Nedavno objavljeno

LANA NOVAK: Sve čari plesa

Medalje i pehari koje je šesnaestogodišnja prvakinja Bosne i Hercegovine u standardnim plesovima osvojila na domaćim i regionalnim turnirima pričaju priče o samodisciplini i odricanju, ali i o ljubavi, prijateljstvima i podršci

Napisala Lejla Lojo-Karamehmedović
Snimci Privatni album

Sve velike ljubavi rađaju se spontano, a upravo tako počela je neraskidiva veza između 16-godišnje Sarajke Lane Novak i latinoameričkih i standardnih plesova. Ova odlična učenica ples je počela trenirati prije četiri godine, upisavši se u Sportsko-plesni klub “Astorija”, a ono što je u početku bilo hobi, kasnije će prerasti u profesionalni izazov. Vrhunac dosadašnje karijere doživjela je prošle godine, osvojivši prvo mjesto na Državnom prvenstvu BiH u standardnim plesovima na Sarajevo Dance Festivalu 2022., koje se održalo 14. novembra. Samo sedam dana poslije, uslijedilo je još jedno značajno priznanje: dva prva mjesta u latino i standard kategoriji na takmičenju Macedonia Open 2022 – International Modern DanceSport, održanom u Skoplju.
Kaže nam kako je najponosnija upravo na uspjeh ostvaren na Sarajevo Dance Festivalu, jer se na tom takmičenju, prvi put u historiji plesa, održalo prvenstvo WDSF-a (World Dance Sport Festival) za solo plesačice. “S obzirom na to da su latinoamerički i standardni plesovi zastupljeniji i podržaniji u parovima nego kod solo plesačica, ovo je značajan preokret u svijetu plesa i početak noviteta za solo plesačice”, pojašnjava Lana. Na tom turniru zauzela je sedmo mjesto u konkurenciji od 30 djevojaka u obje kategorije te prvo mjesto na nivou državnog bh. prvenstva u standardnim plesovima, a svakako najvećim uspjesima pripisuje i nastup na međunarodnom turniru u Skoplju.

Popularnost plesa među mladima

Bavljenje plesom rado preporučuje svojim vršnjacima, ali i svima ostalima. Kaže kako je mladima ples odličan za sazrijevanje, a njoj je pomogao da nauči da svaki neuspjeh prati još veći uspjeh. “Ples me naučio da se trebam boriti za ostvarenje svojih ciljeva i onoga što želim i volim, i na kraju, da svi imamo loše dane i da to nije razlog za odustajanje. U ‘Astoriji’ postoje razne vrste plesa za različite uzraste, a treninge vode moji treneri, veliki profesionalci Alma Selimović i Mirza Geljo. Ples mi je donio mnogo novih prijateljstava i putovanja, što je jedna posebna čar. Mogu s pravom reći da je bavljenje plesom među mlađim generacijama dosta popularno. Ples je svestrana umjetnost i smatram da se svaki pojedinac može pronaći u ritmu neke muzike.”
Posvećenost baš i nije osobina tinejdžera, ali to s Lanom nije slučaj. Njeni treninzi veoma su intenzivni i predani, a uza sve to nimalo ne zapostavlja ni obimne školske obaveze na IB smjeru Druge gimnazije.
“Sve što radim, volim da radim najbolje i najjače što znam, da dajem sve od sebe. Umor osjećam pogotovo u periodima godine kada treniram sedam puta sedmično po nekoliko sati, ali kada radite ono što volite, ništa nije teško. I školske obaveze za mene su prioritet, a posebno se zahvaljujem nastavnom osoblju i razredniku za razumijevanje kada je ples u pitanju.”
Lana kaže da je njen najveći uzor Sergej Milicija, ukrajinski plesač latinoameričkih plesova s dugogodišnjom adresom u Sarajevu, od kojeg također ima priliku učiti. “Sergej je bio trener moje trenerice, a sada nekoliko puta godišnje nesebično dolazi u naš klub da podijeli svoje znanje s nama. Sergej je u mojim očima veleplesač od kojeg rado učim kad god imam priliku. Osim znanjem, oduševljava i svojom energijom, kojom uvijek podigne atmosferu kako na treningu i pripremama tako i na takmičenjima na kojima sudi.”
Iza Lane su danas brojna domaća i regionalna takmičenja, a već u martu očekuje je Brčko Gala Night 7th Edition, jedan od većih i boljih turnira, te međunarodno takmičenje Zagreb Dance Grand Prix, koje će se održati u maju.
“Ples je za mene bijeg od realnosti. Kada god sam sretna, tužna, ljuta, nervozna, razočarana, osjećam se slobodno da dođem u plesnu salu i sve to ‘ispoljim’ na terenu”, iskreno će Lana, dodajući da svoje uspjehe najviše duguje mami Sabrini i trenerici Almi.
Uz ples, Lana se povremeno bavi modelingom, a veliki dio svog vremena posvećuje i kućnim ljubimcima. Ima ih čak sedam: pet mačaka i dva psa, koje je udomila i spasila sa ulice. “Za njih mi baš ništa nije teško uraditi. Mogu slobodno reći da životinje u mnogim slučajevima volim više nego ljude, jer oni pružaju ljubav i ne znaju te povrijediti. Moje mačke i psi se međusobno super slažu. Psi imaju neku perspektivu da su te mačke njihove i da im ne smije ‘dlaka s glave spasti’, dok su mačke, naravno, moje velike mezimice”, kaže na kraju našeg razgovora Lana.

Gracija 431, mart 2023.

Latest Posts

Raport

spot_img