Nedavno objavljeno

Tajna najfinije zobene kaše

Doručak je jedan od najvažnijih obroka, a za mnoge je zobena kaša najomiljeniji način za početak dana

Iako se čini da pri pripremanju zobene kaše nemamo šta pogriješiti, to baš i nije sasvim tačno.

Osim finog okusa, bitna je konzistencija kaše koja se postiže savršenim omjerom zobenih pahuljica i tekućine kako vaš omiljeni obrok ne bi bio previše tekući ili, još gore, previše gust.

Vrijeme dodavanja zobenih pahuljica također je vrlo bitno. Ako želite kremasti obrok, dodajte zobene pahuljice nakon što je mlijeko počelo vriti, a ako pak želite da se osjeti zob, dodajte ga u hladno mlijeko prije nego što stavite sve na vatru.

Također, nemojte zaboraviti na miješanje – sasvim je dovoljno povremeno promiješati kašu kako mjehurići prilikom kuhanja ne bi postali preveliki i napravili nered na vašem štednjaku.

Postoje brojne varijante zobene kaše, a nas je oduševila ova s orasima. Držite li se navedenih količina sastojaka, bit ćete nagrađeni nevjerovatnom ukusnom i kremastom kašom od zobenih pahuljica.

Kaša od zobenih pahuljica s orasima

Sastojci:

  • 600 ml mlijeka
  • 200 g zobenih pahuljica
  • prstohvat soli
  • prstohvat cimeta po želji
  • 2 male kašike meda
  • 4 male kašike nasjeckanih orašastih plodova (npr. bademi, lješnjaci, orasi)

Priprema: ulijte mlijeko u manji lonac i dodajte zobene pahuljice. Pustite da kratko prokuhaju uz stalno miješanje, skinite lonac sa štednjaka i ostavite kašu u poklopljenom loncu pet minuta. Zatim umiješajte sol i cimet te kremaste zobene pahuljice podijelite u zdjelice. Zatim zagrijte tavu i tostirajte nasjeckane orahe (bez ulja!) nekoliko minuta, dok ne zamirišu. Prelijte s malo meda i pustite da se karamelizira s orasima. Zatim maknite posudu s vatre, a lagano ohlađenu kašu od orašastih plodova dodajte kao preljev na zobenu kašu.

Savjet: u kašu kao preljev dodajte malo jogurta i naribane korice naranče ili limuna. Tako ćete imati savršenu kombinaciju slatkoće, kiselosti i voća

tportal.hr

Latest Posts

Raport

spot_img