Nedavno objavljeno

Samsung stručnjaci za TV uređaje otkrili važna postignuća, ali i šta nas očekuje u budućnosti tehnologije ekrana

Samsung Electronics oblikuje historiju televizora kroz razvoj svojih tehnoloških inovacija, od FHD, preko 4K, do 8K, zahvaljujući dalekovidoj strateškoj viziji i neumornoj strasti ka uvođenju novih tehnologija na tržište.

Nešto više o dostignućima ostvarenim do sada na polju tehnoloških inovacija na TV uređajima, kao i budućnosti tehnologija uređaja sa ekranima, saznali smo od Samsung stručnjaka za TV uređaje.

Razvoj budućnosti TV uređaja kroz beskrajne inovacije

Kvalitet slike danas je jedan od presudnih faktora koje korisnici razmatraju pri izboru televizora. Samsung je 1977. godine uspio u razvoju i masovnoj proizvodnji televizora u boji pod nazivom Color Economy TV, po prvi put u Koreji, čime je započeo eru TV uređaja u boji u ovoj zemlji. Samsung je postao prvi proizvođač TV-a u boji u Koreji zahvaljujući suštinskoj posvećenosti inovacijama i nije se zadovoljio samo kolosalnim uspjehom svog crno-bijelog televizora Econo TV, koji je u to vrijeme zauzimao ogroman mjesečni udio na tržištu televizora.

Potom je osmišljen LCD TV, a 2009. godine je Samsung predstavio svoj revolucionarni model – Samsung LED TV. LED TV je predstavljao vrhunac svih inovativnih tehnologija u to vrijeme, nudeći neprikosnoven kvalitet slike zahvaljujući svijetlećim diodama. Sve komponente Samsung LED TV-a su originalno osmišljene, a broj patenata za ovaj model je premašio 3.000.

Zatim je Samsung 2017. godine predstavio prvi QLED TV na svijetu na bazi Quantum Dot tehnologije bez kadmijuma na Sajmu potrošačke elektronike (CES). Inovativni TV uređaj ove kompanije je bio u centru pažnje te godine i mogao se pohvaliti savršenim kvalitetom slike i 100% rasponom boja.

Godinu dana kasnije, kompanija je na tržištu predstavila QLED 8K model koji je uveo 8K rezoluciju u originalnu tehnologiju Quantum Dot kompanije Samsung. Odlikovao se tehnologijom direktnog punog polja pozadinskog osvjetljenja kojom se precizno kontroliše balans osvjetljenja svih dijelova slike na ekranu, kao i 8K VI tehnologijom poboljšanja videomaterijala slabijeg kvaliteta do nivoa živopisne 8K rezolucije, po prvi put u ovoj industriji. Inovativne QLED 8K tehnologije kompanije Samsung lansirale su 8K eru.

„Samsung je 2020. godine predstavio prvi televizor bez okvira na svijetu“, rekao je Hajunčul Song iz Odjeljenja za razvoj proizvoda. „Godinu dana kasnije smo dodatno učvrstili svoju poziciju lidera u sektoru uvođenjem Neo QLED tehnologije zasnovane na Quantum Mini LED ekranima. Od FHD do 8K, uložili smo ogroman napor da razvijemo inovativne proizvode koji nude specijalizovano iskustvo na osnovu potreba korisnika.“

Dostizanje superiornog kvaliteta slike uz pomoć detaljnog istraživanja ljudskog ponašanja

Samsung nastavlja da nudi najbolje moguće iskustvo gledanja zahvaljujući vodećem kvalitetu slike. Međutim, šta „dobar kvalitet slike“ znači za nekoga ko radi na njenom razvoju?

„Smatra se da je kvalitet slike dobar kada gledaocu pruža osjećaj realnosti i kada imate osjećaj da uživo prisustvujete onome što se dešava na ekranu“, objašnjava Jangzok Han, developer iz H/W laboratorije. „Da bi se obezbijedio dobar kvalitet slike, pokazatelji performansi ekrana kao što su visoka rezolucija, visoka osvijetljenost i izuzetna predstava boja su ključni. Također je važno koliko su dobro balansirane druge najsavremenije tehnologije ekrana, kao što su dizajn čipova, algoritmi za kvalitet slike i zvuk.“

Han dodatno pojašnjava važnost balansa za odgovarajući kvalitet slike. „Faktori koji najviše utiču na kvalitet slike su koliko dobro organizujete različite odgovarajuće tehnologije. Među njima su one osmišljene da smanje iskrivljenje i buku pri prenosu slike, one koje precizno i raskošno reprodukuju boje i daju oštar kontrast radi živopisnije, jasnije slike i one tehnologije pokreta koje garantuju da je kretanje objekata na ekranu nesmetano i glatko.“

Nemoguće je razviti dobar kvalitet slike uz pomoć samo jedne tehnologije, ma kako ona izuzetna bila. Zato je Samsung kao jedan od lidera u ovoj industriji posvećen razvoju inovativnih tehnologija kroz mnoštvo različitih pristupa. Real Depth Enhanver, nedavno uveden na 2023 Neo QLED TV-u, jedna je od novih funkcija koja za cilj ima dalje unapređenje kvaliteta slike.

Kada su ljudske oči usredsređene na neki objekat, pažnja je usmjerena ka tom objektu prilagođavanjem oštrine, jasnoće i teksture, kao i pozadinskog okruženja. Real Depth Enhancer kompanije Samsung razvijena je na osnovu razumijevanja ovakvog ljudskog ponašanja i koristi VI da automatski odvoji objekat od pozadine kako bi se dobio bolji osjećaj dubine same slike.

Isto tako, Neo Quantum Matrix Pro tehnologija unapređuje gledanje finih detalja putem precizne kontrole kvantum LED-a na ukupno 13.684 nivoa. Ovo pedantno podešavanje daje dodatnu dimenziju i osjećaj realnosti slikama na ekranu. „Naša tehnologija Real Depth Enhancer je rezultat optimizacije svih relevantnih tehnologija vodeći računa o ljudskoj psihologiji, a ne samo o unapređenju rezolucije“, ističe Han.

Od 8K igara do umjetničkih dela na Samsung TV uređajima u doba 8K tehnologije

Korisnici su danas bombardovani novim sadržajima. Desetine hiljada pojedinačnih vijesti i sadržaja se svakodnevno objavljuju na svim platformama – ali da li isto važi i za sadržaj kreiran u 8K?

„Nakon nedavnog porasta 8K uređaja, uključujući pametne telefone, svako može da kreira 8K sadržaj i da ga gleda u ultravisokoj rezoluciji“, kaže Sangmin Li, direktor Laboratorije za Rešenja za Kvalitet Slike. „Grafičke kartice visokih performansi sada omogućavaju korisnicima da igraju 8K igre, što znači da već živimo u doba 8K UHD-a.“

Song dodatno objašnjava porast 8K sadržaja na današnjem tržištu. „Sve je veća količina 8K sadržaja dostupna na društvenim mrežama, a i umjetnici prave digitalna umjetnička djela u 8K“, kaže on. „Uveli smo funkciju „Youtube video u 8K“ za model 2023 Neo QLED TV kako bismo korisnicima omogućili da prate 8K sadržaj dostupan na Youtubeu i istražuju digitalna umjetnička djela, kao što su slike u NFT[1] formatu.“

Samsung je također na čelu ekosistema 8K sadržaja kao lider 8K asocijacije, globalne neprofitne organizacije osnovane 2019. godine sa ciljem da uspostavi 8K standarde i proširi 8K sadržaj. Od februara 2023, ova asocijacija ima 33 člana, među kojima su Samsung, proizvođači TV panela, proizvođači SoC čipova i vodeći kreatori sadržaja. Samsung je prošle godine objavio reklamu za seriju Gospodar prstenova: Prstenovi moći u 8K u saradnji sa kompanijom Amazon Prime Video, također članicom 8K asocijacije.

Razvoj optimalnog kvaliteta slike koji iskustvo gledanja podiže na viši nivo

Da bismo saznali nešto više o sljedećim koracima kompanije Samsung kao lidera u industriji kad je riječ o kvalitetu slike u doba 8K tehnologije, pitali smo ova tri stručnjaka za TV uređaje koji su njihovi ciljevi.

„Kao developer, najispunjeniji sam kada čujem reakcije korisnika koji kažu da slike na ekranu djeluju realno“, kaže Han. „Moj cilj je da dodatno unaprijedim naše algoritme optimizacijom niza komponenti kako bismo dobili kvalitet slike koji je gledaocima „realniji od realnog.“

Za Songa je od najveće važnosti osmišljavanje tehnologija koje korisnicima nude pravu vrijednost. „Odjeljenje za Razvoj radi na stvaranju najboljeg kvaliteta slike kroz tehnološke inovacije, a ja sam više angažovan na optimizaciji proizvoda koji donose kvalitetno iskustvo što većem broju korisnika“, kaže Song. „Nastavit ću da razmišljam o tome koje još vrste vrijednosti za korisnike možemo da ponudimo.“

I na kraju, iz Leejeve perspektive, cilj je korisnicima pružiti iskustvo koje prevazilazi puko gledanje sadržaja. „Najveća vrijednost koju ekran može da pruži je da prikazuje slike koje djeluju realnije o same realnosti“, objašnjava Lee. „Zahvaljujući najboljim algoritmima za kvalitet slike i vodećim performansama zvuka, optimalni kvalitet slike koji se nudi korisnicima omogućava da uživaju u omiljenom sadržaju bez brige o podešavanjima uređaja. Naš krajnji cilj je da ponudimo savršen kvalitet slike koji korisnicima daje mogućnost da u potpunosti uživaju u iskustvu gledanja koje prevazilazi puko gledanje sadržaja.“

Pratite Samsung Newsroom gdje će biti objavljeni drugi i posljednji dio ove serije o ulozi 8K TV uređaja i inovativnih tehnologija koje Samsung razvija kako bi svojim korisnicima pružio najbolje moguće iskustvo gledanja.

[1] SAVAGE je kvalitetna NFT prodavnica za 4K/8K video i fotografije. Uz preko 50 naslova koji se uvode u martu 2023, SAVAGE će tokom godine proširiti ponudu uz preko 250 novih djela vrhunskih autora i brendova.
- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img