Nedavno objavljeno

Curi vam nos i kašljete? Popijte čaj od luka

Luk je najbolje jesti u svježem stanju, ali ako vam smeta njegov miris, napravite ovaj ljekoviti napitak

Čaj od luka, koji se od davnina koristi kao domaći lijek za prehladu, gripu i glavobolju, ali i za liječenje bolesti srca i rana u ustima, naučno je podržan kao efikasno sredstvo u jačanju imuniteta i ublažavanju kašlja, grlobolje i prehlade. Ima visok sadržaj vitamina C koji podstiče imunološko zdravlje i apsorpciju željeza te sadrži antioksidanse i spojeve koji imaju značajnu ulogu u borbi protiv upala.

Čaj od luka se može pripremiti na tri načina, a to su klasična priprema, hladna priprema i dugo kuhanje.

1. Klasična priprema čaja

Prokuhajte u lončiću 2 dcl vode, dodajte nasjeckanu glavicu luka i 2-3 zrna bibera. Poklopite i pustite da lagano kuha 15-20 minuta. Procijedite i popijte dok je toplo.

2. Dugo kuhanje čaja

Dvije šolje vode ulijte u šerpu i pustite da provrije pa ubacite 1 glavicu luka s ljuskom, narezanu na četvrtine. Smanjite i pustite da lagano kuha 1 sat. Procijedite dok je vruće i po želji zasladite medom.

3. Hladni čaj od luka

Narežite glavicu luka na manje komadiće, stavite ga u teglu i prelijte s dvije čaše hladne vode. Poklopite i ostavite u frižideru najmanje 12 sati. Procijedite i odmah popijte. Po želji dodajte malo meda i soka od limuna.

Latest Posts

Raport

spot_img