Nedavno objavljeno

Gary Oldman danas slavi 65. rođendan

Jedan od najboljih filmskih negativaca godinama se borio s alkoholizmom

Odrastao u radničkoj porodici u Londonu, kao najmlađi od troje djece, engleski glumac Gary Oldman poznat je po svojoj svestranosti i upečatljivom glumačkom stilu, za što je dobio mnogobrojna priznanja, uključujući Oscara, Zlatni globus i tri filmske nagrade Britanske akademije. Njegovi su filmovi zaradili preko 11 milijardi dolara, što ga čini jednim od glumaca s najvećom zaradom svih vremena.

Kao dječak trenirao je boks i fudbal te svirao klavir, a sa 16 godina napustio je školu i zaposlio se u prodavnici sportske opreme. Počeo je glumiti u pozorištu 1979., a na filmu je debitirao u filmu Sjećanje 1982.. Proslavio se u britanskom filmu Sid i Nancy (1986.), gdje je igrao slavnog basistu Sex Pistolsa – Sida Viciousa. Pamtimo ga i po ulogama u filmovima JFK, Drakula, True Romance, Peti element, Léon: Profesionalac, Vitez tame… Nazivali su ga jednim od najboljih filmskih negativaca.

Vrhunski karakterni glumac decenijama se borio s teškim alkoholizmom. Propio se 1992. nakon gadnog razvoda od glumice Ume Thurman, s kojom je u braku bio godinu dana. Toliko je pio da je propustio mnoge glumačke prilike. Uspio je izaći iz krize uz pomoć Udruženja anonimnih alkoholičara, a ljubav svog života pronašao je u svojoj petoj supruzi, kustosici Gisele Schmidt, s kojom se vjenčao u avgustu 2017. godine. Iste godine osvojio je Oscara za ulogu Winstona Churchilla u filmu The Darkest Hour.

 

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img