Nedavno objavljeno

Imate li visok pritisak, izbjegavajte ove napitke

Dobar način prevencije, ali i kontrole krvnog pritiska jeste izbjegavanje određenih navika

Visok pritisak može dovesti do razvoja teških bolesti i zbog toga ga je potrebno redovno provjeravati kako bi se izbjegle posljedice. Međutim, hipertenzija često nema vidljive simptome pa nećemo shvatiti da je potrebno raditi na tome da snizimo krvni pritisak. Ako se simptomi ipak pojave, oni uključuju: glavobolju, umor, smetenost, bol ili stezanje u prsima, promjene vida, mučninu, povraćanje, anksioznost, pretjerano znojenje, bljedilo kože ili crvenilo lica te drhtanje mišića.

Patite li od hipertenzije, važno je paziti ne samo šta jedete već i šta pijete. Evo na šta trebate obratiti pažnju:

PREVIŠE ALKOHOLA

Ako vas muči visok krvni pritisak, trebali biste smanjiti konzumaciju alkohola. Prema riječima stručnjaka, više od tri pića u danu mogu povisiti pritisak, a ako prečesto uživate u alkoholu, promjene mogu biti trajne. Prema istraživanjima, konzumacija sedam ili trinaest alkoholnih pića u sedmici povezana je s povišenim krvnim pritiskom.

ZASLAĐENI NAPICI

Prema nutricionistima, napici koji su puni dodanog šećera mogu negativno uticati na krvni pritisak, pa je savjet da ih izbjegavate. Usto, šećer koji sadrže u velikim količinama može dovesti do lošeg holesterola, čime se povećava i rizik od dijabetesa i bolesti srca.

ENERGETSKA PIĆA

Ako se piju prečesto, energetska pića mogu povisiti izglede za razvoj visokog krvnog pritiska. “Nekoliko je studija pokazalo kako ona uzrokuju hipertenziju, a jedan od razloga je kofein u energetskim pićima”, navodi Ordinacija.hr mišljenje američke nutricionistice Lindsay Delk, koja upozorava da ih se nikada ne bi trebalo miješati s alkoholom.

PREVIŠE KAFE

Napici koji sadrže kofein, poput čaja, kafe ili energetskih pića, mogu povisiti krvni pritisak. Posljedice su doduše kratkotrajne, jer će se pritisak povisiti ubrzo nakon što ste popili kafu. To ne mora dugo trajati, zavisno od toga koliko često pijete kafu i koliko ste šoljica popili. Dakle, ako imate hipertenziju, ne morate se baš odreći kafe, ali se ipak prije toga posavjetujte s ljekarom.

 

Latest Posts

Raport

spot_img