Nedavno objavljeno

Ikone: Gina Lollobrigida

Jedna od najljepših žena na svijetu, seks-simbol 50-ih i 60-ih, slavna talijanska glumica koja će tokom duge filmske karijere otkriti i svoj talent u umjetničkoj fotografiji i skulpturi,  Gina Lollobrigida, preminula je u 95. godini

Priredila Živana Jovančić
Snimci AG

LJEPOTICA S VELIKOG EKRANA Posmatrajući filmsku slavu Gine Lollobrigide retrospektivno, sineasti su zaključili da njenu karijeru obilježavaju tri karakteristike: prvo, želja za publicitetom i sposobnost da ga sačuva, druga prednost je što se prihvatala uloga u kojima je tumačila snažne likove iz života, čak i u slučaju kad nisu pozitivne ličnosti i prijatni ljudi, kao što je to u filmovina Alina i Rimljanka, dok treću osobenost njene karijere predstavlja odlučnost da što je moguće više snima u svijetu, posebno na engleskom jeziku.

Njena karijera počinje u godinama nakon Drugog svjetskog rata u rodnoj Italiji, koju sineaste smatraju prvom zemljom koja će na film dovesti lijepe žene, i po jednoj verziji, izvjesni stranac zapazio ju je na ulici i ponudio joj ulogu statiste. Njen filmski debi je film Aqila nera (Crni orao), u kome igra tada poznati Rossano Brazzi, prva glavna uloga je u operi Pagliacci, u kojoj je nasinhronizovana, s filmovima Miss Italia i Pane, amore e fantasia postiže veliki uspjeh i postaje zvijezda talijanskog filma, a svjetsku popularnost donosi joj film snimljen u Francuskoj Fanfan la Tulipe. Od tada nosi nezvaničnu titulu najljepše žene svijeta, što će biti glavna preporuka za ulazak u magični holivudski filmski krug.

Snimit će nekoliko zapaženih filmova koji će je učiniti još više slavnom i uspješnom glumicom. Uz Burta Lancastera i Tonyja Curtisa igra u Trapezu, s Yulom Brynnerom u istorijskom filmu Solomon i Sheba, u lepršavoj komediji Come September njen partner je Rock Hudson, a popularnost i pohvale donosi joj film Beat and Devil, u kome joj je partner Humphrey Bogart… U godinama zvjezdane slave bila je u središtu medijske pozornosti: vodeći magazin Life joj više puta daje svoju naslovnicu, Time također, kao i mnogi drugi.

MOJA ITALIJA Rođena je 4. jula 1927. kao Luigina Lollobrigida u pitoresknom mjestu Subiaco u predgrađu Rima, u radničkoj porodici. Njen otac Giovanni, izrađivač namještaja, i majka Giuseppina rodili su još troje djece, sve same kćeri, tako da je Gina imala tri sestre: Fernandu, Gulianu i Mariju. U mladosti, ova nekadašnja studentica rimske Akademije likovnih umjetnosti, koju nikada neće završiti, pod imenom Diana Loris započinje karijeru manekenke i modela, često pozira i rado učestvuje na izborima ljepote za Miss Italije. Godine 1947. bila je treća, i mada su se ispred nje našle dvije ljepotice koje su također priželjkivale glumačku slavu, ni jedna se ni izdaleka nikada neće približiti Gini i njenom filmskom uspjehu. Zapažena najprije po svojoj ljepoti, mlada početnica pojavljivat će se u malim rolama i upravo iz tog vremena potiče priča kako je poznati milioner Howard Huges, čim ju je vidio na filmu, odmah poželio u Hollywoodu, ali Gina se vrlo brzo vraća iz Amerike i ostaje u svojoj Italiji.

BEZ LOŠIH BRAKOVA Godine 1949. Gina se udala za jugoslavenskog doktora Dragu Milka Škofića, s kojim ima sina Milka Jr., a ovaj brak će se nakon više od dvije decenije završiti razvodom. Više se nije udavala (u međuvremenu je postala i baka jedinog unuka Dimitrija Mirka), no, uprkos godinama, nikada nije zapostavljala svoj emotivni život. Birala je ljubavne veze s poznatim muškarcima, među kojima se pominju Yul Brynner, Frank Sinatra, slavni kardiohirurg dr. Christian Barnard, čak i Jerry Lewis. No, jedna veza bila je drugačija od svih – ona s kubanskim liderom Fidelom Castrom! Prije nekoliko godina, rekla je za jedan magazin: “Imala sam ljubavnike i danas imam romantičnu vezu. Cijeli život imala sam bezbroj obožavalaca. Ali, osim mog muža Milka Škofića, Bog me poštedio loših brakova.”

 S KAMEROM PO SVIJETU Već početkom 70-ih njena karijera lagano gubi dah, ali prolaznost filmske slave neće je obeshrabriti, neće načeti njen duh, i, za razliku od kolegica koje su, s odlaskom s filmske scene, nerijetko proživljavale duge psihičke krize i depresiju, Gina se ne gubi u beznađu i besmislu. Filmsku popularnost koristila je spretno, a postajući zvanični partner mnogih modnih i kozmetičkih kuća, očituje se kao sposobna poslovna žena. Uz to, svoj dugo zapostavljani kreativni potencijal otkriva javnosti realizirajući se u umjetnosti. Posvetila se najprije kameri i fotografisanju, puno je snimala, često poznate ličnosti kao što su Salvador Dali, Paul Newman, fudbalska reprezentacija Njemačke i drugi. Impresionirala je međunarodnu javnost objavivši ekskluzivni intervju s kubanskim liderom Fidelom Castrom, a 1975. finansirala je i režirala dokumentarni film Fidelov portret! Nešto kasnije, sličan dokumentarac napravila je i o legendarnoj Indijki Indiri Gandi. Putujući širom Italije kompletirala je izvanrednu kolekciju fotografija publikujući ih l973. pod naslovom Italia Mia, a naredne godine objavljena je i njena druga knjiga fotografija Wonder of Innocence.

SAMO ITALIJA Zapažena najprije po svojoj ljepoti, mlada početnica pojavljivat će se u malim rolama i upravo iz tog vremena potiče priča kako je poznati milioner Howard Huges, čim ju je vidio na filmu, odmah poželio u Hollywoodu, ali Gina se vrlo brzo vraća iz Amerike i ostaje u svojoj Italiji

KIPARSTVO je druga ljubav bivše studentice umjetnosti kojoj se srčano predaje i prvu izložbu svojih skulptura priredit će u Moskvi u Puškinovom muzeju likovnih umjetnosti, odakle ide u Pariz i Veneciju. Za jedan magazin smjelo i neočekivano priznaje: “U školi sam učila slikarstvo i kiparstvo, greškom sam postala glumica!” I, da bi svoj umjetnički talent dokazala i još bolje afirmisala, u SAD-u je 2003. priredila izložbu skulptura rađenih u bronzi, stvarajući ih pod uticajem likova koje je igrala na filmu, kao što je Esmeralda iz Zvonara Bogorodične crkve, a druge je nazvala po nekim njoj dragim kolegicama kao što su My friend Liza Minelli i My friend Marilyn Monroe.

ZARUKE Iako više ne snima ni mnogo ni često kao nekada, nije okrenula leđa filmu, niti je filmski svijet nju zaboravio. Tako je rado viđen gost na Kanskom filmskom festivalu, bila je predsjednica žirija na Berlinaleu 1986., a film Donna in fuga iz 1996. najbolje govori da ova glumica još uvijek nije pala u zaborav. I dalje neprestano putuje i fotografiše, u ateljeu vaja svoje skulpture, i opet ima čovjeka svog života. Nedavno se vjerila s 34 godine mlađim biznismenom iz Španije, Javierom Rigauom Rafolsom, s kojim je u vezi još od 1984., kada su se sreli na jednom partiju u Monte Carlu. Tako je lijepa i opasna Gina, kako se za nju oduvijek govorilo, još jednom skrenula na sebe pažnju svijeta, ekstravagantno potvrđujući glamur filmske zvijezde.

Gracija 60, 27.7.2007.

Latest Posts

Raport

spot_img