Nedavno objavljeno

Asja Klačar ispisala historiju bh. snowboardinga

U  prvom nastupu u Svjetskom kupu mlada Sarajka Asja Klačar je ostvarila historijski uspjeh u snowboardingu, nakon što je u disciplini big air zauzela 22. mjesto

Bh. snowboarderka Asja Klačar (19) osvojila je prve bodove na takmičenju Svjetskog kupa u austrijskom Kreischbergu. U  prvom nastupu u Svjetskom kupu, mlada Sarajka je ostvarila historijski uspjeh u ovom sportu, nakon što je u disciplini big air zauzela 22. mjesto, osvojivši devet bodova. U proteklim sezonama Klačar je kroz nastupe na Evropa kupovima i drugim međunarodnim takmičenjima ostvarila normu za nastup na Svjetskom kupu u disciplini Big Air, jednoj od najatraktivnijih disciplina u zimskim sportovima. Ko je Asja, kako joj se odvijaju treninzi, kako uspijeva uskladiti obaveze između studija u Mostaru i svih priprema Asja odgovara za Graciju.

Koliko dugo intenzivno treniraš bordanje i kada si počela ići na takmičenja?

– Bordanje tretiram od 14. godine. Na takmičenja sam počela ići 2018. sa 15 godina kada sam i ostvarila prve značajne rezulate.

Gdje su se tvoja prva takmičenja odvijala?

– Prvo sam isla na međunarodna takmičenja, kako bih ostvarila normu za Svjetski kup (Kopaonik, Mavrovo, Platak, Bjelašnica), zatim Evropa Cup u Njemačkoj, a onda na Svjetski kup koji se održao u Kreischbergu u Austriji 14. januara ove godine

Koliko intenzivno si trenirala za Svjetski kup?

– Od ljeta su počele pripreme i od tada sam morala staviti trening na prvo mjesto, a društveni život i druge obaveze sam prilagodila streninzima koji su se svakodnevno odvijali u  Austriji, Holandiji, Belgiji, Švicarskoj…

Kako se osjećaš nakon što si se upisala u sportsku historiju BiH?

– Prije svega ponosno. Jako sam zadovoljna sobom, ali čeka me još puno truda i rada za daljnje rezultate.

Ko ti je bio najveća podrška?

– Moja porodica, moj klub “Freestyle”, hrvatski snowboard team, te Skijaški savez BiH. Moji prijatelji su također bili moja velika podrška i svakodnevno me bodrili.

Znamo da je bordanje skup sport, da li si imala finansijsku pomoć od nekoga?

– Finansijsku pomoć dobijam od Skijaškog saveza BiH, ali pošto smo otišli stepenicu više, trenutno smo u potrazi za sponzorima koji će nam pomoći u sufinansiranju priprema i odlasku na takmičenja.

Koji su tvoji planovi za dalje?

– Intenzivni treninzi, odlasci na evropske i svjetske kupove, te ostvarivanje što boljih rezultata.

Znam da studiraš, koliko je teško uskladiti fakultetske obaveze i treninge?

– U septembru sam upisala Fakultet informacionih tehnologija u Mostaru i od tada pokušavam uskladiti sve obaveze, odnosno trening i fakultet kako bih bila uspješna na oba polja.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img