NaslovnicaShowbizAvatar: Put vode zaradio je milijardu dolara u samo 12 dana prikazivanja

Avatar: Put vode zaradio je milijardu dolara u samo 12 dana prikazivanja

Film Avatar: Put vode dostigao je zaradu od milijardu dolara samo nekoliko dana nakon što je stigao u svjetska kina.

Nastavak najuspješnijeg filma svih vremena iz 2009. godine, Avatara, premijeru je imao 16. decembra, a zaradu od milijardu dolara dostigao je nakon drugog vikenda u kinima. Time je u samo 12 dana prikazivanja postao treći film s najvećom zaradom u ovoj godini, iza Top Gun: Mavericka i Jurassic World: Dominiona.

Čarobnu granicu službeno je probio u ponedjeljak, a vjeruje se kako bi Avatar: Put vode mogao premašiti ukupnu zaradu prvog filma, koji je zaradio 2.9 milijardi dolara, što ga čini filmom s najvećom zaradom u historiji.

Radnja se odvija 10 godina nakon događaja iz originalnog filma

Radnja filma se nastavlja više od jednog desetljeća nakon događaja iz prvog dijela. Jake Sully, otkad je odlučio trajno prenijeti ljudsku svijest u svoje tijelo Avatara i postati novi vođa naroda Na’vi, živi na Pandori s porodicom, koju je osnovao s Neytiri. Sam Worthington i Zoe Saldaña ponovili su svoje uloge Jakea Sullyja i Neytiri, koji sada kao roditelji puni ljubavi pokušavaju održati porodicu na okupu.

“James Cameron u svim svojim filmovima stvara iskustvo uranjanja u novi svijet, u kojem se gledaoci osjećaju kao da učestvuju uz likove u njihovim avanturama. To nikada nije bilo bliže istini nego u filmu Avatar: Put vode koji predstavlja novi kreativni zenit za izuzetno talentiranog reditelja koji, opet, pomiče granice filmskog pripovijedanja”, ističe se u najavi.

“Stručno koristeći poboljšanu 3D tehnologiju, Cameron udubljuje filmske gledaoce u naraciju, omogućujući im da istinski dožive okruženje Pandore s bogatim detaljima i dajući im priliku da prijeđu njezinim veličanstvenim prostranstvima zajedno s hrabrim i odvažnim junacima Jakeom i Neytiri”, dodaje se.

U produkciji Camerona i Jona Landaua, u filmu glume Sam Worthington, Zoe Saldaña, Sigourney Weaver, Stephen Lang i Kate Winslet. Za scenarij su zaslužni James Cameron, Rick Jaffa i Amanda Silver.

index.hr

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno