Nedavno objavljeno

Postoji li iko ko se bar jednom u životu nije požalio na bol u leđima?!

Sedam od deset odraslih osoba imalo je bol u leđima tokom života, ali ima nade. Moguće je poduzeti mjere kako bi se bolovi u leđima spriječili ili barem ublažili

Kad je u pitanju bol u leđima, pravila nema: na ovu vrstu bolova žale se i mlađe i starije osobe, različitih zanimanja i dužine radnog staža, oni koji obavljaju kancelarijski posao i većinom sjede tokom radnog vremena, kao i oni s višegodišnjim stažom na fizički zahtjevnim poslovima.

Bol u leđima se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, ali je najčešći od 35. do 55. godine i podjednako pogađa i muškarce i žene. Nakon menopauze nešto je češći u žena, kao i u vrijeme trudnoće.

Sedam od deset odraslih osoba imalo je bol u leđima tokom života, ali ima nade. Moguće je poduzeti mjere kako bi se bolovi u leđima spriječili ili barem ublažili. Ako prevencija ne uspije, jednostavno kućno liječenje i odgovarajući pokreti tijela pomoći će vam da se izliječite u nekoliko sedmica i vratite leđima normalnu funkciju.

 Šta trebamo učiniti?

U slučaju akutne krstobolje (lumbalnog bolnog sindroma), najprije se trebamo javiti ljekaru. Većina akutnih krstobolja smiri se za dvije sedmice, nakon čega je potrebno oporaviti oslabljenu muskulaturu trupa zbog bolova i dugotrajnog mirovanja, a s ciljem jačanja mišića kokji podupiru kičmu.

Hronična bol u leđima zahtijeva određeno prilagođavanje svakodnevnog načina života kako bi se spriječila nova epizoda bolova. Usto, preporučuje se svakodnevno vježbati i održavati snagu mišića trupa i pokretljivosti kičme, paziti na dodatna opterećenja kičme prilikom nošenja i podizanja tereta te izbjegavati duže sjedenje i stajanje.

Vježbajte s mjerom

Kad izvodite vježbe kod kuće preporučljivo je uraditi fizijatrijski pregled prije uključivanja u program vježbanja. Vježbajte u laganoj i prozračnoj odjeći. Preporučuje se izvoditi vježbe pred ogledalom. Vježbajte s mjerom, polagano povećavajući broj ponavljanja ovisno o općoj kondiciji i zdravstvenom stanju. Vježba ne smije biti bolna. Uključite vježbanje u redovni dnevni raspored i uživajte u tome!

Pravila 

  • Vježbajte redovno.
  • Promijenite loše životne navike (pušenje, debljina, neaktivnost, stres).
  • Pravilno držite tijelo (dok sjedite, stojite, ležite ili dok ste aktivni).
  • Izbjegavajte dugotrajno mirovanje.

 

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img