spot_img

Nedavno objavljeno

‘2.0 Women power – we stand together!’ – Mentorski program za mlade u Sarajevu

Magazin Gracija trenutno realizuje projekat simboličnog naziva – ‘2.0 Women power – we stand together!’ uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Žene u našem društvu se često doživljavaju kao slabe, potencijalne žrtve nasilja i one kojima je potrebna pomoć i podrška, a gotovo se svakodnevno susrećemo sa medijskim naslovima o nasilju nad ženama, brojnim oblicima diskriminacije i primjerima kršenja ljudskih prava.

Naša namjera je da osnažimo mlade djevojke i žene, da djeluju i zalažu se za svoja prava i uvjerenja, posebno protiv nasilja, okupljajući mlade djevojke i žene, ali i dječake i muškarce, iz 10 različitih zajednica za zajedničko učenje, lični razvoj, timski rad i zajedničke inicijative, jer samo zajedno možemo graditi bolje društvo!

S tim u vezi, Magazin Gracija je organizovao nastavak na petodnevni trening za mlade, koji se održavao u Mostaru. Naime, od 2. do 4. marta ove godine 15 odabranih učesnika sa kampa u Mostaru, su imali priliku da učestvuju u mentorskom programu koji se održavao u Sarajevu. Odabrani učesnici su imali priliku da izgrade povjerenje i saradnju kako bi dalje djelovali u svojim lokalnim zajednicama.

Prvoga dana, zajedno sa učesnicima smo imali priliku posjetiti O kanal, gdje nas je urednica, producentica i višegodišnja priznata novinarka Amra Ekmečić upoznala sa kompletnom video produkcijom i ekipom. Nakon toga smo posjetili Oslobođenje te su nas novinari uputili o svemu onome čime se bave kroz štampani medij i kroz portal. Ovo je bilo zaista ugodno iskustvo, s obzirom da nekoliko učesnika studira komunikologiju na Fakultetu političkih nauka.

Nakon toga, pripala nam je velika čast i zadovoljstvo da prisutvujemo predavanju o mentalnom zdravlju na temu “Mladi i psihologija” koje je održala naša priznata psihologinja Alma Mahmutović Katica. Predavanje je bilo doista korisno i puno interakcije sa učesnicima.

Drugoga dana smo posjetili Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo gdje nas je veoma srdačno ugostio uvaženi ministar gdin. Admir Katica. Imali smo priliku čuti o izazovima sa kojima se suočava na ovoj poziciji, te su učesnici bili slobodni pitati sve što ih zanima.

Potom smo posjetili Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnost gdje smo razgovarali sa dekanom, prof.dr. Jasminom Ahićem. Zatim nas je predsjednica Udruženja kriminalista, kriminologa i menadžera sigurnosti, Mirela Mujović, imala priliku naučiti kako koristiti airsoft oružje.

Posljednja stanica bio nam je Dnevni avaz, jedan od najtiražnijih printanih medija u Bosni i Hercegovini, a glavni urednik gdin. Miralem Aščić nas je sproveo kroz kompletnu redakciju i pokazao kako tim funkcioniše, kako se pišu priče i kako se snimaju TV emisije.

Sve ovo je bilo skup veoma korisnih iskustava za naše učesnike i ponijeli su pozitivne uspomene sa sobom.

Učesnici su se upoznali sa metodologijom mentorstva, a imati će u nastavku mjesečne grupne sesije sa mentorima, ali i individualna sesije sa mentorima. Ovo mentorstvo će omogućiti timski rad učesnika koji dolaze iz različitih zajednica, da zajednički razvijaju priče i multimedijalne proizvode na temu osnaživanja žena iz različitih aspekata.

Učesnici će imati priliku da postanu nova generacija boraca za bolji status žena u društvu i porodici.  Ovaj mentorski program će trajati 6 mjeseci, uz opsežnu podršku mentora učesnicima u njihovom samorazvoju sa fokusom na osnaživanje žena.

Još jedna u nizu uspješnih aktivnosti je iza nas, a jedva čekamo da nastavimo istim tempom.

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img