Nedavno objavljeno

Izložba “Radovi pod opsadom”

U petak, 10. marta 2023. godine, u 19 sati, će u Historijskom muzeju BiH biti upriličeno otvorenje izložbe "Radovi pod opsadom" Miodraga Spasojevića Štrike.

Kroz izložbu će publika imati priliku da vidi radove koje je Miodrag Spasojević pravio za vrijeme opsade Sarajeva 1992.-1995. Riječ je dizajnerskim radovima kroz koje je Štrika oblikovao vizuelni identitet za različite događaje, organizacije i institucije. Posebno mjesto među predstavljenim projektima zauzima publikacija “Sjećaš li se Sarajeva?”, kojom se Olimpijski tim BiH predstavio na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine, te izrada vizuelnog identiteta za obnovljeni tramvaj 1994. godine. Miodrag Spasojević Štrika, sposobnošću da deduktivno razmišlja, otjelovljuje identitete tako što kreće od opšteg ka pojedinačnom: ka simbolu. Pažljivim dizajnerskim intervencijama, rezovima i odstranjivanjem viškova, Štrika onome što oblikuje daje formu neodvojivu od njegove suštine – pomaže nam da deautomatiziramo percepciju i vidimo ono što često previdimo.

“Materijali, koji su prije tri decenije davali nadu u mirnije sutra, su kroz ovu izložbu raspoređeni u nekoliko tema – prema Štrikinim dizajnerskim poduhvatima. Miodrag Spasojević Štrika je odlučio da Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine povjeri materijale na trajno čuvanje. Predstavljamo ih s novom nadom: da će njihova muzealizacija otvoriti teme za razgovor, istraživanja i vizuelna oblikovanja svijeta koji nas okružuje.” – navode iz Historijskog muzeja BiH.

Izložba će biti otvorena do 20. marta 2023. godine.

Latest Posts

Raport

spot_img