Nedavno objavljeno

Ovo su najčešće greške koje rade novopečeni roditelji

Svi roditelji ponekad griješe, a biti roditelj jedan je od najtežih poslova s ​​kojima se možemo susresti, posebno prvih nekoliko mjeseci kada u porodicu tek stigne mala beba. Kako objašnjava pedijatar dr. Nilesh Rao, roditeljstvo je proces učenja u kojem povremeno griješimo i tako savladavamo prepreke. No izbjegavanje nekih uobičajenih grešaka cijeli proces prilagođavanja novopečenih roditelja može učiniti lakšim i manje stresnim.

Paničarenje oko svega i svačega

‍Najčešća pogreška koju svaki novi roditelj radi je paničarenje oko svega. Kako objašnjava pedijatar, roditelji provode prvih nekoliko godina roditeljstva brinući se o mnogim stvarima. Bebina prehrana, spavanje, plakanje… Zabrinjava ih apsolutno sve.

”Dakle, ako ste jedan od tih uspaničenih roditelja, prestanite se brinuti o svemu i svačemu. Briga o neželjenim stvarima neće učiniti ništa dobrog za vas, kao ni za vašu bebu. Umjesto toga, budite mirni i redovno vodite bebu doktoru, neka vaše brige objasne stručnjaci”, objašnjava dr. Rao.

Zanemarivanje oralne njege

‍Često novopečeni roditelji zanemaruju oralnu njegu svoje djece dok ne bude prekasno, upozorava pedijatar. Naime, oralna higijena jednako je važna za dojenčad kao i za odrasle. ”S obzirom na to, sljedeći put svakako obrišite bebine desni mokrom mekanom krpom nakon što ste je nahranili. Tako ćete spriječiti nastanak karijesa, ali i ostalih bakterija u ustima djeteta”, dodaje.

Ignoriranje partnera

‍Dolazak novog člana u porodicu može nas toliko zaokupiti da bismo nesvjesno mogli zaboraviti na svog partnera. ”Važno je da svom partneru date prednost i provedete kvalitetno vrijeme s njim. Možete bebu ostaviti kod roditelja ili na čuvanju pa s partnerom otići na večeru. To će vam pomoći u održavanju iskre u vašoj vezi ili braku, a također će pridonijeti boljoj atmosferi u domu”, savjetuje dr. Rao.

Svađanje s partnerom pred djetetom

Pedijatar upozorava da mnogi roditelji zbog iscrpljenosti, nedostatka sna i mnogo obaveza imaju probleme u vezi koje rješavaju svađom. Međutim, u tom je slučaju potrebno što više izbjegavati svađanje i vikanje pred djetetom. ”Nikada to nemojte raditi jer konstantno svađanje može imati negativan utjecaj na mozak dojenčeta. Naime, njegov je mozak vrlo osjetljiv pa svaka vrsta stresa može usporiti djetetov razvoj”, objašnjava.

Latest Posts

Raport

spot_img