Nedavno objavljeno

Svjetski dan planinara

U svijetu se danas, 7. martam obilježava Međunarodni dan planinara. Planinarenje, nastalo u 18. stoljeću, jedna je od najljepših sportskih disciplina. Danas svjedočimo vremenu kada planinari iz dana u dan odlaze na različite uspone kako bi vidjeli nestvarne predjele, uživali u cvrkutu ptica i tišini koju samo priroda može da pruži kao i u različitim aktivnostima koje se protežu od planinarstva i alpinizma do speleologije, orijentacije i trekkinga u prirodi. 

Planinarenje je način i stil života, ali i niz aktivnosti. Osnovni motivi za planinarenje jesu čovjekova želja za vječnim kretanjem, upoznavanjem prirode, prostora i novih ljudi, osvajanjem novih vrhunaca, potreba za ravnotežom i zadovoljstvom. Istinski ljubitelji planina cilj i sadržaj planinarenja vide u užitku, spajajući time fizički i duhovni razvoj svoje ličnosti. Najljepši je osjećaj popeti se na najveći vrh planine i uživati u zalasku sunca i posmatrati prožimanja neba i neistraženih pejzaža.

Planinski predjeli Bosne i Hercegovine poznati su po svojim ljepotama, a svaka planina je i idealna destinacija za odmor u prirodi na čistom zraku. Uz brojne označene planinarske i biciklističke staze kroz prirodu i najrazličitije sadržaje nezaboravan boravak je zagarantovan.

U nastavku pročitajte priče koje smo proteklih godina objavljivali o bh. planinarima i kakvim smo aktivnostima svjedočili:

Planinari spriječili stvaranje deponije na Bjelašnici

Planinari se iznenadili, pogledajte koliko su otpada pronašli na vrhu planine Prenj

Njihova godina: ZEHRUDIN ISAKOVIĆ

Tomislav Cvitanušić: Spreman sam i fizički i psihički da se popenjem na vrh svijeta

Latest Posts

Raport

spot_img