Nedavno objavljeno

Najuticajnije žene u 2022. godini po izboru Financial Timesa

Na listi uglednih britanskih novina nalaze se spisateljice, zvijezde, aktivistice za građanska prava, sportistkinje i političarke koje mijenjaju svijet, kao što su Oleksandra Matvijčuk, Meghan Markle, Sanna Marin i Serena Williams

Priredila Alma Duraković

One su liderice, heroine, kreativne osobe. Riječ je o 25 žena koje su ostavile traga u protekloj godini, onih koje, prema Financial Timesu, svojim radom oblikuju sadašnjost i budućnost. Popis objavljen u uticajnim britanskim novinama uključuje sportistkinje, aktivistice za građanska prava, izvršne direktorice, političarke, filantropistice, spisateljice, muzičarke, glumice, dobitnice Nobelove nagrade, pa čak i kolektiv: žene Irana koje su nakon smrti Mahse Amini izašle na ulice u znak protesta, tražeći slobodu i jednaka prava, riskirajući vlastite živote.
Među 25 najuticajnijih žena 2022. nalazi se Francesca Bellettini, izvršna direktorica Saint Laurenta od 2013. Karijeru je započela u svijetu finansija i potom se nastavila uspješno baviti modom sve dok nije postala jedna od “rijetkih žena menadžerica u modi”. U istoj kategoriji, kategoriji liderica, društvo joj prave Ketanji Brown Jackson, prva crnkinja koja je postala sutkinja Vrhovnog suda SAD-a u više od 230 godina dugoj istoriji, te Oleksandra Matvijčuk, advokatica za ljudska prava, izvjestiteljica o ratnim zločinima i predsjednica ukrajinskog Centra za građanske slobode, koji je dobio Nobelovu nagradu za mir.
Na listi je i mnogo političarki: Mia Mottley, premijerka Barbadosa i advokatica na čelu borbe protiv klimatskih promjena, premijerka Finske Sanna Marin, koja je podržala ulazak svoje zemlje u NATO, Francia Elena Márquez Mina, potpredsjednica Kolumbije, te pakistanska ministrica za klimu Sherry Rehman. Također, treba spomenuti Karen Lynch, koja je od februara 2021. izvršna direktorica najveće američke zdravstvene kompanije CVS Health i koja je, prema Financial Timesu,“osoba koja redefinira zdravstvo u Americi” čineći ga mnogo dostupnijim za građane.

Talenat, snaga i odlučnost

Sekcija heroina, s druge strane, mješavina je sportistkinja, liječnica i aktivistica, a sve ujedinjuje izuzetan talenat, snaga i odlučnost, počevši od najpoznatije, bivše teniserke Serene Williams. Zajedno s pobjednicom 23 Grand Slam turnira nalazimo filantropkinju i bivšu suprugu Jeffa Bezosa, MacKenzie Scott, a tu su i: Sarina Wiegman, trenerica engleske ženske nogometne reprezentacije; Paula Kahumbu, kenijska aktivistica za divlje životinje; Jamie Fiore Higgins, bivša viša bankarica u Goldman Sachsu i autorica memoara Bully Market u kojima osuđuje rasizam i seksizam na Wall Streetu; kao i Rina Gonoi, bivša vojnikinja koja je prošlog ljeta pokrenula javnu kampanju tražeći istinu i službeno izvinjenje od japanske vojske nakon što su je tokom obuke seksualno napastovala tri oficira Oružanih snaga Japana. Ono što je ključno, prepoznat je rad još jedne heroine, dr. Rebecce Gomperts koja, nakon poništenja presude Vrhovnog suda SAD-a koja je garantirala pravo na abortus od 1973. godine, putem svoje telemedicinske usluge Aid Access pomaže ženama u državama u kojima je abortus zabranjen.
Posljednja kategorija liste rezervirana je za kreativne žene. Ovdje se ističu široj javnosti najpoznatija imena poput Meghan Markle, vojvotkinje od Sussexa, koja je dala glas ženama u podcastu Archetypes i osporavanjem britanske monarhije “postala simbol otpora za mnoge žene”. Tu spadaju i američka pop zvijezda Billie Eilish, koja je 2022. osvojila Zlatni globus i Oscara za No Time to Die, zatim malezijska glumica Michelle Yeoh, junakinja Netflixove miniserije The Witcher: Blood Origin, francuska spisateljica Annie Ernaux, dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2022., te njemačka umjetnica i izvođačica Anne Imhof.

Gracija 430, januar 2023.

Latest Posts

Raport

spot_img