Nedavno objavljeno

Na ovoj stranici možete pronaći svaku vašu fotku koja je objavljena

Ako tražite nekoga online, u tome vam može pomoći web stranica koja koristi tehnologiju vještačke inteligencije i djeluje pomalo jezivo.

PimEyes je stranica za pretraživanje fotografija koja koristi tehnologiju prepoznavanja lica kako bi pronašla svaku fotografiju osobe koja je ikada objavljena na internetu.

Prepoznavanje lica

Nakon što neko prenese fotografiju osobe koju želi pronaći, PimEyes će pretražiti internet kako bi uporedio lice te osobe s licima drugih. Iako tehnologija nije savršena, vrlo je precizna u pronalaženju osobe koju tražite ili sličnih osoba.

No, da biste saznali izvor prenesene slike, morate platiti određeni mjesečni iznos, a prva tri pretraživanja su besplatna. Na stranici piše kako je kreirana u svrhu pomaganja ljudima da se odbrane od prevaranata i kradljivaca identiteta, a ljudi komentiraju kako su šokirani njezinom preciznošću.

“Raj za stalkere”

“Sam sam ga testirao i bio sam šokiran brzinom i preciznošću”, napisao je jedan tviteraš, a drugi je dodao: “Strašno je da vas potpuni stranac može fotografirati negdje i zatim saznati sve o vama.”

Uprkos dobrim namjerama, tehnologija je postala kontroverzna jer neki vjeruju da se može koristiti za praćenje. “Ovo je raj za stalkere”, napisala je jedna tviterašica.

Zaštita fotografija

Na stranici piše da postoji opcija postavljanja upozorenja kako bi korisnici mogli zaštititi svoje fotografije.

Naime, ako korisnik naiđe na svoju fotografiju i želi je izbrisati, može postaviti upozorenja koja će ga obavijestiti kada se njegova fotografija postavi negdje na internetu, a PimEyes će zatim očistiti sliku od izvora.

Stranica u svojim uslovima pružanja usluge navodi da se u slučaju otkrivanja zloupotrebe usluge račun trajno blokira bez prava na povrat novca.

index.hr

Latest Posts

Raport

spot_img