NaslovnicaRaportOsmomartovski marš: „ODLUČNE CURE ĆE SPASITI SVIJET!“

Osmomartovski marš: „ODLUČNE CURE ĆE SPASITI SVIJET!“

Pridruži se – hodaj za ženska prava!

Fondacija CURE organizuje mirovno-aktivistički marš povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena u srijedu, 8. 3. 2023. sa početkom u 13:00 sati. Mjesto okupljanja u 13:00 sati je Pozorišni trg Susan Sontag u Sarajevu odakle ćemo nastaviti rutu marša do Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Trg BiH 1, Sarajevo.

Fondacija CURE će zajedno sa aktivistima/kinjama i svim organizacijama sa kojima dijeli želju za državom ravnopravnih građana/ki izaći na ulice kako bi, kao i svaki put do sada, pokazali/e otpor prema onima koji/e stoje na putu ostvarivanja ženskih prava i sloboda. Želimo pokazati našu odlučnost u zaustavljanju svih opresivnih politika prema ženama i marginalizovanim grupama.

I zato, ovogodišnji slogan 8. marta je:

ODLUČNE CURE ĆE SPASITI SVIJET!

Odlučne smo da preuzmemo moć i spasimo svijet od retradicionalnih politika koje urušavaju svjetsku sigurnost, slobode i prava koja su ustanovljena na osnovu demokratskih zakona, rezolucija, konvencija i protokola. Odlučne smo u zaustavljanju nasilja koje je patrijarhat posijao i čije plodove nasilja i diskriminacije nosimo u okovima neoliberalnog kapitalizma! Odlučne smo u zaustavljanju siromaštva, recesije, korupcije, urušavanja sistema koji natrpava prepune trpeze uzimajući sa opustošenih trpeza! Odlučne smo u zaustavljanju pustošenja prirodnih resursa, otimanja rijeka, zagađivanja zraka i štetnih praksi uništavanja planete Zemlje i njenih prirodnih resursa! Odlučne smo u zaustavljanju sistema koji daje moć samo pojedincima koji vlast i moć koriste da bi razjedinili, razorili i pokorili!

8. mart – Međunarodni dan žena posvećen je ženama i njihovim ekonomskim, političkim i građanskim pravima i društvenim ostvarenjima. Fondacija CURE kreira prostor da obilježavanjem 8. marta održimo historijsko dizanje glasa protiv svih onih koji/e stoje na putu ostvarenja ženskih prava i mira!

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno

spot_img