Nedavno objavljeno

Okeanima pluta čak 170 triliona plastičnih čestica

Dugotrajno zagađenje svjetskih okeana dostiglo je “nivo bez presedana” u posljednjih 15 godina

Istraživanje koje je nedavno objavljeno pokazalo je da se danas na površini svjetskih okeana nalazi oko 170 triliona komada plastike, uglavnom mikroplastike, od kojih je veliki dio odbačen nakon 2005. “Zagađenje plastikom u svjetskim okeanima u posljednjih 15 godina dostiglo je neviđene nivoe”, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu PLOS One.

Količine su bile veće od prethodnih procjena, a studija je pokazala da bi se stopa plastike koja ulazi u okeane mogla nekoliko puta ubrzati u narednim decenijama ako se ne kontroliše. Istraživači su uzeli uzorke plastike s više od 11.000 stanica širom svijeta fokusirajući se na period od 40-godina između 1979. i 2019. Nisu pronašli nikakve trendove do 1990., a zatim fluktuaciju u trendovima između 1990. i 2005. Nakon toga, uzorci su naglo porasli.

Izvori zagađenja okeana plastikom su brojni. Oprema za ribolov poput mreža i bova često završi usred okeana, bačena ili slučajno ispuštena, dok stvari poput odjeće, automobilskih guma i plastike za jednokratnu upotrebu često zagađuju bliže obali. Oni se na kraju razgrađuju u mikroplastiku, za koju stručnjaci kažu da može izgledati kao “konfete na površini okeana”.

Hrlimo prema udvostručavanju količine plastike proizvedene u svijetu

Prema trenutnim trendovima, upotreba plastike će se skoro udvostručiti u odnosu na 2019. u zemljama G20 do 2050., dostižući 451 milion tona svake godine, navodi se u izvještaju koji su zajednički izradili Economist Impact i The Nippon Foundation. Godine 1950. u svijetu je proizvedeno samo dva miliona tona plastike.

Reciklaža, čak i u zemljama s naprednim sistemima upravljanja otpadom, nije puno pomogla problemu zagađenja budući da se samo mali postotak plastike pravilno reciklira i često umjesto toga završi na deponijama.

Ako se deponijama ne upravlja na odgovarajući način, plastični otpad može prodrijeti u životnu sredinu i na kraju stići do okeana.

Prošle godine se 175 zemalja složilo da zaustave zagađenje plastikom u skladu sa pravno obavezujućim sporazumom Ujedinjenih nacija koji bi mogao biti finaliziran sljedeće godine. Među ključnim akcijama o kojima se pregovara su globalna zabrana plastike za jednokratnu upotrebu, šema “zagađivač plaća” i porez na proizvodnju nove plastike.

Ukupna težina plastičnog otpada otkrivenog u okeanu danas procjenjuje se na 2,3 miliona tona, kaže studija PLOS.

Latest Posts

Raport

spot_img