Nedavno objavljeno

Emina Budimlić: “Naši pacijenti i napredak zdravstvenog sistema u BiH su moja motivacija i inspiracija”

Na nedavno održanoj Konferenciji za žene u pharma biznisu i naucWomen in Adria je okupila vodeće žene iz farmaceutske industrije i inovativnih farmaceutskih kompanija u BiH. O ženama koje su liderice u farmaceutskoj industriji u BiH se malo govori u domaćim medijima, iako iza njih stoje sjajni poslovni rezultati, koji omogućavaju prisutnost i opstanak kvalitetne terapije novim, inovativnim lijekovima, koji pacijentima u BiH omogućavaju bolju kvalitetu življenja. Donosimo vam razgovor s jednom od liderica u farmaceutskoj industriji u BiH, koja je na čelu japanske farmaceutske kompanije Takeda, magistricom farmacije, Eminom Budimlić.

Početak karijere u farmaceutskoj industriji

Sanjajući još kao djevojčica o lijepom i zanimljivom poslu apotekarice Emina je svoju karijeru nakon završenog studija farmacije započela u apoteci, no ubrzo je recepturu u apoteci zamijenila poslom u farmaceutskoj industriji.
Bijeli mantil, miris apoteke, lijepo složene kutijice lijekova, receptura, rad s pacijentima je bio osnovni motiv da još kao mala djevojčica odlučim da će farmacija biti moje zanimanje. Na nagovor moje tadašnje šefice, magistre Edine Filipović, prijavila sam se na konkurs za stručnog saradnika u kompaniji Altana pharma. Moram priznati da nikad do tada nisam razmišljala o poslu u farmaceutskoj industriji, jer je apoteka bila moj san još kao male djevojčice”, prisjeća se Emina početaka svoje karijere.
Nakon što je naučila osnove funkcioniranja u svijetu farmaceutske industrije svoju je karijeru nastavila u farmaceutskoj kompaniji Astra Zeneca, gdje je osam godina provela na različitim menadžerskim pozicijama. Nakon što je Astra Zeneca 2014. odlučila zatvoriti svoj ured u BiH Emina je svoj karijerni put nastavila u danskoj kompaniji Novo Nordisk, a potom je, prije tri godine, došla u tim najveće japanske farmaceutske kompanije Takeda, i postala dio liderskog tima za regiju koju čine Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Slovenija.
U Takedi sam odgovorna za komercijalne poslove za BiH, te za franšizu rijetkih metaboličkih bolesti i hereditarni angioedem za Hrvatsku i Sloveniju. Zanimljivo je da ova japanska kompanija ima tradiciju preko 230 godina, a na globalnom tržištu donosi tradiciju i duh Japana koji u sebi sadrži četiri osnovne vrijednosti: integritet, pravednost, iskrenost i ustrajnost i te vrijednosti su u kompaniji Takeda poznate kao Takedizam”, pojašnjava Emina.

Rodna ravnopravnost u farmaceutskoj industriji je izjednačena

Farmaceutska industrija je, naročito tokom Covid pandemije, promatrana u vrlo negativnom kontekstu, kao industrija koja troši ogromne količine javnog novca na neopravdano skupe terapije s novim lijekovima, a da pitome rijetko ko u javnosti zna što je sve potrebno za pronalaženje jednog novog lijeka i stavljanje na tržište istog, koliko ta višegodišnja klinička ispitivanja i administrativno-legalne procedure traju i koliko u konačnici koštaju. Emina nam, svjesna takvih negativnih narativa u javnosti, objašnjava na koji način funkcionira inovativna farmaceutska industrija: “Ako bih trebala objasniti nekome ko ne zna šta rade uposleni u inovativnoj farmaceutskoj industriji, mi koji u BiH predstavljamo jednu inovativnu farmaceutsku kompaniju, rekla bih mu da je naša osnovna misija osigurati dostupnost inovacija i novih terapijskih opcija pacijentima u Bosni i Hercegovini. Naš je zadatak osigurati da te inovacije i najnoviji lijekovi budu korišteni na ispravan način, kod odgovarajućih pacijenata kako bi ishodi liječenja bili najoptimalniji. Inovacije za oboljele znače produženje života, bolji kvaliteta života, i što je najbitnije, nerijetko, i izlječenje. Jako je važno naglasiti značaj prisustva inovativnih farmaceutskih kompanija u Bosni i Hercegovini. To svim korisnicima zdravstvenog sistema i zdravstvene skrbi znači da ćemo imati mogućnost da koristimo najnovije terapijske opcije, da će naši pacijenti i naš zdravstveni sistem biti u mogućnosti koristiti različite programe i projekte, koje sprovode farmaceutske kompanije, posebno one inovativne, poput donacija lijekova, sprovođenje kliničkih studija na bosansko-hercegovačkim pacijentima, što za neke pacijente jeste jedina nada, razni programi podrške pacijentima, milosrdni programi, programi edukacija, prevencije bolesti i razni drugi programi podrške”.
O položaju žena na liderskim pozicijama u korporativnom biznisu se puno govori u posljednje vrijeme najčešće zbog neravnopravnosti s njihovim muškim kolegama, no primjetna je i nepoznanica da je upravo u farmaceutskom sektoru rodna ravnopravnost i jednakost prilično izjednačena i u globalnim i regionalnim okvirima.
Rad u farmaceutskoj industriji ima puno prednosti kako za žene tako i za naše muške kolege. Ako moram istaći šta to za ženu predstavlja rekla bih da raditi za inovativnu farmaceutsku korporaciju prije svega znači apsolutnu ravnopravnost i jednakost žena. Prilike i mogućnosti za rast i razvoj zavise isključivo o ličnim dostignućima, a nikako od nekih drugih kriterija. Tim Takeda u BiH čine 7 žena i jedan muškarac, a liderski tim za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu čini 8 žena i dva muškarca. Mislim da to govori jako puno o položaju žena u kompaniji Takeda”, otkriva nam Emina.

Rad u inovativnoj pharma industriji je kontinuirano učenje i stjecanje novih vještina

Pored jednakih prava i mogućnosti za napredovanje u karijeri u farmaceutskoj industriji, te dobrih prilika za osobni rast i razvoj Emina voli reći da postoje i neke druge stvari koje ju motiviraju da radi ovaj posao koji, priznaje, jako voli.
Neopisiva je sreća kada znate da je terapija koju ste uspjeli dovesti na tržište Bosne i Hercegovine nekome osigurala bolju kvalitetu života, nekome je produžila život, a druge je izliječila i dala im novu šansu. Naši pacijenti, te napredak i razvoj zdravstvenog sistema u BIH, su moja unutrašnja motivacija i inspiracija za sve što radim. U konačnici, svjesna sam da smo i mi i naše porodice sutra možda potencijalni pacijenti i korisnici zdravstvenog sistema u BIH i jako je važno da sve što radimo, radimo da u konačnici donesemo i stvorimo dodatnu vrijednost za naš zdravstveni sistem. Moram spomenuti još jednu jako važnu prednost rada u inovativnoj farmaceutskoj industriji, a to je kontinuirani razvoj i stalno učenje bez prestanka. Imala sam tu sreću da cijelu svoju karijeru radim isključivo za inovativne farmaceutske korporacije poput Astra Zeneca, Novo Nordisk, te Takede danas, koje jako puno ulažu u svoje uposlenike, ne samo u stručno usavršavanje za određenu bolest i terapijske opcije, već i na usavršavanju i sticanju brojnih drugih izuzetno važnih vještina, poput vještina komuniciranja, pregovaranja, usavršavanje stranih jezika, vještina prezentiranja, vještina vođenja ljudi, kako se nositi sa raznim izazovima, kako kvalitetno usuglasiti privatni i poslovni život, te ostalih neprocjenjivo važnih vještina za jedan kvalitetan i sretan život, i poslovni i privatni”, priznaje Emina.

U ovoj industriji, koju svi percipiraju kao najunosniju i najlukrativniju, prisutno je dosta odricanja i napornog rada, kakav karijera u korporativnom biznisu obično nosi sa sobom. Ono što će i Emina potvrditi kao jedan od najvećih izazova za rad farmaceutskoj industriji, a naročito za inovativne kompanije, je svakako vrlo iscrpljujući i dugotrajan administrativni put i sve pravne, proceduralne i financijske poteškoće koje stoje na putu dovođenja novog lijeka na tržište kao i osiguranja dostupnosti novog lijeka pacijentima u Bosni i Hercegovini.
Brojne su prepreke na tom putu, prepreke sa kojima se ni moje kolege, ni pacijenti u razvijenim zemljama uopšte ne susreću. To su administrativne poteškoće koje su jednim dijelom rezultat komplikovanog zakonodavnog i institucionalnog uređenja naše zemlje, a s druge strane i još uvijek nedovoljno razvijenog zdravstvenog sistema. Druga vrsta izazova, koju moram spomenuti, jeste emotivna strana posla kojim se bavim. Naš posao je neodvojiv od životnih priča naših pacijenta i često se susrećemo sa teškim i ozbiljnim bolestima i tužnim pričama. Pored lijepih priča dese se one ne tako lijepe, kad bez obzira na sve vaše napore, priča nema sretan kraj”, s gorčinom kazuje.

No, iako je posao u ovoj branši vrlo zahtjevan i izazovan, mnoge koji se bave ovim poslom ponekad potpuno obeshrabre degutantno iritirajuće zakonodavne i administrativne procedure, a potom u potpunosti dokrajče teške životne priče pacijenata, ipak treba reći da nije baš sve tako teško i bezuspješno. “Pamtim lijepe priče, naše male uspjehe, kada smo uspjeli onima zbog kojih i jesmo tu, našim pacijentima, da bez obzira na tromost, komplikovanost te nezainteresiranost sistema u Bosni i Hercegovini, promijeniti život. To je zaista neprocjenjivo iskustvo”, priznaje Emina.

“Jutro je moj kreativni dio dana”

Kad imate ovakvo zahtjevan i izazovan posao, koji vrlo često zahtijeva stalno odsustvo od kuće, putovanja na različite kongrese, sastanke, konstantnu edukaciju, a također ste i supruga i majka dvoje odrasle djece, postavlja se pitanje je li uopće moguće voditi normalan porodičan život. Na, to pitanje Emina vrlo iskreno odgovora:
Vrlo jednostavno, s jedne strane zaslužan je moj muž, koji je stalna podrška, kako tehnička tako i moralna, a onda je tu i moja neiscrpna energija kada je posao u pitanju. Jako volimo jutra i ona su nam jako važna. Vrlo često su i razlog našeg uspješnog, dobro organiziranog ostatka dana. Rekla bih da je jutarnja rutina kod nas postala ritual pripreme i osiguranja kvalitetnog dana. Budimo se rano, puno ranije nego bismo možda trebali. Taj dio jutra koristimo da uz prvu jutarnju kafu odradimo dobru pripremu za dan koji nas čeka. Odgovorim na dosta mailova, zakažem sastanke, sve one zadatke koji odnose puno vremena, moraju se završiti a ometaju me od kreativnog rada i razmišljanja, rada s ljudima čemu se onda posvetim kada stignem na posao”, otkriva Emina.
Razmišljajući o svom dosadašnjem karijernom putu priznala je da ne postoje stvari koje ne bi ponovila, jer je nastojala svaki put kad bi pogriješila izvući dobru pouku iz svoje pogreške. Također, priznaje da bi voljela svoju karijeru obogatiti internacionalnim iskustvom i otkriva nam: “Iako sam trenutno odgovorna za franšizu rijetkih metaboličkih bolesti i hereditarnog angioedema i za tržište Hrvatske i Slovenije pored Bosne i Hercegovine, što se može smatrati Internacionalom karijerom, ipak bih voljela dobiti osjećaj kako se radi ovaj posao u sređenim, većim država i tržištima, vidjeti šta su njihovi izazovi i kako ih rješavaju. Mislim da bi mi ta vrsta iskustva dala neku novu perspektivu, vrijednost koju bih mogla iskoristiti za unapređenje zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini”.

Bivajući sretna i zadovoljna poslom koji radi ne može ne primijetiti da sve češće biva svjesna da “tijelo često ne prati mozak i šalje signale da mu treba punjenje”. Pa je tako sretna da joj treba malo poticaja da ponovo “napuni svoje baterije”.
Na kraju našeg razgovora Emina nam otkriva da je tajna njenog dobrog poslovnog i porodičnog balansa planinarenje. “Nedelja je dan rezervisan za planinarenje. Nakon nedjelje provedene u planini ponedjeljak mi nikad nije problem. Baterije punim i kroz nekad duža nekad kraća putovanja, druženje s knjigom, a ponekad dopustim sebi samo jedan dan kad ne radim apsolutno ništa”, priznaje uz osmijeh Emina.

Photo: Privatna arhiva

Izvor: www.womeninadria.ba

Latest Posts

Raport

spot_img