Nedavno objavljeno

Bh. umjetnica Alisa Teletović dobila nagradu u Firenci

Umjetnici Alisi Teletović, 21.1.2023.godine uručena je prestižna Donnatello nagrada za njen umjetnički rad.

Tom prilikom je otputovala u Firencu u Italiju, gdje je zajedno sa ostalim umjetnicima iz čitavog svijeta predstavljala Bosnu i Herecegovinu.

Donnatello di Niccolo di Betto Bardi je florentinski skulptor iz vremena Renesanse, koji je Florenci i Italiji, ostavio veliki broj djela.

U prelijepom ambijentu Borghese Palace, umjetnici i gosti  su uživali u interijeru i freskama, koja je stvarana  od 15.stoljeća pa nadalje. Borghese Palaca je restauirana i obnovljena 1822.godine, a u njoj se može uživati u slikama italijanskih velemajstora.

Umjetnica se predstavila slikom „Čekajući početak“, ali koja ima i naziv „Poljubac“, dimenzije 100x150cm, kombinovane tehnike na platnu.

„Slika je moderna, potpuno nestvarna u načinu gledanja. Pokazuje portret čovjeka danas, izgubljen, nestao, i raspršen na sve strane, mi koji živimo sada uglavnom smo fragmenti modernog i starog.  Čekamo početak nekog boljeg vremena, ali ako se zagledamo duže u sliku vidimo dvoje kako se ljube. Je li taj Poljubac san i rješenje, kroz ljubav spojiti nespojivo, gledati dublje, kao da naša duša hoda ispred nas. Mi koji osjećamo duboko, koji smo preosjetljivi, mi smo tanane čestice postojanja, koji ako se ne ostavi trag, nestaje u univerzum. Uroniti u ovakvo iskustvo gledanja donosi nadu, nadu za bolji početak“, izjavila je slikarica Alisa Teletović.

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport

spot_img