Nedavno objavljeno

Sloboda izražavanja je imperativ demokratskog društva!

Centar za društveno istraživanje Global Analitika iz Sarajeva je realizovalo projekat pod nazivom „Budi i ti informisan“ koji je podržan kroz Programa podrške Safejournalists.net.

Opšti cilj ovog projekta bio je istražiti, kreirati, ohrabriti i promovirati ulogu mladih kao nositelja promjena, posebno u smislu demokratizacije društva u Bosni i Hercegovini, s fokusom na važnost slobode izražavanja i borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije.  Osim toga, cilj je podizanje svijesti javnosti, posebno mladih o neprihvatljivosti i neophodnosti nulte tolerancije na sve oblike napada, prijetnji i mržnje na novinare koji izvještavaju o osjetljivim temama poput korupcije, organiziranog kriminala i političkih i izbornih prijevara.

U sklopu projekta izvršeno je i istraživanje koje se sastojalo od desk istraživanja te anketiranja ciljne grupe, u ovom slučju mladi sa prostora cijele Bosne i Hercegovine. Sprovedena je anketa u cilju ispitivanja stavova mladih u BiH, o samoj pojavi korupcije i organiziranog kriminala, te poimanja njihove uloge u borbi protiv istog. U anketiranju je učestvovalo 500 ispitanika iz različitih dijelova BiH. Kroz analizu rezultata istraživanja, važno je naglasiti da su mladi, kao ciljna grupa ovog projekta, razumjeli koliko je kompleksan, zahtjevan i u određenim segmentima, opasan posao novinara i novinarki koji izvještavaju o korupciji i organizovanom kriminalu u Bosni i Hercegovini.

Shodno rezultatima istraživanja urađena je publikacija „Rizici za novinare i novinarke prilikom izvještavanja o organizovanom kriminalu i korupciji u Bosni i Hercegovini“.

Publikacija obrađuje sljedeće dijelove sadržaja:

  • Organizovani kriminal u Bosni i Hercegovini,
  • Novinarska profesija u BiH,
  • Politički i ekonomski pritisci na medije i novinare
  • Istraživačko novinarstvo u BiH,
  • Značaj rada novinara na otkrivanju afera korupcije, organizovanog kriminala, političkih i izbornih prevara,
  • Presjek primjera napada na novinare u periodu 2016 – 2021. godina, Sigurnost neovisnih novinara u budućnosti iz perspektive mladih i
  • Rezultati ankete.

U zaključku je skrenuta pažnja na činjenicu da bi novinari mogli obavljati kvalitetno i neovisno istraživanje i izvještavanje o organizovanom kriminalu i korupciji u Bosni i Hercegovini, potrebna je podrška cjelokupnog društva, ali i zajednička saradnja i međusobna podrška između samih novinara.

Global Analitika realizirala je projekat pod nazivom “Budi i TI informisan!”  u okviru programa podrške „Safejournalists.net“.  Ovo istraživanje je sprovedeno kao jedna komponenta projekta, uz finansijsku podršku Evropske unije. Sadržaj istraživanja i projekta je isključiva odgovornost Global Analitike, i ne odražava nužno stavove Evropske unije.

 

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport

spot_img