Nedavno objavljeno

Zima, zima, e pa šta je…

Oštar zrak, snijeg koji škripi pod nogama, odsjaj sunca na ledenim zimskim ukrasima... Da biste uživali u zimi, morate unaprijed razmišljati o svojoj koži

Naše tijelo na hladnoći pokušava održati svoju temperaturu na istom nivou – usporavajući cirkulaciju, što ćemo naročito osjetiti na rukama, stopalima, ušima i vrhu nosa. Kako je snabdijevanje ćelija kisikom i hranjivim supstancama usporeno, koža slabije vezuje vlagu i sporije je obnavljanje površinskih slojeva kože. Hladan vjetar pojačat će gubitak vlage iz kože, što će je dodatno isušiti, a suh i topao zrak u zatvorenom prostoru naglo će pojačati cirkulaciju, te samim tim i daljnji gubitak vlage. Zbog svega toga, zimi je potrebno obratiti dodatnu pažnju na njegu i zaštitu kože.

Pravilno čišćenje je osnova njege. Neki proizvodi za čišćenje sadrže sapun pa mogu oslabiti takozvani hidrolipidni zaštitni sloj kože, te se preporučuju blagi preparati koji vraćaju masnoću, stvarajući tanak zaštitni sloj. Obavezna je i dnevna krema, kako bi se izbjeglo isušivanje i ljuštenje kože.

Masna koža je otpornija na niske temperature, ali kako je sklonija nečistoćama, zahtijeva veoma temeljito čišćenje. Potrebno ju je prati i ujutro i navečer proizvodima koji je neće dodatno mastiti, dobro isprati mlakom vodom i očistiti odgovarajućim tonikom. Masnu kožu je najbolje zaštititi fluidima i kremama koji ne sadrže ulja, a tek u slučaju da na hladnoći postaje zategnuta, potrebno je upotrijebiti hranjiviju kremu. Izbjegavati ulja za lice i tijelo kako se ne bi stvorili miteseri.

Suha koža se dodatno isušuje usljed stalnih prelazaka iz toplog u hladno i obratno, postaje gruba, puca i ljušti se. Postoje specijalna mlijeka i gelovi za njeno čišćenje, a lice je ujutro potrebno samo osvježiti bezalkoholnim tonikom. Kreme trebaju sadržavati visoko vrijedna ulja, hidratantne i hranjive supstance. Možete i prije uobičajene kreme nanijeti nekoliko kapi bademovog ulja. Ne zaboravite nakon svakog tuširanja tijelo namazati odgovarajućim kremastim losionom.

Osjetljiva koža je zimi posebno ugrožena, te je češće njezino crvenilo i neprijatni osjećaj svrbeži i zategnutosti. Za čišćenje treba koristiti samo specifične, veoma delikatne proizvode koji vraćaju masnoću, kako za lice tako i za tijelo. Ako je koža sklona i proširenim kapilarima (kuperoza), tokom dužeg boravka na hladnoći bit će potrebno nanijeti izrazito masnu kremu, koju treba ukloniti papirnom maramicom nakon povratka u topao i zatvoren prostor.

Usne Usljed hladnoće, usne će brzo ispucati, potrebno ih je zaštititi preparatima sa biotinom i B vitaminima, a navečer prije spavanja možete ih namazati tankim slojem meda.

Tijelo Koža lica je više puta dnevno izložena iznenadnim promjenama temperature, a tijelo je sputano slojevima odjeće, zbog čega se koža ne osjeća najbolje. Vuna, naprimjer, oduzima koži vlažnost, a usljed trenja postaje gruba i suha. Tijelo je potrebno obilno namazati nakon svakog tuširanja, najbolje uljem, dok je još vlažno. Zimi vrijedi sljedeći savjet: noćnu kremu nanosite ujutro, a dnevnu uvečer. Rukama je potreban pantenol i E vitamin u velikom količinama. Nemojte zaboraviti rukavice! 

Kosa Zimi je teže održavati frizuru, jer kape, šeširi i grijanje “izvlače” njenu prirodnu masnoću i vlagu, te postaje suha i naelektrisana. Češće je nahranite bogatim pakungom, a pri sušenju koristite antistatički sprej.

SERUMI brzo reaktiviraju transportne procese u ćelijama kože i izvanredni su u borbi protiv stresa i klimatskih promjena. Supstance koje sadrže djeluju intenzivno i na dublje slojeve kože, omogućavaju joj da zadrži dovoljnu količinu vlage i odbrani se od velike hladnoće.

NA SKIJANJU Ne zaboravite da je jačina sunčevih zraka intenzivnija zbog odsjaja na snijegu i ledu, te koža može izgorjeti kao na ljetnom suncu. UVB zračenje u planinama raste i do 80 posto, a tu su još i hladan zrak i snažan vjetar. Idealne su kreme za sunčanje koje sem UV filtera sadrže i zaštitu od slobodnih radikala i uticaja okoline.

 

Latest Posts

Raport

spot_img