Nedavno objavljeno

Wine EnoGASTRO VIP Event u Rijeci uspješno započeo svoje sedmo izdanje

Započeo je ovogodišnji Wine EnoGASTRO VIP Event, sedmo izdanje ciklusa međunarodnih konferencija vinskih, ugostiteljskih i gastronomskih znalaca.

Riječ je o autentičnom događaju, u organizaciji agencije RICERCE MERCATO, koji se održava u pet gradova diljem Hrvatske, a svečano otvaranje 28-og po redu eventa je upriličeno 01.ožujka 2023. godine u hotelu Bonavia u Rijeci.

S naglaskom na hrvatskim lokalnim proizvođačima i promociji regionalne eno-gastronomije, za riječke posjetitelje je pripremljen najbogatiji program do sada s mnoštvom stručnih predavanja, radionica i edukacija namijenjenih dionicima HoReCa sektora, koji su svjesni važnosti kontinuiranog ulaganja u svoje znanje i poslovni razvoj. Za uzvanike je, uz prethodnu prijavu, ulaz na event, kao i sav program besplatan.

Program je započeo svečanim otvaranjem uz obraćanje glavnog organizatora i vlasnika agencije, Dantesa Begića, koji se zahvalio partnerima, izlagačima i uzvanicima na povjerenju i potpori svih proteklih sedam godina u zajedničkom podizanju kvalitete usluge i ponude hrvatskog ugostiteljstva i turizma.

Potom je uslijedilo upoznavanje s izlagačima iz Hrvatske i regije, uz degustiranje njihovih proizvoda, među kojima su bili ugledni vinari i vinske kuće kao što su Krauthaker, Ščurek, Degrassi, Prelac vina, Kutjevo vina, Bolfan Vinski vrh, Vinska kuća Pavlomir, Gospoja, PZ Vrbnik i brojni drugi, zatim sirari, proizvođači maslinovog ulja, piva, žestica i slastica, sa vrlo kvalitetnom ponudom mesa i mesnih prerađevina bio je tu PIK Vrbovec i Histris, te uzgajivač autohtone jadranske ribe Marfish, a prezentiran je i ugostiteljski inventar s barskom opremom, te drugi proizvodi i usluge za HoReCa sektor.

Posebnost Wine EnoGASTRO VIP Evenata, je ustrajanje na kvalitetnim predavanjima i edukacijama, niz kojih je ove godine bio još sadržajniji, a predvodili su ih ugledni stručnjaci iz svijeta ugostiteljstva, turizma, vinarstva, uljarstva, marketinga i drugih tematika bitnih za unapređenje i uspješnost ugostiteljsko-turističkog poslovanja.

Ciklus edukacija otvorilo je predavanje posvećeno kastavskoj Belici – od zaboravljenog do vrhunskog vina, koje na području Kvarnera ima tradiciju proizvodnje dugu 600 godina. Ovu kupažu autohtonih sorata verdića, divjake i mejskog, kojoj se pridodaje malvazija, od zaborava su spasili kastavski vinari i vinski entuzijasti, a njezinu vrijednost su predstavili vinar Dejan Rubeša iz OPG-a Plovanić vina Kastav, te enolog i licencirani senzoričar za vina Tomislav Pavlešić, u pratnji zalogaja uglednog ugostitelja i sommeliera Nenada Kukurina, vlasnika hotela i restorana Kukuriku.

O važnosti digitalnog marketinga u ugostiteljstvu i turizmu, te kako postati hit na društvenim mrežama, govorila je Matea Benzan, vlasnica marketinške agencije Loftis iz Rijeke, koja je gostima približila jednostavne alate za korištenje na društvenim mrežama i stvaranje autentičnog brenda, koji privlači idealne klijente.

Prva vinska akademkinja na ovim prostorima i sommelierka Mira Šemić, ujedno direktorica renomiranih gastro vodiča Gault&Millau Slovenije i Gault&Millau Srbije, na svoj neprikosnoven način utemeljen na dugogodišnjem iskustvu i strasti prema eno-gastronomiji, je održala degustacijsku radionicu pod nazivom Mira i tri mušketira, na kojoj su joj asistirala Vina Matić, Vina Prelac i Ščurek Wine, a vinari su osobno predstavili svoje etikete.

Prvi niz predavanja je zaokružio Franckov barist Josip Novačić, ujedno osjetilni sudac na brojnim barističkim natjecanjima, koji je posjetiteljima otkrio sve što treba znati o tom popularnom piću – kavi, uz degustiranje Arabice vs. Robuste.

Kao i prethodnih godina, jedna od najvećih atrakcija eventa je bila gastro-edukacijsko-degustacijska prezentacija gostujućih chefova, u izvedbi kojih su se smijenjivali vrhunski slijedovi upareni s odgovarajućim pratećim vinima:

*Dry-age sashimi od brancina, orange ponzu, hren i koraba / Zlatne Radgonske Penine selection – Sans Dosage, Radgonske Gorice

JRE chefovi Stiven Vunić iz konobe Zijavica u Mošćeničkoj Dragi i Saša Began iz zadarskog restorana Foša

* Domaći fuži s dimljenim dagnjama i inćunom / Sivi Pinot Orange 2021, Ščurek wines

Chef Igor Lesica, Hotel Bonavia Plava Laguna Rijeka

*Pljukanci s butargom i radicchio trevigiano / Muškat momjanski, Prelac vina

JRE chefovi Stiven Vunić iz konobe Zijavica u Mošćeničkoj Dragi i Saša Began iz zadarskog restorana Foša

*File brancina, batat, špinat, riblji demi-glace / Svježa Malvazija, Matić vina

JRE chefovi Stiven Vunić iz konobe Zijavica u Mošćeničkoj Dragi i Saša Began iz zadarskog restorana Foša

*Marinirani pulled pork / Terre Bianche Cuvee Blanc 2018, Degrassi

Chef Marko Lučić, PIK Vrbovec

Pjenušavi uvod u drugi niz stručnih predavanja održao je sommelier WSET 3 razine Jure Andrijašević pod nazivom Zlatne perle – Pjenušava renesansa Radgone, koji je posjetitelje vizualno i degustativno proveo kroz podrume Radgonskih gorica i njihove pjenušce od prirode preko tradicije do ambicije.

O moći gostoljubivosti, kvalitetnoj brizi o gostu i važnosti podizanja izvrsnosti usluge za budućnost ugostiteljstva i turizma, te zašto je stjecanje lojalnosti gosta glavni cilj poslovno najuspješnijih, govorila je mentorica i stručnjakinja za gostoljubivost Sanja Krmpotić.

Kako odabrati prikladnu glazbu u hotelima i ugostiteljskim objektima uz inovativna ozvučenja, prezentirao je Ivan Boban, direktor Meridian Chapters (Cosmic Production).

Uvijek nepresušnu temu o primjeni ekstra djevičanskog maslinova ulja u gastronomiji obradili su na edukativno-degustacijskoj radionici nagrađivani maslinari Deni Červar  i Andrea Brečević – Rheos.

Riječki ciklus predavanja zaključila je riječka tvrtka Brewtiga za veleprodaju i distribuciju craft piva otkrivši kako degustirati pivo kao profesionalac uz pivski vodič kroz Hrvatsku.

Nakon završnog druženja s izlagačima, organizator događaja Dantes sa svojim timom se zahvalio svim uzvanicima, te partnerima: Grad Rijeka i Turistička zajednica grada Rijeke, Primorsko-goranska županija i TZ Kvarnera, Hrvatska turistička zajednica, Obrtnička komora Primorsko-goranske županije i pokroviteljima: Ministarstvo turizma i sporta, te Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske.

Brojni posjetitelji su pohvalili kvalitetu ovogodišnjeg riječkog izdanja Wine EnoGASTRO VIP Eventa, koji nastavlja svoju misiju za dva dana u susjednoj Istri, gdje će 03.ožujka 2023. godine u Novigradu biti održan idući event.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img