NaslovnicaLIFESTYLEKada bi dijete trebalo početi nositi sunčane naočale?

Kada bi dijete trebalo početi nositi sunčane naočale?

Iako se nose kao modni dodatak, sunčane naočale također će zaštititi oči vašeg djeteta od jakih sunčevih ultraljubičastih zraka koje mu mogu uzrokovati probleme kasnije u životu, donosi Sad Diego Pediatricians. Kako objašnjavaju stručnjaci, djeca koja ne nose sunčane naočale izložena su riziku od oštećenja kože i očiju, jer su im kapci i koža oko očiju osjetljiviji i ranjiviji od kože odraslih.

Oštećenja od ultraljubičastih zraka s vremenom se nakupljaju, zbog čega stručnjaci preporučuju roditeljima da što prije počnu štititi oči svoje djece od sunca jer je tako manji rizik od razvoja budućih problema s očima. Ti problemi mogu uključivati ​​kataraktu i makularnu degeneraciju.

Postoje i neke kratkoročne fizičke nuspojave. Često možemo vidjeti djecu s crvenim očima i mrljama koje se nazivaju pterigij, nekanceroznom lezijom koja nastaje u oku zbog dugotrajne izloženosti ultraljubičastom svjetlu. Djeca također mogu razviti fotokeratitis ili takozvano “snježno sljepilo”.

To se događa kada se ultraljubičaste zrake odbijaju i uzrokuju privremeni gubitak vida. Stoga razmislite o tome da vaše dijete nosi sunčane naočale tokom oblačnih dana jer UV zraci još uvijek mogu štetiti. Srećom, dobre sunčane naočale zaštitit će kožu oko oka, kao i samo oko djeteta.

Kada bi dijete trebalo početi nositi sunčane naočale?

Dojenčad mlađu od šest mjeseci ne bi trebalo izlagati suncu, a kada vaše dijete napuni šest mjeseci, trebalo bi početi nositi sunčane naočale, tvrde stručnjaci. Starija djeca trebaju nositi sunčane naočale kada su vani na suncu u bilo kojem okruženju, a ako su vašem djetetu potrebne dioptrijske naočale, trebalo bi nositi i sunčane naočale s dioptrijom.

index.hr

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno

spot_img