Čaj od luka, koji se od davnina koristi kao domaći lijek za prehladu, gripu i glavobolju, ali i za liječenje bolesti srca i rana u ustima, naučno je podržan kao efikasno sredstvo u jačanju imuniteta i ublažavanju kašlja, grlobolje i prehlade. Ima visok sadržaj vitamina C koji podstiče imunološko zdravlje i apsorpciju željeza te sadrži antioksidanse i spojeve koji imaju značajnu ulogu u borbi protiv upala.
Čaj od luka se može pripremiti na tri načina, a to su klasična priprema, hladna priprema i dugo kuhanje.
1. Klasična priprema čaja
Prokuhajte u lončiću 2 dcl vode, dodajte nasjeckanu glavicu luka i 2-3 zrna bibera. Poklopite i pustite da lagano kuha 15-20 minuta. Procijedite i popijte dok je toplo.
2. Dugo kuhanje čaja
Dvije šolje vode ulijte u šerpu i pustite da provrije pa ubacite 1 glavicu luka s ljuskom, narezanu na četvrtine. Smanjite i pustite da lagano kuha 1 sat. Procijedite dok je vruće i po želji zasladite medom.
3. Hladni čaj od luka
Narežite glavicu luka na manje komadiće, stavite ga u teglu i prelijte s dvije čaše hladne vode. Poklopite i ostavite u frižideru najmanje 12 sati. Procijedite i odmah popijte. Po želji dodajte malo meda i soka od limuna.