu Olimpijskih igara i njihovih vrijednosti. Festival će promovirati sportski duh i kulturnu razmjenu uz unapređenje sportskog i kulturnog života Sarajeva. Fokusirajući se na mlade, festival ima za cilj inspirirati novu generaciju sportista i kulturnih entuzijasta, osiguravajući da olimpijski duh u Sarajevu i dalje buja u godinama koje dolaze.
Za sve one koji se ne sjećaju, bili su mali ili nisu bili ni rođeni za vrijeme sarajevske Olimpijade, ovako su se redali događaji koji su prethodili ZOI ’84: prvi put, 14. oktobra 1977., objavljeno je da će se Sarajevo kandidovati za organizaciju Zimske olimpijade 1984., a 30. decembra 1977. u Međunarodni olimpijski komitet je stigla i zvanična kandidatura. Konkurenti Sarajevu na zasjedanju Međunarodnog olimpijskog komiteta u Atini 18. maja 1978. bili su švedski Göteborg i japanski Saporo. U prvom krugu glasanja Saporo je dobio 33, Sarajevo 31, a Göteborg 10 glasova. Međutim, u drugom krugu, u nadmetanju sa Saporom, Sarajevo je steklo dragocjenu prednost (39:36) i dobilo Igre. Ostalo je historija.


Najbolje organizovane Igre

Zimske olimpijske igre su svečano otvorene 08. februara 1984. na stadionu Koševo, a takmičenja su se odvijala od 7. do 19. februara. U njima su učestvovala 1.272 takmičara iz 49 zemalja u 39 disciplina. pratilo ih je 7.825 akreditovanih novinara i 640.000 gledatelja i gledateljica. Na kraju, i finansijski bilans pokazao je 12 miliona dolara suficita, a tadašnji predsjednik MOK-a Juan Antonio Samaranch ocijenio je ZOI u Sarajevu do tada najbolje organizovanim Olimpijskim igrama.

 

Latest Posts

Raport

spot_img